Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ Α3

2 ΝΕΡΟ Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαυγές, άχρωμο, άοσμο, δροσερό (θερμοκρασίας βαθμών Κελσίου). Πρέπει να περιέχει μικρή ποσότητα ανόργανων αλάτων (0,5 γραμ. στο λίτρο), γιατί το καθαρό νερό χωρίς διαλυμένα άλατα είναι βλαβερό για τον οργανισμό, εξαιτίας της μεγάλης διαπιδυτότητας των κυττάρων. Το πόσιμο νερό περιέχει διαλυμένο οξυγόνο, άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα, ελάχιστα ίχνη οργανικών ουσιών, καθώς και ίχνη φυτικών μικροοργανισμών.

3

4 Έχει παρατηρηθεί ότι όσο αυξάνεται ο πληθυσμός της γης και εντατικοποιούνται οι δραστηριότητες του ανθρώπου που σχετίζονται με τη χρήση νερού, τόσο αυξάνεται και η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών πόρων. Για αρκετά χρόνια οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι οι υπάρχοντες υδατικοί πόροι είναι άφθονοι και η ποιότητα του πόσιμου νερού δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα. Όμως, μετά το 1960 οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι υδατικοί πόροι πολύ εύκολα μπορούν να μολυνθούν από παθογόνους μικροοργανισμούς, οργανικά απόβλητα, ανόργανα χημικά, φυτικά θρεπτικά συστατικά, ραδιενεργά συστατικά, ή ακόμα και από θερμική ρύπανση.

5 ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η καθίζηση είναι η φυσική διεργασία απομάκρυνσης αιωρούμενων στερεών μέσω της βαρύτητας. Για παράδειγμα το νερό που συγκεντρώνεται σε μια λίμνη αρχικά είναι θολό αλλά σιγά – σιγά επιφανειακά καθαρίζει και τα ξένα σώματα συγκεντρώνονται στον πυθμένα της σαν λάσπη. Η διήθηση, η οποία ονομάζεται επίσης και διύλιση ή φιλτράρισμα, είναι η διαδικασία με την οποία καθαρίζει το νερό στη φύση. Τα επιφανειακά νερά που διηθούνται στο υπέδαφος καθαρίζονται από τα αιωρούμενα στερεά που προκαλούν θολερότητα. Τα αιωρούμενα στερεά κατακρατούνται /φιλτράρονται από τα εδαφικά στρώματα. Η διεργασία της διήθησης αποτελεί μια από τις πιο βασικές μεθόδους για τον καθαρισμό νερού. Το νερό διηθείται συνήθως μέσα από στρώματα με πορώδη υλικά (π.χ. άμμο, κοκκώδη ενεργό άνθρακα). H διήθηση εφαρμόζεται από πολύ παλαιά χρόνια. Υπάρχουν αρκετές αναφορές στην αρχαιότητα που περιγράφουν τη διεργασία της διήθησης σε πορώδη υλικά.

6 ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ Απολύμανση είναι ο καθαρισμός του νερού από παθογόνους μικροοργανισμούς. H απολύμανση έχει σκοπό την αδρανοποίηση των μικροοργανισμών, δηλαδή την παρεμπόδιση της ανάπτυξης και αναπαραγωγής τους. H απολύμανση δεν σημαίνει θανάτωση των μικροοργανισμών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μικροοργανισμοί καταστρέφονται μόνο με τη διαδικασία της αποστείρωσης (βράσιμο). H απολύμανση του νερού γίνεται με: α) χλωρίωση, β) διοξείδιο του χλωρίου, γ) οζόνωση, και δ) υπεριώδη ακτινοβολία.

7 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΥΜΑΤΩΝ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Το νερό όμως που χρησιμοποιούμε το αποβάλλουμε μετά τη χρήση του επιβαρυμένο με τη μορφή λυμάτων. Για να μην μολύνουν τα λύματα αυτά τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, το νερό των ποταμών και της θάλασσας, τα συγκεντρώνουμε και τα επεξεργαζόμαστε σε ειδικές μονάδες που είναι γνωστές ως Μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού. Εκεί αφού τα λύματα καθαριστούν από τα στερεά απόβλητα (λυματολάσπη) είναι σχεδόν έτοιμα να τα προωθήσουν σε επιφανειακούς υδάτινους αποδέκτες (ποτάμια, λίμνες ή θάλασσα).

8 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

9 Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Σήμερα χρησιμοποιούνται μεγάλες συσκευές φιλτραρίσματος του νερού που προωθείται στο δίκτυο ύδρευσης των πόλεων. Το φιλτράρισμα όμως δεν είναι από μόνο του αρκετό για να θεωρηθεί το νερό καθαρό. Χρειάζεται να περάσει και από ένα ακόμη στάδιο, αυτό της απολύμανσης.


Κατέβασμα ppt "ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google