Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Μάθημα: Project Σχολείο : Γενικό Λύκειο Κ. Αχαΐας Μαθητές: Μαρία Μαργαρίτη Μαριάννα Νικολοπούλου Μαρία Παναγιωτοπούλου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

2 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ
Η ενημέρωσή σας για τις αιτίες ρύπανσης υδάτων, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθείτε και να συμβάλλετε στην προσπάθεια για την προστασία του Υδάτινου πλούτου του πλανήτη μας.

3 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΝΕΡΟ – Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ (ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ) ΑΙΤΙΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ

4

5 Ο κύκλος του νερού

6 Ο κύκλος του νερού                                                                                                                    

7 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ
Με τον όρο ρύπανση υδάτων εννοούμε την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αλλαγή στα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του νερού των θαλασσών, λιμνών ή ποταμών, η οποία είναι ή μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει ζημιογόνος για τον άνθρωπο, τους υπόλοιπους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς αλλά και τις βιομηχανικές διαδικασίες και τις συνθήκες ζωής.

8 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ (ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ)
Η ρύπανση των υδάτων δημιουργείται με την απελευθέρωση σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες ουσιών οι οποίες είτε διαλύονται, είτε κατακάθονται στον πυθμένα. Οι ρύποι αυτοί είναι πάρα πολύ και αυτό γιατί στο υδάτινο ορίζοντα καταλήγουν και οι ρύποι από την ρύπανση της ατμόσφαιρας και του εδάφους μέσω των βροχών και της απορροής. Με την απελευθέρωση στο νερό ενέργειας υπό την μορφή θερμότητας ή ραδιενέργειας δημιουργείται η θερμική ρύπανση των υδάτων η οποία προκαλεί άνοδο στην θερμοκρασία του νερού. Ρύπανση των υδάτων είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από μικροοργανισμούς των οικιακών αποβλήτων, από οργανικές ουσίες όπως το πετρέλαιο και τα προϊόντα του και από τοξικά μέταλλα. Ο άνθρωπος απαιτεί πόσιμο γλυκό νερό για να επιβιώσει, γι` αυτό και σε όλη την περίοδο της εξέλιξης του ζούσε κοντά σε ποταμούς και λίμνες. Το νερό σαν τροφή και σαν πρώτη ύλη είναι τόσο στενά δεμένο με τη ζωή, ώστε να μπορεί να περιγράψει την ανθρώπινη πολιτιστική εξέλιξη.

9 Η βιομηχανική ανάπτυξη άρχισε με όλο και μεγαλύτερη απαίτηση για ενέργεια, πηγή της οποίας υπήρξε και το νερό. Βιομηχανικές διεργασίες, όπως η ψύξη και η πλύση, απαιτούσαν συνεχώς μεγαλύτερες ποσότητες νερού, ενώ ο αυξανόμενος πληθυσμός, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, χρειαζόταν άφθονο, καθαρό και υγιεινό νερό. Η βιομηχανική χρήση του νερού για ψύξη καταλήγει στη θερμική ρύπανση του νερού. Κατά τη θερμική ρύπανση, μειώνεται το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό, αυξάνεται η τοξικότητα των χημικών ρυπαντών, επιταχύνεται ο ρυθμός των φυσιολογικών λειτουργιών στους οργανισμούς και συχνά καταλήγουν στο θάνατο.

10 ΑΙΤΙΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ
1. Αστικά λύματα 2. Βιομηχανικά υγρά απόβλητα 3. Αγροτικά υγρά απόβλητα 4. Κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα 5. Ρύπανση από πετρελαιοειδή 6. Ραδιενεργά απόβλητα - διαρροή ραδιενέργειας 7. Τοξικές χημικές ουσίες 8. Όξινη βροχή 9. Ευτροφισμός 10. Υφαλμύρυνση υπόγειων νερών 11. Αέρια ρύπανση 12. Ρύπανση από στερεά απόβλητα

11 ΑΙΤΙΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ
1. Αστικά λύματα Είναι τα ακάθαρτα νερά πόλεων και οικισμών που προέρχονται από τις κατοικίες και διάφορες άλλες δραστηριότητες και μεταφέρονται μέσω των υπονόμων και του δικτύου διοχέτευσης σε χώρους που είναι επιφανειακοί ή υπόγειοι. 2. Βιομηχανικά υγρά απόβλητα που μπορεί να είναι παρόμοια με τα αστικά λύματα ή να περιέχουν και επικίνδυνα ή και τοξικά στοιχεία

12 3. Αγροτικά υγρά απόβλητα υγρά απόβλητα
3. Αγροτικά υγρά απόβλητα Τα νερά απορροής καλλιεργού- μενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή και φυτοφάρμακα.  4. Κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα Τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από μεγάλες ή μικρότερες μονάδες εκτροφής ζώων.

