Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η φίλη μας η θάλασσα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η φίλη μας η θάλασσα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η φίλη μας η θάλασσα Τα Σαΐνια 2018 / 2019

2 Τι είναι η θάλασσα ; Όταν μιλάμε για θάλασσα εννοούμε μια μεγάλη λεκάνη της Γης γεμάτη με αλμυρό νερό. Συνολικά τα 7/10 της Γης καλύπτονται με αλμυρό νερό. Ανάλογα με το μέγεθός της αυτή η λεκάνη μπορεί να είναι ωκεανός, θάλασσα ή πέλαγος.

3 Η ζωή στη θάλασσα Θαλάσσιοι Οργανισμοί Πελαγικό Σύστημα Βενθικό Σύστημα Πλαγκτό Νηκτό Το σύνολο των φυτικών και ζωικών οργανισμών που έχουν μικρή ικανότητα κίνησης και παρασύρονται από το νερό. ψάρια, σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια, θαλάσσια θηλαστικά, θαλάσσια ερπετά Οργανισμοί που ζουν μέσα στο ίζημα του βυθού (σκουλήκια, κοχύλια), πάνω στον βυθό (αχινοί, καβούρια, αστερίες) ή κοντά στον βυθό (χταπόδια, βενθικά ψάρια όπως οι γλώσσες, τα μπαρμπούνια κ.λπ.)

4 Θαλάσσιοι οργανισμοί Zωοπλαγκτό στο μικροσκόπιο Φυτοπλαγκτό στο μικροσκόπιο Βενθικοί οργανισμοί Θαλάσσιοι οργανισμοί (Νηκτό)

5 Γιατί είναι φίλη μας η θάλασσα ; Ο άνθρωπος είχε πάντα στενή σχέση με τη θάλασσα επειδή : Η θάλασσα παρέχει τροφή. Ενώνει τις ηπείρους και μέσω των θαλάσσιων δρόμων ευνοεί το εμπόριο και την επικοινωνία των ανθρώπινων πολιτισμών. Η εξάτμιση του νερού των θαλασσών συμβάλλει στη διαμόρφωση του κλίματος. Το φυτοπλαγκτό της θάλασσας παράγει περισσότερο από το μισό του οξυγόνου της Γης. Πολλοί θαλάσσιοι φυτικοί οργανισμοί αποτελούν πρώτη ύλη για την παραγωγή φαρμάκων. Η θάλασσα είναι τόπος αναψυχής, ξεκούρασης αλλά και αθλημάτων.

6 Από τι κινδυνεύει η θάλασσα ; Σκουπίδια. Όλοι έχουμε δει συνανθρώπους μας να πετάνε από την παραλία ή από πλοία τα σκουπίδια τους στη θάλασσα. Αυτά, πέρα από το ότι δηλητηριάζουν το νερό, γίνονται τροφή από τα ψάρια, τα οποία πνίγονται π.χ. από σακούλες και πεθαίνουν. Αστική ρύπανση. Στη θάλασσα ρίχνουμε μέσω αγωγών οικιακά και αστικά λύματα (τα ακάθαρτα νερά και ό,τι ακάθαρτο ρίχνουμε μέσω του αποχετευτικού συστήματος). Ευτροφισμός. Με τα λύματα πέφτουν στη θάλασσα και βακτηρίδια, τα οποία πολλαπλασιάζονται και καταναλώνουν το οξυγόνο του νερού με αποτέλεσμα τα ψάρια να μην έχουν αρκετό οξυγόνο και να πεθαίνουν. Βιομηχανική και αγροτική ρύπανση. Τα απόβλητα των βιομηχανιών ή των νερών που περιέχουν φυτοφάρμακα διοχετεύουν στη θάλασσα τοξικές ουσίες που καταστρέφουν τους ζωντανούς οργανισμούς ή και θρεπτικές ουσίες που προκαλούν ευτροφισμό. Ραδιενεργός ρύπανση. Μακριά από τις ακτές ειδικά πλοία πετούν στη θάλασσα βαρέλια με ραδιενεργά απόβλητα. Αν καταστραφούν τα βαρέλια θα διοχετευθεί ραδιενέργεια που θα σκοτώσει τους ζωντανούς οργανισμούς. Πετρελαϊκή ρύπανση. Ένα πετρελαιοφόρο πλοίο μεταφέρει περισσότερους από 450.000 τόνους πετρελαίου. Αν το καράβι βουλιάξει, το πετρέλαιο απλώνεται στη θάλασσα και προκαλεί πετρελαιοκηλίδες. Το πετρέλαιο ως δηλητήριο σκοτώνει τους ζωντανούς οργανισμούς αλλά κολλάει στα λέπια και τα φτερά των ψαριών και των πουλιών, τα οποία δεν μπορούν να κουνηθούν και πεθαίνουν. Υπεραλίευση. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι θάλασσες. Σε μια περιοχή αν αλιευθούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ψαριών από όσες θα έπρεπε, τότε διάφορα είδη θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση και οι θάλασσες θα ερημωθούν.

7 Σκουπίδια στη θάλασσα

8 Σκουπίδια στη θάλασσα

9 Ευτροφισμός

10 Αστικά – βιομηχανικά – γεωργικά λύματα στη θάλασσα

11 Ρύπανση της θάλασσας από ραδιενέργεια

12 Πετρελαϊκή ρύπανση της θάλασσας

13 Υπεραλίευση

14 Προστατεύουμε τη θάλασσα από τα σκουπίδια

15 Προστατεύουμε τη θάλασσα από τα λύματα – Βιολογικός καθαρισμός Βιολογικός καθαρισμός - ΨυττάλειαΤα στάδια του βιολογικού καθαρισμού

16 2018 / 2019 Τα Σαΐνια


Κατέβασμα ppt "Η φίλη μας η θάλασσα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google