Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Απόβλητα, διαχείριση και παραγωγή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Απόβλητα, διαχείριση και παραγωγή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Απόβλητα, διαχείριση και παραγωγή.
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Απόβλητα, διαχείριση και παραγωγή.

2 Ραδιενεργά απόβλητα Τα ραδιενεργά υλικά κρύβουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και μετά τη χρήση τους για ιατρικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς. Τα λεγόμενα πυρηνικά απόβλητα αποτελούν ίσως τον πιο πραγματικό και καθημερινό κίνδυνο που συνοδεύει την καθημερινή εφαρμογή της πυρηνικής τεχνολογίας. Επομένως, μιλάμε για μικρή ποσότητα αποβλήτων, υψηλό ρίσκο και ανάγκη αποθήκευσής τους επί πάρα πολλά έτη.

3 Παραγωγή ραδιενεργών αποβλήτων
Ιαπωνία:Παρά το γεγονός πως η Ιαπωνία αναζητά χρόνια ασφαλές σημείο αποθήκευσης, δεν έχει βρει ακόμη κάποια λύση. Συνεχίζει το πρόγραμμα ανακύκλωσης της, οραματίζοντας μια υπόγεια εγκατάσταση που θα μπορεί να αποθηκεύει περισσότερους από υαλοποιημένους κυλίνδρους αποβλήτων. Φινλανδία: Ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα αποθήκευσης στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή που ονομάζεται Ονκάλο, που σημαίνει σπηλιά. Θα μπορεί να αποθηκεύει 9.000 τόνους χρησιμοποιημένων καυσίμων άνευ επεξεργασίας σε προστατευμένα βαρέλια.

4 Διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων
 Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η τελική διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Με αποδέσμευση στο περιβάλλον, εφόσον πληρούνται τα θεσμοθετημένα επίπεδα αποδέσμευσης, όπως περιγράφεται στους σχετικούς Κανονισμούς. Με διάθεση (δηλαδή μόνιμη και οριστική εναπόθεση, χωρίς πρόθεση επανάκτησης) σε εγκεκριμένη εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων. Η επιλογή του είδους της εγκατάστασης διάθεσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος, η μορφή, η κατάσταση και η ποσότητα των ραδιενεργών αποβλήτων.

5 Πυρηνικά απόβλητα Πυρηνικά απόβλητα ονομάζονται τα άχρηστα προϊόντα πυρηνικών αντιδράσεων που προκαλεί ο άνθρωπος. Συνήθως τα πυρηνικά απόβλητα είναι προϊόντα της πυρηνικής σχάσης του ασταθούς ισότοπου του ουράνιου 235 (ουράνιο με μαζικό αριθμό 235) μιας πυρηνικής αντίδρασης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα πυρηνικά απόβλητα παράγονται από πυρηνικά προγράμματα κρατών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

6 Τοξικά απόβλητα Με τον όρο τοξικά απόβλητα εννοούμε εκείνα τα απόβλητα που περιέχουν ουσίες που χαρακτηρίζονται ως τοξικές, εκρηκτικές, εύφλεκτες, καρκινογόνες, ραδιενεργές, ερεθιστικές και μεταλλαξιογόνες καθώς και κάθε ουσία που μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στα νερά (επιφανειακά ή υπόγεια), τον αέρα ή το έδαφος. Τοξικότητα το μέτρο της δυνατότητας μιας ουσίας να προκαλεί επιβλαβή ή τοξικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

7 Νομοθεσία Ε.Ε. σχετικά με τα ραδιενεργά απόβλητα.
Με αυτή την Υπουργική Απόφαση αποσκοπείται η Συμμόρφωση με τις διατάξεις των υπ’ αριθμ. 78/319/ΕΟΚ και 76/403/ΕOK οδηγιών του Συμβουλίου των Ε.Κ. της και «περί τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων» και «περί εξάλειψης των πολυχλωροδιαφαινυλίων Και πολυχλωροτριφαινυλίων» που έχουν δημοσιευθεί στην Ελληνική γλώσσα, στην Επίσημη Εφημερίδα των Ε.Κ.

8 Βιβλιογραφία www.wikipaidia.com Νομοθεσία 72751/3054/1985 (ΦΕΚ 665 Β)
Ραδιενεργά απόβλητα Τοξικά απόβλητα Πυρηνικά απόβλητα Ιστοσελίδα του κράτους Διαχείριση Αποβλήτων EUR-LEX, EUROPA

9 Ομάδα Α ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΛΙΦΙΕΡΗ ΜΑΡΙΑ
Ομάδα Α ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΛΙΦΙΕΡΗ ΜΑΡΙΑ ΒΑΛΒΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


Κατέβασμα ppt "Απόβλητα, διαχείριση και παραγωγή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google