ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανάγνωση – Κατανόηση Ετικετών σε Επεξεργασμένα Τρόφιμα
Advertisements

1. Πού διδάσκω; Τάξη: Γ’ Λυκείου Επίπεδο-αποδοχή μαθητών: Μέτριο
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Μάγ(κ)ιες Μέλισσες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη είναι μία χημική ουσία, που αυξάνεται στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
Όξινος βασικός χαρακτήρας - pH.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 50/ Δ.Σ.) σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με τη διδασκαλία.
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
ΟΜΙΛHΤΗΣ: Χ. Μανουσόπουλος
Δώστε πρώτα τα φύλλα εργασίας από το πείραμα «Όξινος χαρακτήρας καρβοξυλικών οξέων»
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Η Φάρμα μας.
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 2 10/02/2015
pH εκφράζει πόσο όξινο είναι ένα διάλυμα
Project:”Διατροφή και υγεία”
Arrhenius. Arrhenius Ιοντισμός ηλεκτρολύτη μέσα στο νερό.
1.ΤΟΝΩΤΙΚΕΣ Ή ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΕΣ 2.ΣΤΥΠΤΙΚΕΣ
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ I.
Η ανάπτυξη και η καλή διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται από την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνει.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ερευνητική εργασία «ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ»
ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΣΑΦΑΚΑ ΕΥΗ ΤΕΧ. ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
2 Διδακτέα ύλη ( ): Κεφάλαιο 1 – Πετρέλαιο – Υδρογονάνθρακες (Η/C) –Αφαιρείται η §1.7 Αρωματικές ενώσεις – Βενζόλιο Κεφάλαιο 2 – Αλκοόλες – Φαινόλες.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΜΗΜΑ 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ «ΜΑΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Πρόσθετα Τροφίμων Β. Σινάνογλου.
Τομέας Πληροφορικής. Υποστήριξης Υπολογιστικών Συστημάτων Εφαρμογών & Δικτύων Η/Υ.
Παραβίαση δικαιωμάτων του παιδιού - παιδική εργασία.
ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δίνει τον εξής ορισμό για τα καλλυντικά: “Τα καλλυντικά είναι σκευάσματα, τα οποία πρόκειται.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΜΙΛΗ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΙΑ Ε2. Ποια είναι τα σκουπίδια που πετάμε πιο συχνά και από τι υλικό είναι φτιαγμένα; ΧΑΡΤΙ ΜΕΤΑΛΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΓΥΑΛΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ.
Ως πρόσθετα ορίζονται από τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών οι ουσίες ή μίγματα ουσιών, πλην των βασικών συστατικών των τροφίμων, που προστίθενται.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Β1-Β2 (Σχ.έτος ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΝΕΟΚΟΣΜΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΑΡΙΑ.
Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ο επαγγελματικός τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών ανήκει στον κύκλο Εφαρμογών του 10ου ΕΠΑ.Λ. και περιέχει την ειδικότητα: Γραφικών.
ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ;. TAΞΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.. Οι παραδοσιακοί χοροί της χώρας μας παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Κάθε περιοχή, χωριό έχει τους δικούς.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ Χημικοί και χημικοί μηχανικοί έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις στη διατροφή και τη γεωργία που θα μας επιτρέψουν.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #6: Βιταμίνες και Πρόσθετα Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Ορισμοί Διδακτική είναι κλάδος της παιδαγωγικής επιστήμης που ασχολείται με τους σκοπούς τα μέσα και τις μεθόδους διδασκαλίας . Διδασκαλία για το.
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
Χ΄΄Χαραλάμπους Ευανθία και μαθητές του προγράμματος erasmous
Η γλύκανση των τροφών.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Πολωσιμετρία Πολωσιμετρία
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΒΗΣΣΑΡΙΑ & ΜΑΡΙΑ ΣΤ2.
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ
Τα Βασικά δόγματα Γιώργος Λεπίδας Γ΄2.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΠΑΝΤΑΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΗΛΙΑΝΑ ΠΑΤΣΟΥΡΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Μακροσκοπική και μικροσκοπική αντιμετώπιση.
ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ιστοχημικές Τεχνικές και Ιστοχημικές Χρώσεις
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ: ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ Πρόσθετα ονομάζονται οι ουσίες εκείνες που δεν αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων, αλλά προστίθενται σε αυτά ακούσια ή εκούσια κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση και την εμπορία τους, με σκοπό να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να βελτιωθεί η διατροφική τους αξία, η γεύση, η οσμή ή η εμφάνισή τους. Πρόκειται για χημικές ουσίες, οι οποίες είτε παραλαμβάνονται από φυτά, καρπούς, ορυκτά (φυσικά πρόσθετα), είτε παρασκευάζονται συνθετικά σε εργαστήριο (χημικά πρόσθετα). Τα πρόσθετα διακρίνονται σε δέκα κατηγορίες.

