Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Advertisements

…με τον Όλυμπο στους αιώνες
« Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Ζ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΑΠ.ΑΝΔΡΕΑ) - (Κ.Α) Π.Ι., ΛΕΜΕΣΟΣ, ΤΡΙΤΗ 21/02/2012.
ΜΑΓΔΑ ΔΑΣΤΕΡΙΔΟΥ ΚΥΠΡΟΣ.
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
Γ) Μετά από το Μουσείο Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στα πλαίσια διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ …
Λευκωσία ( ή αλλιώς Λήδρα)
Νhσος Κyπρος δια μέσου των αιώνων….
Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΖΩΤΤΗΣ Δ΄1.
H KATEXOMENH AMMOXΩΣΤΟΣ
Ηλιάνα Στυλλή Ε΄1 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΙΕΚΔΙΚΩ
Το κάστρο της Καντάρας Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ’
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
Η Περούτζια είναι ιστορική πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Βρίσκεται σε γραφικότατο λόφο στη κοιλάδα του άνω Τίβερη, περίπου 140 χλμ.
Τοπική Ιστορία Δράμα, 12/1/2011
Καθεδρικός ναός Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας
Πραγα η «χρυση πολη».
Σκοπός του μαθήματος Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικές πληροφορίες που αφορούν τα τείχη της Λευκωσίας, το συνεδριακό κέντρο και οργανισμούς που προάγουν.
Γιατί μελετούμε την Αγία γραφή;
«ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» Διδάσκουσα: κ. Μαρία Ρεπούση
Οικονομικές και κοινωνικές ωφέλειες από τον τουρισμό στην Κύπρο Σκοπός μαθήματος Οι μαθητές να αντιληφθούν τη σημασία της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου.
ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα
Γ) Μετά από το Μουσείο Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στα πλαίσια διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΠΑΦΟΣ.
ΣΚΟΠΙΑ Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό κατοίκους ενώ μόλις ολόκληρη η χώρα διαθέτει.
1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ.  Το παιχνίδι της πολιτιστικής κληρονομιάς Το παιχνίδι της πολιτιστικής κληρονομιάς  Το παιχνίδι της πολιτιστικής.
Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος
ΡΟΔΟΣ Αθηνά Παπακωνσταντίνου Στέλλα Φάσο Γιάννης Περιβολάρης.
Κερύνεια Σοφία Στόικα.
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Μονή Κύκκου.
Μικαέλλα Σοφοκλέους Κωνσταντίνος Μενελάου Χρίστος Κουμίδης
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Γιάννης Βάρης Ε2’ 1 ο πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Μαρία , Δημήτρης Μαρία , Μαργαρίτα
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε -Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
ΖΩΓΡΑΦΟΥ Η περιοχή του Ζωγράφου έχει ανατολικά το όρος Υμηττός , το αγαπημένο βουνό των κατοίκων της Αθήνας και νοτιοδυτικά τα ποτάμια Ηριδανό και Ιλισό.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για τη E΄τάξη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη E΄τάξη Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο.
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ……………….. Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι ΕπαρχίαΑμμοχώστου Επαρχία Αμμοχώστου Η πόλη και τα χωριά της.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
Νικόλας-Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ.
ΧΑΝΙΑ. Η Σπλάντζια είναι παλιά τουρκική συνοικία, που σήμερα ονομάζεται «πλατεία 1821» και όπου θα δείτε την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η.
1 Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου Από την Χρυσούλα Ευτυχίου Ειδικότητα: Εκπαιδευτικός Δημοτικής.
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε.
Ιστορία της Κύπρου Το Όνομά Μου ΠΠΓ Αγίων Αναργύρων.
1. Η Αμμόχωστος είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Το 1960 κατοικούσαν Έλληνες, 6120 Τούρκοι και 24 Μαρωνίτες. 2. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης
Στόχος Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό
ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΡΕΝΑΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΦΑ, ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ.
Διαδρομή Πάφος - Λεμεσός
ΑΝΤΡΕΑ ΤΟΜΑΖΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΡΕΑΝΑ ΦΛΩΡΙΔΗ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Περπατώντας στα σοκάκια της Πάτρας … Τι εκπλήξεις με περιμένουν;» Σχ. Έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αντιγόνη Κριπαροπούλου.
ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ ΠΕΝΥ ΤΖΕΦΕΡΕΜΗΝΑΙΟΥ
Ναύπλιο.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος Να τοποθετήσει τους μαθητές χώρο-χρονικά στα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα που αφορούν την πόλη της Λευκωσίας.

Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές να μπορούν να: Εντοπίζουν τη Λευκωσία στο χάρτη της Κύπρου Επεξηγούν τη προέλευση του ονόματος της πόλης Περιγράφουν με συντομία την ιστορία της πόλης Αναφέρουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται Ονομάζουν τους κυριότερους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος

Ιστορικά στοιχεία από την Πόλη της Λευκωσίας Ονομασία ΛΗΔΡΑ (πρώτη ονομασία) Λευκοθέα (Λεύκωνας γιος Πτολεμαίου ) Λευκωσία Λεύκες στις όχθες του ποταμού Πεδιαίου Λευκωσία Νικοσία (παραφθορά του ονόματος Λευκωσία κατά την Φραγκοκρατία) Η ιστορία της πόλης Πρώτοι οικιστές 4η χιλιετηρίδα π.χ.(Έλληνες - Πελασγοί) – Άρωνας (πρώτος οικισμός) Επέκταση οικισμού μέχρι την περιοχή Αγλαντζιας – έως 4ον αιώνα π.χ. με το όνομα Παλαιά Ίδρυση νέου οικισμού στην δεξιά όχθη του Πεδιαίου ποταμού 3ος αιώνας π.χ. Ο Λεύκωνας ιδρύει τη Λευκωσία – 9 μίλια τείχη. Αναφορά στο όνομα Λήδρα γίνεται κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Βυζαντινή περίοδος (395 π.χ – 1191 π.χ.) Το 648 μ.χ. Η Λευκωσία γίνεται πρωτεύουσα της Κύπρου. 7. Φραγκοκρατία - Λουζινιανοί (1191-1489 ) Μετονομασία σε Νικοσία. 8. Ενετοκρατία (1489 – 1571) 9. Τουρκοκρατία (1571 – 1878) 10. Η Κύπρος Βρετανική αποικία (1878 – 1960) 11. Ανεξαρτησία – Ίδρυση Κυπριακής Δημοκρατίας - 1960

Η σύγχρονη Λευκωσία Για 13 αιώνες πρωτεύουσα της Κύπρου Η μόνη διαιρεμένη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (1960 και 1974) Πληθυσμός γύρω στις 250 .000 με 300.00 κατοίκους Χώροι τουριστκού ενδιαφέροντος στη πόλη της Λευκωσίας Τα Ενετικά τείχη Πολλές αρχαίες εκκλησίες και μοναστήρια (Αγίου Ιωάννη, Φανερωμένης, Αγίας Σοφίας, …) Οικία Χ’’ Γεωργάκη Κορνέσιου Παλαιά και νέα Αρχιεπισκοπή Το Πανεπιστήμιο Κύπρου Το Τζαμί Μπαιρακτάρη Μουσεία… Το Προεδρικό μέγαρο Όλες οι κεντρικές Κυβερνητικές υπηρεσίες (Υπουργεία, πρεσβείες, αρχηγείο ειρηνευτικής δύναμης…)

Πολιτιστική ζωή στη Λευκωσία … Πλούσια πολιτιστική ζωή όλο τον χρόνο Εκθέσεις Συναυλίες Γιορτές Φεστιβάλ Θεατρικές παραστάσεις Διαλέξεις Σεμινάρια Υπάρχουν πολλοί πολιτιστικοί χώροι που φιλοξενούν τέτοιου είδους διοργανώσεις (πύλη Αμμοχώστου, Σκαλί Αγλανζιάς, Πανεπιστήμιο Κύπρου,..)

Τι έχουμε μάθει σήμερα… Ονομασία Αναγνώριση Λευκωσίας στο χάρτη Λευκωσία Ιστορία Χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος Πολιτιστικές εκδηλώσεις

ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Οι πρώτοι οικιστές της Λευκωσίας ήταν ........................................ Το πρώτο όνομα της πόλης ήταν …………………………….. Ο ............................................ γιος του Πτολεμαίου έκτισε τη Λευκωσία κατά τον .................αιώνα π.χ. Ονομάστε τις παρακάτω ιστορικές περιόδους της Λευκωσίας 395 – 1191 μ.χ. περίοδος …………………… 1191-1489 περίοδος ......................... 1489 – 1571 περίοδος ......................... 1571 – 1878 περίοδος …………………….. 1878 – 1960 περίοδος ......................... 1960 - σήμερα περίοδος ........................ Αναφέρετε πέντε πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στη Λευκωσία. Αναφέρετε πέντε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος που μπορεί να επισκεφθεί ένας τουρίστας στη Λευκωσία.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Να γράψετε με συντομία και χρονολογική σειρά τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν τη Λευκωσία. Δικαιολογείστε γιατί η Λευκωσία παρουσιάζει αξιόλογο τουριστικό ενδιαφέρον.