13 5. Ρύπανση από πετρελαιοειδή
5. Ρύπανση από πετρελαιοειδή Η πιο εύκολα αντιληπτή και διαδεδομένη μορφή ρύπανσης των θαλασσών είναι οι πετρελαιοκηλίδες που προκαλούνται από τα ατυχήματα των τάνκερ και, εκτός από τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που διακρίνουμε βραχυπρόθεσμα, εμφανίζονται και σοβαρότατα μακροπρόθεσμα προβλήματα.

14 Kάθε χρόνο εξορύσσονται 3 δισεκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου και το μισό αυτής της ποσότητας μεταφέρεται διά θαλάσσης, με αποτέλεσμα 3 περίπου εκατομμύρια τόνοι να χύνονται στην θάλασσα. Aπό αυτά: > 7% οφείλεται σε μη ανθρωπογενείς διαρροές > 5% σε διαρροές από μόνιμες εγκαταστάσεις ( διϋλιστήρια, πλατφόρμες εξόρυξης κλπ. ) > 45% οφείλεται στην διαδικασία της μεταφοράς ( τακτικοί χειρισμοί δεξαμενοπλοίων, σεντινόνερα, επισκευές και δεξαμενισμός πλοίων, ατυχήματα κλπ ). > 43% σε διάφορες αιτίες ( αστικά και βιομηχανικά απόβλητα κλπ ).

15 > Τα πετρελαιοειδή έχουν την ιδιότητα να διασπείρονται και να εξαπλώνονται σε τεράστιες εκτάσεις. Έτσι, καλύπτοντας την επιφάνεια του νερού, εμποδίζουν την ανταλλαγή των αερίων μεταξύ αέρα και νερού και βλάπτουν τους υδρόβιους οργανισμούς. > Ακόμη, το πετρέλαιο επιδρά στις τροφικές αλυσίδες, ρυπαίνει τις πηγές τροφής που βρίσκονται στην αρχή της τροφικής αλυσίδας, εμποδίζει την αναπαραγωγή της θαλάσσιας ζωής και μειώνει την φυσική αντίσταση των οργανισμών.

16 6. Ραδιενεργά απόβλητα - διαρροή ραδιενέργειας
6. Ραδιενεργά απόβλητα - διαρροή ραδιενέργειας Ρυπάνσεις  ραδιενεργές προκαλούνται στα νερά από ατυχήματα ή βλάβες στους πυρηνικούς σταθμούς και από πυρηνικές δοκιμές ή εκρήξεις.

17 7 . Τοξικές χημικές ουσίες
Τοξικές χημικές ουσίες για τα υδάτινα οικοσυστήματα είναι: > Τα βαριά μέταλλα που προέρχονται από τα απόνερα των χημικών βιομηχανιών και βυρσοδεψείων, δηλαδή ο σίδηρος (Fe), το χρώμιο (Gr), ο μόλυβδος (Pb), ο υδράργυρος (Hg), το κάδμιο (Cd), ο ψευδάργυρος (Zn), το μαγγάνιο (Mn), ο χαλκός (Cu), το νικέλιο (Ni), το αρσενικό (As) κ.ά. > Τα φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και οξέα πάνω από ένα όριο, προκαλούν δηλητηριάσεις, ανάσχεση της ανάπτυξης και της φωτοσύνθεσης. > Τα παρασιτοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα προέρχονται από τα απόνερα των βιομηχανιών παραγωγής τους, από υφαντουργεία, από βιομηχανίες επεξεργασίας τροφών και από γεωργικές χρήσεις.