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΑΛΚΑΛΙΑ,ΟΞΕΑ, ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ-ΠΗΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΤΕΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ οι ουσίες αυτές αναστέλλουν τη δράση μικροβίων, ζυμών και μυκήτων (βενζοϊκό νάτριο, προπανικό νάτριο –ασβέστιο, σορβικό οξύ, αραιά διαλύματα χλωριούχων ενώσεων, μεθυλοβρωμίδιο, αιθυλενοξείδιο, προπυλενοξείδιο, μυρμηκικό αιθύλιο) είναι ουσίες που προλαβαίνουν την οξείδωση των λιπαρών τροφίμων(βουτυλική υδροξυανισόλη, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Γαλακτοματωποιητές Σταθεροποιητές-Πηκτωματοποιητές είναι ουσίες με έναν υδρόφιλο και ένα λιπόφιλο πόλο. Χάρη σε αυτή τους τη φύση σταθεροποιούν γαλακτοματούχα τρόφιμα (φυσικοί: λεκιθίνη, μονό και διγλυκερίδια, άλατα λιπαρών οξέων, λιπαροί εστέρες της σορβιτάνης, ζαχαροεστέρες) είναι ουσίες που δεσμεύουν νερό και αυξάνουν το ιξώδες ρευστών τροφίμων, ώστε συστατικά διαφορετικής πυκνότητας από το νερό να μη διαχωρίζονται. Όταν η δέσμευση του νερού φτάνει στο σημείο να το ακινητοποιήσει το τρόφιμο γίνεται πηκτό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Αδρανοποιητές Οξέα, Αλκάλια, Ρυθμιστικά διαλύματα ουσίες που δεσμεύουν τα μεταλλικά συστατικά των τροφίμων (όπως Fe, Cu) τα οποία καταναλώνουν οξειδώσεις και προκαλούν κακές χρώσεις καθώς και ανεπιθύμητες οσμές ρύθμιση pH, γεύσης και πολλών αντιδράσεων

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Διαιτητικά γλυκαντικά Χρωστικές χρωματισμός ή χρωματική ενίσχυση τροφίμων με ουσίες που είναι είτε φυσικές χρωστικές είτε όχι. Οι μη φυσικές χρωστικές γνωστές ως συνθετικά χρώματα έχουν μεγαλύτερη χρωστική ικανότητα, είναι πιο σταθερές και ομογενείς και έχουν χαμηλότερο κόστος από τις φυσικές, υποβάλλονται σε αυστηρή δοκιμασία τοξικότητας. ουσίες που προσδίδουν γλυκιά γεύση, ενδείκνυνται για κατανάλωση από διαβητικούς (ζαχαρίνη, ασπαρτάμη, ακετοσουλμάμη)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Θρεπτικά πρόσθετα Αρώματα ουσίες που προσδίδουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία (κυρίως βιταμίνες και άλατα) αναλύονται παρακάτω

Ορισμός Αρωμάτων Ο ακριβής ορισμός του αρώματος είναι δύσκολο να αποδοθεί αφού η κυριολεκτική του έννοια περιλαμβάνει ό,τι συμβάλλει στη διαμόρφωση του flavour (άρωμα και γεύση) του τροφίμου. Τα αρώματα αποτελούνται από ουσίες (πηκτικές ενώσεις), που έχουν απομονωθεί από φυσικά προϊόντα ή έχουν συντεθεί αντιγράφοντας συστατικά που υπάρχουν σε αυτά. Τα περισσότερα τεχνητά αρώματα είναι πολύπλοκα μείγματα τουλάχιστον δύο διαφορετικών αλλά αισθητηριακά δραστικών πρώτων υλών που ανήκουν στις κατηγορίες των συνθετικών, φυσικών ή των ομοίων με τις φυσικές ουσιών και των φυσικών εκχυλισμάτων. Τα αρώματα διακρίνονται σε φυσικά και τεχνητά.

