Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ
ΣΔΕ ΒΟΛΟΥ 2010—2011 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

2 Στα πλαίσια των Σχεδίων Δράσης ομάδα μαθητών του ΣΔΕ Βόλου ασχολήθηκε με ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ σε μια προσπάθεια να συλλέξει πληροφορίες από ανθρώπους που τις μεταφέρουν στόμα με στόμα και από γενιά σε γενιά.

3 Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ Καθηγητές/Συντονιστές : Κορώνας Ευάγγελος, Βίγκλας Λίνος, Ματέκας Αριστείδης   Μαθητές : Αβραάμ Μαρία , Αναστασίου Ανδρέας , Βαριάμη Ασπασία, Βυζιώτης Δημήτριος, Γκρίνιας Δημήτριος, Δημοπούλου Μαρία, Ζαπανιώτη Ελένη, Ζήντρα Αργυρούλα, Κακαβά Κωνσταντίνα, Κάκκος Αθανάσιος, Κακουλίδου Στυλιανή, Καλφόπουλος Νικόλαος, Κουλάκογλου Ευσταθία, Κουτσογεώργης Παναγιώτης, Κουτσούμπα Μαρία, Κωστοπούλου Μαρία,Ματζώρος Αριστοτέλης, Μπερτζέμη Ευφροσύνη, Ντόντος Βασίλειος,Παπάζογλου Ηλίας, Περγάνη Δέσποινα, Πολυμέρης Κωνσταντίνος, Τζήμος Ευάγγελος, Τζιοβάρας Θεολόγης, Τσαρδακάς Αθανάσιος, Χαρίση Ευαγγελία

4 Ta Βότανα Από την αρχαιότητα, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Όλες οι προσπάθειες γίνανε για να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

5 ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ
Συγκομιδή και επεξεργασία βοτάνων Εποχή συλλογής αρωματικών φυτών και βοτάνων Σωστή παρασκευή γιατρικών από βότανα Tα βότανα πρώτης ανάγκης Θεραπείες με βότανα Υγεία, ομορφιά με βότανα & αρωματικά φυτά Παρουσίαση Βοτάνων και Χρήσεων

6 ΠΩΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
Με την έναρξη του Σχεδίου δράσης έγινε χωρισμός σε ομάδες 5-6 μαθητών με αντικείμενο: 1η ομάδα: Συλλογή αυθεντικών συνταγών 2η ομάδα: Συλλογή βοτάνων 3η ομάδα: Αποξήρανση και αποθήκευση βοτάνων 4η ομάδα : Αναζήτηση από την βιβλιογραφία και το διαδίκτυο πληροφοριών για τα βότανα 5η ομάδα : Σύνθεση των πληροφοριών και συγγραφή της τελικής εργασίας

7 ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Όλοι οι μαθητές αναζήτησαν συνταγές από βότανα τόσο από ανθρώπους του περιβάλλοντος τους, όσο και από την Βιβλιογραφία και το Διαδίκτυο και συλλέξανε τα αντίστοιχα βότανα για αποξήρανση.

8 ΣΥΛΛΟΓΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ Η σωστή συλλογή, αποξήρανση, διατήρηση και αποθήκευση των βοτάνων παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για την προστασία των  ίδιων των φυτών, αλλά για να εξασφαλιστεί  ότι θα αποδώσουν στο μέγιστο τις θαυματουργές τους ιδιότητες.

9 ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ Η σωστή αποξήρανση βοηθάει τα φυτά για να μην χάσουν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Όσο γρηγορότερα γίνει η αποξήρανση, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί το άρωμα των βοτάνων. 

10 ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΗΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ;
Aφήνουμε τον αέρα να στεγνώσει τα λουλούδια και τα κλαδιά. Τα λουλούδια είναι καλό να συλλέγονται όταν είναι σε πλήρη άνθηση, να τους αφαιρούνται τα φύλλα, να δένονται σε ματσάκια με ελαστικές ταινίες και να κρεμιούνται με τα λουλούδια προς τα κάτω για να ξεραθούν με τη βοήθεια του αέρα. Το μέρος που θα τα κρεμάσουμε πρέπει να είναι χωρίς υγρασία, με καλό αερισμό μακριά από τον ήλιο.

11 Αποθήκευση βοτάνων Μετά την αποξήρανση σειρά έχει η σωστή διατήρηση.
Αρχικά έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε αρκετά διάφανα, γυάλινα κατά προτίμηση δοχεία με αεροστεγές κλείσιμο. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κάθε φυτό σε δοχείο που κλείνει καλά και το φυλάσσουμε σε χώρο χωρίς φως και υγρασία. Φροντίζουμε να γράφουμε ποιο φυτό περιέχει το κάθε δοχείο  και πότε αποξηράνθηκε.  Διατηρούνται συνήθως για ένα χρόνο γιατί τα περισσότερα χάνουν ένα μεγάλο μέρος του αρώματός τους.

12 Η τελική εικόνα της προσπάθειας μας από την συλλογή βοτάνων

13 Η τελική μορφή από την συλλογή των πληροφοριών για κάθε βότανο
Χρήσεις Έχει αντισπασμωδικές και χωνευτικές ιδιότητες για μυϊκούς σπασμούς και πεπτική διαδικασία. Για στομαχικό έλκος, κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, διάρροια, καούρα, δροσίζει την αναπνοή και καθαρίζει τα δόντια. Ιδιότητες και χαρακτηριστι κά Είναι φυτό πολυετές, ποώδες και φτάνει σε ύψος τα 70 εκατ. Έχει τετράγωνο βλαστό με ιδιαίτερο μοβ χρώμα, λογχοειδή φύλλα και ρόδινα ή άσπρα ακανθώδη άνθη. Συνταγές και τρόπος εφαρμογής Χρήσιμα μέρη είναι τα άνθη και τα φύλλα. Καθώς και το αιθέριο έλαιο που είναι πολύ χρήσιμο στην αρωματοποιία, την ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία. Βάζουμε σε βραστό νερό 30 γρ. φύλλα και άνθη μέντας και αφήνουμε για 15 λεπτά. σουρώνουμε, βάζουμε ζάχαρη και το πίνουμε ζεστό. Λοιπές πληροφορίες Η τοποθέτηση φύλλων μέντας στους κροτάφους αποτελεί μια καλή θεραπεία για τον πονοκέφαλο. Μέντα

14 ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΕΓΧΥΜΑΤΑ ; ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ ; ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΒΑΜΜΑΤΑ ; ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΙΡΟΠΙΑ ; ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΛΟΙΦΕΣ ;

15 ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ….
ΈΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΕ ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ . ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΒΟΤΑΝΑ.

16 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ….


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google