ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΣΑΦΑΚΑ ΕΥΗ ΤΕΧ. ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Ελληνική κουζίνα: «Μια ιστορία που ταξιδεύει για 4
ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
Η ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ-ΜΟΝΑΧΟΥΣ!!!
Το σύνολο των ζώων μιας περιοχής αποτελεί την πανίδα της περιοχής
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ Β΄ ΤΑΞΗ
Κρέας,Ψάρι,Όσπρια.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Η θάλασσα με τα ψάρια της
Άσκηση Ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων και η διατηρησιμότητά τους μετά την επεξεργασία εξαρτάται από τη συσκευασία και από τις συνθήκες διανομής και αποθήκευσης,
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Επίδραση της θερμικης επεξεργασιας στην ποιότητα των πρωτεϊνών
Κρέατα ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Ρύπανση των υδάτων Κάθε φυσική, χημική ή βιολογική μεταβολή του νερού που το καθιστά ακατάλληλο για τους οργανισμούς 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Θαλασσινα - seafood.
ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗ.
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ
ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Ρύπανση του νερού.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ I.
Ενότητα 1.1 Νερό.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
2 Διδακτέα ύλη ( ): Κεφάλαιο 1 – Πετρέλαιο – Υδρογονάνθρακες (Η/C) –Αφαιρείται η §1.7 Αρωματικές ενώσεις – Βενζόλιο Κεφάλαιο 2 – Αλκοόλες – Φαινόλες.
ΨΑΡΙΑ.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΙΔΗ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Σαλάμι αέρος Λευκάδας Εργασία μαθητή Α’ Λυκείου Σούρδη Ευάγγελου Σχολ. Έτος
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΘΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ψάρια (αλιεύματα) ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Η ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΨΑΡΙΑ) (1)
ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ Ονομάζονται τα ζώα που δεν έχουν σπονδυλική στήλη. Χωρίζονται σε 6 υποκατηγορίες: Σκώληκες Μαλάκια Εχινόδερμα Αρθρόποδα Κνυδόζωα Σπόγγοι.
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Λαχανικά. Τα λαχανικά χωρίζονται σε έξι ομάδες: Καρποί Πράσινα φυλλώδη Ρίζες Κόνδυλοι Βολβοί Άνθη.
Διατροφή Ενότητα 18: Κρέας, κρεατοσκευάσματα και ψάρια Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ.
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
1 Κρέατα  ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: 1. Αντιληφθεί και να σχολιάζει τη θέση των κρεάτων στη διατροφή του ανθρώπου 2. Εντοπίζει τα αρνητικά στοιχεία από την.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η αρχή του σκληρού ή μαλακού οξέος (ή βάσης)
ΨΥΞΗ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΑΠΗΤΟΚΑθΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5 & 6 ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
Φρούτα Ορισμός: Φρούτα και καρποί καλλιεργημένων και άγριων φυτών.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Βρισκόμαστε σ’ ένα σχολικό εργαστήριο, όπου ο δάσκαλος της Χημείας μιλά για το Ουράνιο (U), μετά από απορία κάποιου μαθητή του. Είχε προηγηθεί το μάθημα.
Μακροσκοπική και μικροσκοπική αντιμετώπιση.
Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Σταυρακάκης Κων/νος Εφραίμ.
Η φίλη μας η θάλασσα
Ψάρια (αλιεύματα) ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΣΑΦΑΚΑ ΕΥΗ ΤΕΧ. ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Βασικές Έννοιες Θρεπτική αξία αλιευμάτων Κατάταξη αλιευμάτων Κίνδυνοι υποβάθμισης της ποιότητας Μέθοδοι συντήρησης των ψαριών Εκτίμηση φρεσκότητας των αλιευμάτων Τρόποι συγκάλυψης μπαγιάτικων ψαριών

Η μέση σύσταση του ψαριού Συστατικά Ποσοστό % Πρωτεΐνες 15 – 20 Νερό 65 – 80 Λίπη 1 – 20 Υδατάνθρακες Ίχνη Βιταμίνες (Α,D και του Συμπλέγματος Β) Ανόργανα άλατα (Fe, I, P, Zn, Ca)

Περιεκτικότητα σε λίπος Άπαχα: κάτω από 3% π.χ γλώσσα, μπακαλιάρος, τσιπούρα κ.λ.π Ημίπαχα: από 3% έως 10% όπως, κουτσομούρα, γαύρος κ.λ.π Παχιά: πάνω από 10% όπως σαρδέλα, τόνος, παλαμίδα

Κατάταξη αλιευμάτων

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φρέσκων ψαριών Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φρέσκων ψαριών

Τρόποι συγκάλυψης μπαγιάτικων ψαριών Με συχνές πλύσεις Χρήση ειδικού έντονου φωτισμού Χρωματίζουν τα βράγχια και τα μάτια με χρωστικές ουσίες Ανάμιξη μπαγιάτικων ψαριών με φρέσκων Τα περιβάλλουν με φύκια ή αρωματικά φυτά (μαϊντανό, φέτες λεμονιού κτλ)

Κίνδυνοι υποβάθμισης της ποιότητα Η ποιότητα των ψαριών μπορεί να επηρεαστεί από: Τη ρύπανση του νερού → συσσωρεύονται τοξικά μέταλλα (Pb, Hg, καδμιο) Μικροοργανισμούς → προκαλούν αλλοίωση σε χαμηλές θερμοκρασίες Χημικές αλλοιώσεις → οξείδωση του λίπους → ανάπτυξη δυσάρεστων οσμών

Μέθοδοι συντήρησης Ψύξη Κατάψυξη Αλάτισμα Κάπνισμα Κονσερβοποίηση Ξήρανση

ΜΑΛΑΚΙΑ ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Τα ιχθυήρα διακρίνονται σε νωπά και διατηρημένα. Για τα νωπά ψάρια, η Ε.Ε. έχει θεσμοθετήσει κριτήρια φρεσκότητας με βάση το δέρμα, μάτια, βράγχια κτλ. Για να συντηρηθούν τα νωπά ψάρια. Υπόκειται σε επεξεργασία με σύγχρονες αλλά και παραδοσιακές τεχνικές.