ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ηλεκτρολυτική Επεξεργασία Λυμάτων
Advertisements

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Παρουσίαση: Νίκος Στράντζιας
Απορρίμματα Μαρία Σαρίδου Δ’4.
Υπ.Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης
Eπεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων
Πώς φτάνει το πόσιμο νερό στο σπίτι μας..
Βιολογικός Καθαρισμός
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Της μαθήτριας: Αρμπούζη Γεωργίας Τάξη Α1 του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης
«Tα σκουπίδια μας Δεν είναι σκουπίδια»
H Εισαγωγή της Πράσινης Χημείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Η Χημική Ρύπανση Αέρα, Νερού, Εδάφους (ΙV) Σακλά Ι.1, Σολομανίδου Α.1, Μαρούλης Α.Ι.2 , Χατζηαντωνίου-Μαρούλη.
Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική.
Η ρύπανση του νερού –πηγές ρύπανσης
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ
Μόλυνση Νερού Οι δρόμοι της ρύπανσης
Βιολογικός Καθαρισμός
Βιολογικός Καθαρισμός
«ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ» Κεφάλαιο 5 (Διαχείριση Φυσικών Πόρων Β’ Λυκείου)
ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Ρύπανση του νερού.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Διαχειριση φυσικων πορων
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Η Ρύπανση Του Νερού Στα Βριλήσσια
Εργασία των μαθητών Βασίλη Παπαγεωργιου Ηλία Μαζιανίτη
Ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της σύστασης ή της μορφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τη διατάραξη.
Ρύπανση από ανθρωπογενείς παράγοντες Γ.Ε.Λ. Νιγρίτας
ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ…
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΥΣΕΩΣ Τέφρα πυθμένα και σκωρίες (20-30% υγρής μάζας αρχικού αποβλήτου) Τέφρα-σκόνη από λέβητες (μέχρι 10% υγρής μάζας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κατερίνα Παπαοικονόμου Διάλεξη στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Χωρική Ανάλυση.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία Οδηγία ΕΕ 2006/66/ΕΚ για ηλεκτρικούς συσσωρευτές.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία 1. Νόμος 1650/86 Για την προστασία του Περιβάλλοντος.
1 Εισαγωγή Η μέθοδος που παρουσιάζεται αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων με τη μέθοδο της δεματοποίησης και περιτύλιξης. Επιτρέπει την προσωρινή αποθήκευσή.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία Υ. Α /1757/ Ε 103/2010 – Μέτρα, όροι και προγράμματα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές.
ΉΧΩΜΑΤΕΡΕΣΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΟΥΛΑΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.
Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυμάτων
Περιβαλλοντική Νομοθεσία
ΜΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Καθηγητής εφαρμογών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
«Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση»
novoril® multi Υγρό γενικού καθαρισμού
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
«Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης» Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Ο κύκλος του νερού. Μαλαματή Βελώνη Α.Μ:4190 Ο Κύκλος του νερού.
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Λύματα-Ρύπανση Νερού Ρύπανση του νερού είναι κάθε ουσία που εμποδίζει την κανονική χρήση του νερού. Λύματα είναι τα ακάθαρτα νερά και άλλα υλικά απόβλητα.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΑΠΗΤΟΚΑθΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Το πρόβλημα του νερού για την ανθρωπότητα
Ο Κύκλος του Νερού Κωτσοπούλου Ελένη ο κύκλος του νερού.
Υ305 Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Απόβλητα, διαχείριση και παραγωγή.
Ρύπανση του εδάφους.
Μελετη Περιβαλλοντοσ Κόμη Νίκη Ο κύκλος του νερού.
Νερό Είναι ζωτικός πόρος για τη γεωργία, τη βιοτεχνία, τις µεταφορές και άλλες αµέτρητες ανθρώπινες δραστηριότητες. Από το συνολικό διαθέσιµο νερό στη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
6/5/2014 ΚΕΦ 5. Υδατικοί Πόροι Ιδιότητες του Νερού 1.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
Η εξάντληση του Νερού.
Ο κύκλος του νερού Φυσική
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ.
Παρουσίαση: Νίκος Στράντζιας
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΒΙΝΤΕΟ

ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΛΕΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Με τον όρο απόβλητο εννοούμε κάθε προϊόν, υλικό ή συστατικό το οποίο δεν προσφέρει χρησιμότητα στον κάτοχό του - επομένως δεν προορίζεται για χρήση - και απορρίπτεται ή προτίθεται να απορριφθεί ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΛΕΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑ ΥΓΡΑ ΑΕΡΙΑ

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Ορίζεται ως στερεό απόβλητο οποιοδήποτε υλικό είναι ανεπιθύμητο και δεν είναι αέριο ή υγρό Διακρίνονται σε: Οικιακά Βιομηχανικά Τοξικά Βιολογικά Συμβατικά

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ

Επιτόπου διαχείριση (αποθήκευση) Παραγωγή αποβλήτων Το στάδιο κατά το οποίο κάποια στερεά χαρακτηρίζονται ανεπιθύμητα και αποφασίζεται είτε να πεταχτούν είτε να συλλέγουν για κεντρική διάθεση. Επιτόπου διαχείριση (αποθήκευση) Το στάδιο κατά το οποίο αποφασίζεται το μέλλον των αποβλήτων. Μπορούν να αποθηκευθούν επιτόπου πριν οδηγηθούν στο επόμενο στάδιο (επεξεργασία, διάθεση).Η επιτόπου αποθήκευση είναι πρωταρχικής σημασίας λόγω αισθητικής, δημόσιας υγείας.

