Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Απορρίμματα Μαρία Σαρίδου Δ’4.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Απορρίμματα Μαρία Σαρίδου Δ’4."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Απορρίμματα Μαρία Σαρίδου Δ’4

2 Τα απορρίμματά μας έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα να είναι πολύ περισσότερα αλλά και πολύ διαφορετικά από αυτά πριν 20 ή 30 χρόνια. Στα απορρίμματά μας περιέχονται προϊόντα που δεν αποσυντίθενται εύκολα στη φύση (πλαστικά, κυρίως, αλλά και μέταλλα όπως το αλουμίνιο που έχουν διάρκεια ζωής στη θάλασσα δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια) ή μπορεί να είναι επικίνδυνα και τοξικά (μπαταρίες, οθόνες, συσκευές, αμίαντος, υπολείμματα φαρμάκων και φυτοφαρμάκων κα). Από την άλλη πολύ περισσότερα απορρίμματα καταλήγουν στο περιβάλλον και τελικά στις θάλασσες και τις ακτές από δραστηριότητες είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα.

3 Αιτίες Η τεράστια τεχνολογική πρόοδος είχε σαν συνέπεια την υπερβολική εκμετάλλευση της φύσης. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας με τις αναθυμιάσεις από τις βιομηχανίες, τα εργοστάσια, τα καυσαέρια από τα τροχοφόρα δηλητηριάζουν τη φύση και χειροτερεύουν τις συνθήκες ζωής του ανθρωπίνου είδους.

4 Αιτίες Η θάλασσα ρυπαίνεται από λύματα, απορρίμματα και απόβλητα, που συνέχεια δέχεται, με συνέπεια να εξαφανίζονται πολλά είδη ζώων, πτηνών και φυτών. Η καταστροφή του εδάφους και υπεδάφους από τις χημικές ουσίες που τα διαποτίζουν και τις πυρηνικές δοκιμές, οι συνεχείς πυρκαγιές όπως στην Ηλεία που καταστρέφουν τα δάση και αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και τη ζωντάνια της φύσης.

5 Αιτίες Η οικολογική ισορροπία έχει πληγεί υπερβολικά. Όλα αυτά απειλούν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και έχουν αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του.

6 Συνέπειες Στην Ελλάδα του σήμερα, σε αντίθεση με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε το χειρότερο «ρεκόρ»: θάβουμε πάνω από το 90% των σκουπιδιών μας στη γη, με απίστευτα αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον – από ροές στα υπόγεια ύδατα (λεκάνες απορροής) και το νερό που πίνουμε έως και τις εκπομπές μεθανίου στον αέρα που αναπνέουμε. Σε πολλά σημεία της επικράτειας, καίγονται ανοιχτά τα σκουπίδια. Αλλού μαζεύεται μεθάνιο στην ατμόσφαιρα από τα ανοιχτά ΧΥΤΑ. Αλλού τα ρίχνουμε στη θάλασσα, σε ποτάμια και σε ρέματα.

7 Τρόποι αντιμετώπισης Μεγάλες ποσότητες χρήσιμων υλικών όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα, ξύλο χάνονται, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε με την επαναχρησιμοποίησή τους είτε με την ανακύκλωση και τη χρήση τους σε νέες εφαρμογές, εξοικονομώντας έτσι τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και ενέργειας


Κατέβασμα ppt "Απορρίμματα Μαρία Σαρίδου Δ’4."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google