Παρασκευές επιδορπίων Ενότητα: 4 Παρασκευές επιδορπίων Κεφάλαιο 4.2.3 - Κεράσια Ζουμπιλέ – Ceriise Jubile Ροδάκινα φλαμπέ – Pêches Flambées 1
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος, ο μαθητής/τρια θα είναι ικανός/ή να: Ονομάζει τα υλικά παρασκευής των συνταγών. Αναφέρει την απαραίτητη προετοιμασία για την παρασκευή Κεράσια Ζουμπιλέ – Ροδάκινα Φλαμπέ. Ακολουθεί τη σωστή διαδικασία για την εκτέλεση των συνταγών τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας. Ανάβει με ασφαλή και επιδέξιο τρόπο το οινόπνευμα. Χρησιμοποιεί επιδέξια τη ζάχαρη κατά την καραμελοποίηση. Προσθέτει τη ζάχαρη για να δημιουργήσει θέαμα. Τοποθετεί με επιμελημένο τρόπο τα διάφορα φρούτα στο πιάτο. 2
Ροδάκινα φλαμπέ Προετοιμασία στην κουζίνα Υλικά Μέθοδος παρασκευής Προετοιμασία και σερβίρισμα από γκεριτόν. Υλικά Μισά ροδάκινα. 25 γρ. Βούτυρο. 25 γρ. Ζάχαρη. 80 ml Κονιάκ. 2 κτλσ Σιρόπι παγωτού. Μπάλες παγωτού. Εξοπλισμός 1 τρόλεϊ 1 τηγάνι 2 Λαβίδες (κουτάλια, πιρούνια). 2 κύρια, κρύα πιάτα για τις λαβίδες. 2 ζεστά πιάτα γλυκού. 1 καθαρή πετσέτα. Προετοιμασία στην κουζίνα Στην κουζίνα βάζετε τα ροδάκινα σ’ ένα μπολ. Τοποθετείτε τα υπόλοιπα υλικά με τον απαραίτητα εξοπλισμό πάνω στο τρόλεϊ και τα μεταφέρετε στην τραπεζαρία. Μέθοδος παρασκευής Βάζετε το τηγάνι στη φωτιά μαζί με τη ζάχαρη και την αφήνετε να καραμελοποιηθεί. Προσθέτετε το βούτυρο και το σιρόπι και ανακατεύετε . Προσθέτετε τα ροδάκινα. Βράζετε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Ανάβετε με μπράντι. Σερβίρετε σε ζεστό πιάτο με παγωτό βανίλια.
Κεράσια Ζουμπιλέ – Ceriise Jubile Υλικά 24 Μαύρα κεράσια σε σιρόπι 2 κτλσ Ζάχαρη 30 ml Κίρς – Kirsch 1 Μπάλα παγωτό βανίλιας Εξοπλισμός 1 τρόλεϊ. 1 τηγάνι. 2 Λαβίδες (κουτάλια, πιρούνια). 2 κυρίως πιάτα φαγητού. 1 ζεστό πιάτο. 1 καθαρή πετσέτα. Προετοιμασία στην κουζίνα Βάζετε τα κεράσια σε μια μικρή κατσαρόλα. Μεταφέρουμε το παγωτό, όταν το φλαμπέ είναι έτοιμο. Προετοιμασία εστιατορίου: Καθάρισμα, στρώσιμο εστιατορίου. Ετοιμασία τρόλεϊ. Προετοιμασία στην κουζίνα Τοποθετείτε το τηγάνι στη φωτιά μαζί με τη ζάχαρη και την αφήνετε να καραμελοποιηθεί (ξανθιά καραμέλα). Όταν τελειώσει, προσθέτετε τα κεράσια με το σιρόπι τους. Σιγοβράζετε τα κεράσια μέχρι να ελαττωθεί η σάλτσα. Προσθέτετε το λικέρ και το ανάβετε. Τοποθετείτε τα κεράσια στο ζεστό πιάτο μαζί με μια μπάλα παγωτού και τα σερβίρετε αμέσως.
ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Ονομάστε τα υλικά παρασκευής της συνταγής. Εξηγήστε την απαραίτητη προετοιμασία για την παρασκευή Κεράσια Ζουμπιλέ – Ceriise Jubile Αναφέρετε τη σωστή διαδικασία για την εκτέλεση των συνταγών τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας. Να αναφέρετε τον τρόπο παράθεσης για τα Κεράσια Ζουμπιλέ – Ροδάκινα φλαμπέ στο πιάτο; Πώς επιτυγχάνεται η καραμελοποίηση κατά τη διάρκεια της παρασκευής. Ποιός είναι ο λόγος που πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, τα κεράσια ενώ η φλόγα ανάβει; 5