18 8. Όξινη Βροχή (acid rain)
Όξινη Βροχή ονομάζουμε οτιδήποτε πέφτει από τον ουρανό πάνω στον πλανήτη μας, η βροχή το χιόνι, η υγρασία κλπ. και που είναι αφύσικα όξινα. Προκαλείται από τη σημερινή βιομηχανία που χρησιμοποιεί πολλές χημικές ουσίες για να κατασκευάζει διάφορα προϊόντα. Λόγω της δυσκολίας και του κόστους των προϊόντων εκπέμπονται συχνά στην ατμόσφαιρα, με ελάχιστη ή καμία επεξεργασία, πολλές χημικές ουσίες.

19 Διαδικασία Όξινης βροχής

20 9. Ευτροφισμός Eυτροφισμός, είναι η υπερβολική ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν στα επιφανειακά νερά από την υπερβολική τροφοδοσία των νερών με θρεπτικά συστατικά. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί σοβαρή διαταραχή του υδατικού οικοσυστήματος.

21 > Ο ευτροφισμός μπορεί να οδηγήσει σε ρύπανση, προξενώντας έλλειψη οξυγόνου στο νερό, μαζική ανάπτυξη φυκιών κ.ά. > Σχέση με τον ευτροφισμό των νερών έχει η ρύπανση που προκαλείται στα νερά από τις γεωργικές δραστηριότητες λόγω χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ή από υγρές βιομηχανικές απορροές (νερό ή παραπροϊόντα) από βιομηχανίες λιπασμάτων. > Η ρύπανση αυτή φτάνει στα επιφανειακά νερά μέσω της επιφανειακής απορροής με τα νερά της βροχής, ή με την επικοινωνία με τα υπόγεια νερά που εν τω μεταξύ έχουν ρυπανθεί από τη στράγγιση των νερών άρδευσης των αγρών. > Παρουσιάζεται σε λίμνες ή σε κλειστούς αβαθείς κόλπους κάτω από ορισμένες συνθήκες, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η πανίδα, η χλωρίδα και η ποιότητα των νερών. Η θέα τους να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητική, λόγω της πράσινης γλοιώδους επιφάνειας.

22 του παγκόσμιου κλίματος (“φαινόμενο θερμοκηπίου”).
10. Υφαλμύρυνση υπόγειων νερών Διείσδυση θαλασσινού νερού λόγω υπεράντλησης των υπόγειων νερών ή λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος (“φαινόμενο θερμοκηπίου”).

23 11. Αέρια ρύπανση Αέριοι ρύποι (σκόνη, αέρια, οσμές, καπνός, κλπ.) προσκολλώνται σε αιωρούμενα σωματίδια, μεταφέρονται σε  μεγάλες αποστάσεις και καταλήγουν στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και στο νερό. 

24 12. Ρύπανση από στερεά απόβλητα
H ρύπανση από στερεά απόβλητα είναι μια από τις πλέον ευδιάκριτες συνέπειες της Ανθρώπινης δραστηριότητας συνήθως είναι σκορπισμένα σε θάλασσες και ακτές – παραλίες : Απορρίμματα τροφίμων 30 %, Χαρτικά 20%, Γυαλί 10%, Πλαστικά 10%, Μεταλλικά υλικά 10%, Ξύλο 3%, Μπάζα 10%, Διάφορα 5%.

25 Η ρύπανση από χερσαίες πηγές υπολογίζεται πως ευθύνεται για το 44% περίπου των αποβλήτων (υγρών και στερεών) που καταλήγουν στη θάλασσα. Από τις θαλάσσιες μεταφορές προέρχεται το 12% των αποβλήτων.

26

27 Απ’ όλα όσα προαναφέρθηκαν φαίνεται ότι η ρύπανση των υδάτων πλήττει σημαντικά την ομαλή λειτουργία του πλανήτη. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση από την πλευρά των ανθρώπων για να συνεχίσει η ανάπτυξη της ζωής στη Γη.

28 ΑΙΤΙΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ?

29 ΠΗΓΕΣ http://8gym-perist.att.sch.gr/Programes/water/water6.htm
Αναζήτηση εικόνων με τη βοήθεια της μηχανής αναζήτησης Βιολογία γενικής παιδείας γ’ γενικού λυκείου Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων β’ γενικού λυκείου

30 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ

31 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

32 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

33 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

34 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

35 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

36

37

38

39

40


Κατέβασμα ppt "ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google