Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ

2 Τι είναι η αναερόβια χώνευση?
Η Αναερόβια Χώνευση είναι μια μικροβιολογική διεργασία αποσύνθεσης της οργανικής ύλης, απουσία οξυγόνου, που είναι συνήθης σε πολλά φυσικά περιβάλλοντα και εφαρμόζεται σήμερα εκτενώς, για την παραγωγή βιοαερίου σε αεροστεγείς δεξαμενές που λειτουργούν ως αντιδραστήρες. Πολλοί μικροοργανισμοί εμπλέκονται στην αναερόβια διεργασία η οποια έχει δύο κύρια τελικά προϊόντα: το βιοαέριο και το χωνευμένο υπόλειμμα. 

3 Προϊόντα Βιοαέριο: είναι ένα καύσιμο αέριο το οποίο αποτελείται από μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και μικρές ποσότητες άλλων αερίων και ιχνοστοιχείων. Παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων, αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα.Με την κατάλληλη επεξεργασία και αναβάθμιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο μεταφορών, με ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή. 

4 Βιοαέριο Βιοαέριο στην πάτρα

5 Προϊόντα χωνευμένο υπόλειμμα: πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και επομένως κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό λίπασμα στη γεωργία

6 Χωνευμένο υπόλειμμα Περιβαλλοντικά οφέλη της χρήσης του
Μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων Μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου Μείωση της νιτρορύπανσης των υδάτινων αποδεκτών Αποτελεσματική μέθοδος για την ανακύκλωση των πόρων Μείωση όχλησης από οσμές Μείωση παθογενειών και μικροβίων Μείωση εξάπλωσης ζιζανίων

7 Χωνευμένο υπόλειμμα Συμπεράσματα
• Περιβαλλοντικά οφέλη του χωνευμένου υπολείμματος (μείωση νιτρορύπανσης και αεριών του θερμοκηπίου). • Γεωργικά οφέλη ( μείωση χημικών λιπασμάτων, μείωση του συνολικού κόστους της γεωργικής εκμετάλλευσης) • Βελτιστοποίηση της καλλιεργητικής απόδοσης λόγω μείωσης της εξάπλωσης των ζιζανίων με παράλληλη αύξηση των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών. • Συμβολή στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων. Συνύπαρξη θερμοκηπίων και μονάδας βιοαερίου. • Νέες προοπτικές για τη χρήση του χωνευμένου υπολείμματος ως στερεό καύσιμο.

8 Σχηματισμός βιοαερίου
Η διαδικασία σχηματισμού του βιοαερίου είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού βημάτων, στα οποία η αρχική ύλη διασπάται συνεχώς σε μικρότερες μονάδες. Ειδικές ομάδες μικροοργανισμών εμπλέκονται σε κάθε ένα από τα μεμονωμένα βήματα αποσυνθέτοντας διαδοχικά τα προϊόντα των επιμέρους βημάτων. Η διεργασία διακρίνεται σε 4 στάδια: η υδρόλυση, η οξεογένεση, η οξικογένεση και η μεθανογένεση. Τα στάδια της γίνονται ταυτόχρονα στο χώρο και το χρόνο, στις δεξαμενές χώνευσης.Σε κάθε στάδιο χρησιμοποιούνται πολλές κατηγορίες βακτηρίων, η κάθε μία υπεύθυνη για τη διάσπαση ενός συγκεκριμένου ενδιάμεσου προϊόντος.

9

10 Παράμετροι της Αναερόβιας Χώνευσης
θερμοκρασία: Η διεργασία της αναερόβιας χώνευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές θερμοκρασίες pH:Το pH του υποστρώματος επηρεάζει την αύξηση των μεθανογενών μικροοργανισμών, και μπορεί να έχει επιπτώσεις στο διαχωρισμό μερικών ενώσεων που έχουν σημασία για την διεργασία  Πτητικά λιπαρά οξέα:Η ευστάθεια της διεργασίας επηρεάζεται από την συγκέντρωση των ενδιάμεσων προϊόντων όπως είναι τα πτητικά λιπαρά οξέα Ιχνοστοιχεία, θρεπτικές ουσίες και τοξικές ενώσεις: Τα ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το νικέλιο, το κοβάλτιο, το σελήνιο, το μολυβδαίνιο είναι εξίσου σημαντικά για την αύξηση και την επιβίωση των μικροοργανισμών της αναερόβιας χώνευσης όπως είναι ο άνθρακας, το άζωτο, ο φώσφορος και το θείο.

11


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google