Συλλογή Το στάδιο κατά το οποίο συγκεντρώνονται τα απόβλητα και φορτώνονται στο μέσο (συνήθως όχημα) μεταφοράς. Από εκεί θα οδηγηθούν σε σταθμό μεταφόρτωσης, θέση επεξεργασίας ή χώρο διάθεσης. Μεταφορά Τα στάδια όπου, διαδοχικά, το απόβλητο μεταφέρεται σε σταθμό μεταφόρτωσης και κατόπιν οδηγείται στο χώρο επεξεργασίας ή στο χώρο διάθεσης, που είναι συνήθως μακριά.

Επεξεργασία/ανάκτηση Το στάδιο κατά το οποίο, με διάφορες διεργασίες και εξοπλισμό, επιδιώκεται είτε η αξιοποίηση του ίδιου του αποβλήτου με βελτίωση κάποιων χαρακτηριστικών του, είτε η παραλαβή χρήσιμων συστατικών ή ενέργειας. Διάθεση Η τελική εναπόθεση των αποβλήτων.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ή ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Τα υγρά απόβλητα προέρχονται από: Κατοικίες, ξενοδοχεία, σχολεία, γραφεία Από βιομηχανίες, βιοτεχνίες που περιέχουν λιγότερα λύματα κατοικίας, αλλά περισσότερα λύματα από επεξεργασία δέρματος, μετάλλου, χαρτοπολτού, υφασμάτων κ.λπ. Και αυτά ρίπτονται στους υπονόμους συνήθως χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, Από τους δρόμους. Οι δρόμοι μαζεύουν το νερό της βροχής και το διοχετεύουν συνήθως σε ιδιαίτερο δίκτυο. Τα υγρά απόβλητα αποτελούν σήμερα μια από τις κυριότερες πηγές ρύπανσης του περιβάλλοντος. Τα υγρά απόβλητα αποτελούνται κατά 99,9% από νερό το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο είτε στις συνηθισμένες οικιακές χρήσεις (πλύσιμο, καθαριότητα, κ.λπ.) είτε στις βιομηχανικές παραγωγικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σημαντική ποιοτική υποβάθμιση. Η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι κατά τη χρήση του, το νερό γίνεται αποδέκτης πολλών χημικών και βιολογικών παραπροϊόντων, η απόρριψη των οποίων στο περιβάλλον δημιουργεί πληθώρα περιβαλλοντικών προβλημάτων (ρύπανση και μόλυνση).

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Προεπεξεργασία: η απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων Στη συνέχεια, τα απόβλητα περνούν μέσα από δεξαμενή (εξαμμωτή), όπου παραμένουν για μερικά λεπτά, ώστε να καθιζήσουν τα βαρύτερα σωματίδια, όπως η άμμος, τα σωματίδια αργίλου και άλλα σωματίδια γεωλογικής ή όχι υφής. Πρωτοβάθμια επεξεργασία . Η άμμος και τα υπόλοιπα στερεά που συλλέγονται στο στάδιο αυτό αφυδατώνονται (στραγγίζονται) και συλλέγονται σε δοχεία, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των εσχαρισμάτων. Η τελική διάθεση μπορεί να γίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή να επαναχρησιμοποιηθεί σε δρόμους ως υλικό επίστρωσης Με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται το 50-65% των αιωρούμενων στερεών και το 25-40% των βιοδιασπώμενων οργανικών συστατικών των αποβλήτων, καθώς ένα μέρος των οργανικών αυτών συστατικών βρίσκεται πάνω στα στερεά. Έτσι, το ρεύμα των αποβλήτων απαλλάσσεται από ένα σημαντικό μέρος των στερεών, αλλά και από ένα μέρος του οργανικού φορτίου. Η απομάκρυνση των μικρότερων (αιωρούμενων) στερεών βασίζεται, και πάλι, στην καθίζηση. Αυτό επιτυγχάνεται στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης, όπου τα απόβλητα παραμένουν για χρονικό διάστημα 2-3 ωρών σε ηρεμία, με αποτέλεσμα την καθίζηση των στερεών λόγω βαρύτητας.

Δευτεροβάθμια επεξεργασία Στο δεύτερο στάδιο καθαρισμού αφαιρούνται βιολογικά το ανθρώπινα απόβλητα, οι σάπωνες απόβλητα, όπως και τα απορρυπαντικά. Τριτοβάθμια επεξεργασία :Η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων αφαιρεί σχεδόν όλο το ποσοστό των παθογόνων ουσιών κυρίως με χημικές. Σε γενικές γραμμές απομακρύνεται το άζωτο και ο φώσφορος, γίνεται η απολύμανση, ώστε το νερό να αποδοθεί για ανακυκλοφορία, για άρδευση ή σε ποταμό. Το άζωτο μπορεί να βρίσκεται στο νερό με την μορφή αμμωνίας, η οποία είναι τοξική για τα ψάρια. Οι ενώσεις του φωσφόρου (άλατα) μπορούν να προκαλέσουν ευτροφισμό στις λίμνες ή στη θάλασσα.

Για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, η ομαδική εργασία είναι βασικό στοιχείο. Οι χημικοί χρησιμοποιούν αναλυτικές ικανότητες χημείας για τον προσδιορισμό της σύνθεσης των υλικών που θεωρούνται επικίνδυνα . Βιολόγοι, τοξικολόγοι και χημικοί του νερού και του εδάφους εργάζονται μαζί για να αξιολογήσουν τα επικίνδυνα απόβλητα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!