Φυσικά αρωματικά πρόσθετα ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΕΣΑΝΣ ορίζεται ως το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Προστίθεται στα τρόφιμα με σκοπό να προσδώσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να βελτιώσει τη γεύση τους. Αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου Τα φυσικά εσάνς αποτελούν τα πιστοποιημένα αιθέρια έλαια της επιστημονικής αρωματοθεραπείας ενώ με τη βοήθεια της θεραπευτικής και προληπτικής της ιδιότητας οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν διάφορες δερματικές παθήσεις και ερεθισμούς. Επιπλέον τα φυσικά εσάνς χρησιμοποιούνται κατά το πλείστον στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική

Τεχνητά Αρωματικά Πρόσθετα Διακετύλιο Τεχνητά Εσάνς είναι εγκεκριμένο τεχνητό άρωμα βουτύρου που προστίθεται στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα ποπ-κορν, στις μαργαρίνες αλλά και σε πολλά άλλα για να προσδώσει την ψευδαίσθηση γεύσης και μυρωδιάς φρέσκου βουτύρου στους καταναλωτές. Συνέπειες αυτού: βαριά αποφρακτική βρογχιολίτιδα που καταλήγει σε μη αναστρέψιμη καταστροφή των πνευμόνων και θάνατο, βλάβη σε πολλές από τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας, και ενδεχομένως νόσος του Αλτσχάιμερ. κατασκευάζονται στο εργαστήριο. Τα τεχνητά εσάνς είναι κατακριτέα και συνήθως αποφεύγονται. Για παράδειγμα, το τεχνητό εσάνς 3-ακετυλο-2,5-διμεθυλοθειοφαίνιο έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από το αποτέλεσμα της γνωμάτευσης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή χαρακτηρίζοντάς την γονοτοξική και επιβλαβή για την ασφάλεια του καταναλωτή.

Αρωματικές ύλες και παρασκευάσματα Αρωματικά παρασκευάσματα αφορούν σε προϊόντα (όχι αρωματικές ουσίες) που λαμβάνονται με κατάλληλες διεργασίες από τρόφιμο ή/και από ύλη φυτικής, ζωικής ή μικροβιακής προέλευσης(εκχυλίσματα- έλαια πορτοκαλιού, βανίλιας κ.ά. …)

Αρωματικές ύλες και παρασκευάσματα Αρωματικές ύλες θερμικής επεξεργασίας τα προϊόντα αυτά λαμβάνονται ύστερα από θερμική επεξεργασία μείγματος συστατικών που δεν έχουν αναγκαστικά αρωματικές ιδιότητες και από τα οποία ένα τουλάχιστον περιέχει άζωτο(αμινική ομάδα) και ένα άλλο είναι ανάγον σάκχαρο, οπότε κατά την παραγωγική διαδικασία αναπτύσσεται η σχετική αρωματική ύλη(παράδειγμα η ανάδειξη αρώματος στα τρόφιμα κατά το ψήσιμο-κρέατος/ψωμιού)

Αρωματικές ύλες και παρασκευάσματα Πρόδρομες Αρωματικές Ύλες αφορούν προϊόντα τα οποία δε διαθέτουν αρωματικές ιδιότητες, αλλά η αρωματική τους ιδιότητα προκύπτει κατά την επεξεργασία τού τροφίμου με διάσπαση ή αντίδραση με άλλα συστατικά(υδατάνθρακες, ολιγοπεπτίδια, αμινοξέα)

Αρωματικές ύλες και παρασκευάσματα Αρτύματα Καπνιστών Τροφίμων θεωρούνται τα προϊόντα που λαμβάνονται με κλασματοποίηση και απομόνωση καθαρού συμπυκνωμένου καπνού, τα οποία προστίθενται στα τρόφιμα κυρίως για να αποδώσουν/προσδώσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που επιτυγχάνονται με την παραδοσιακή μέθοδο της κάπνισης(καπνός ξύλου)

Ιστογραφία: www.google.gr/μπαχαρικό www.wikipedia.gr www.clickatlife.gr/diatrofi/story/11691 www.eisygian.blogspot.gr/2013/01/sos.html www.biozo.gr/node/675 www.polispot.com/article/4006/ti-aromatikes-oysies-trome-me-ta-trofima www.biozo.gr/node/733

Αριάδνη Ντούνη Γιασεμή Υφαντή Α νώνυμοι Ραφαήλ Σουτόγλου Χριστίνα Στάη