Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παγκόσμια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού
Advertisements

… ΚΑΙ… …και εσωτερική στάση.
Όταν ο Θεός έφτιαξε τη γυναίκα εργαζόταν
ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 1 ο.
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΡΙΑ.
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Ιστολόγιο (Blog)  σε τι διαφέρει από μια ιστοσελίδα;  γιατί να αποκτήσω;  είναι δωρεάν;  είναι εύκολο; 1.
Ο Μυστικός Κήπος F. H. Burnett Μάριος Σταύρου Α2.
‘Aπιστος Σύντροφος ?.
Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
Στέλλα Βιολάντη Γρηγόριος Ξενόπουλος.
Ιλιάδα Στέπκου Όλγα-Μαρία.
ΘΕΜΑ Γυναίκες βασανισμένες από την ζωή
Ομάδα Α Διδακτική της Γλώσσας Γ’-Δ’ Δημοτικού
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΣΑΡΡΑ ΝΙΚΟ
Πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δραστηριότητα: Ας βοηθήσουμε τη Γεωργία και τον Παντελή.
ΜΑΘΗΤΕΣ : ΣΙΩΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
ΣΚΙΑΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συνεντευξη απο τη γιαγια μου για την παιδικη της ηλικια
Ανδρέας Λασκαράτος ( ) Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς ή σκέψες απάνου στην οικογένεια, στη θρησκεία και στην πολιτική εις την Κεφαλλονιά.
Εξάντας Ελλήνων Βοήθεια Μη μετράς καλό. Αντώνιος Περιπατητής.
Ο ανατρεπτικός Ευριπίδης
Δ΄ Ομάδα Μήδεια Ευριπίδη- Μήδεια Παζολίνι Καλαμαρά Ρέα Ματαράγκα Χριστίνα Κάβουρα Σωτηρία Πούλιου Ελένη Ζάχου Μαρία.
Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου Κριτήρια αξιολόγησης
Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Η Έρημος του Σινά & οι Βεδουίνοι
ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΛΙΑΠΑΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ - ΤΑΞΗ Γ
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Με τον όρο αυτοβιογραφία χαρακτηρίζουμε συνήθως ένα συνεχές αφηγηματικό κείμενο, στο οποίο ένας άνθρωπος γράφει ο ίδιος την ιστορία της ζωής.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
Το βιβλίο που διάβασα 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015 Κατερίνα Γαλλιού Ε2.
ΜΙΣΕΛ ΝΤΕ ΜΟΝΤΑΙΝ.
Μπότσια.
Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΛΕΝΗ. Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑ Η ΚΑΤΑΡΑ;
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ & ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ & ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Το Πορτρέτο του Εαυτού μου
Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος
Εργασία Αρχαίας Ελληνική Γλώσσας
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ …
« ένα άλλο πιθανό … τέλος ». Την κρίσιμη μέρα τύλιξε τα παπούτσια, τα πήρε στο σπίτι και τα έκρυψε. Προς το απόγευμα έβαλε τα καλά του, ετοιμάστηκε και.
 ΠΩΣ βλέπετε τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος ή ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα από εσάς; Τους θεωρείτε ίσους με εσάς; Δυστυχώς,
Παναγιώτα Τσαρχά Αθανασία Χατζή Πληροφορική Σχολικό έτος Fprovocateur.gr%252Fpost%252F3728%252Falikh-boygioyklakh-otan-mia- mera-tha-fygw-apo-th-zwh-e-peite-pws-xasate-ena-
Τάξη Δ1 Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος Κωμωδία και δράμα.
Από τον μαθητή της Α’τάξης του 2ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο Τρόντζο. Επιβλέπων καθηγητής: Γιαννίκης Γεώργιος, Θεολόγος 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης.
ΘΑΛΕΙΑ ΣΤΑΘΑΤΟΥ Σεπτέμβρης 2015 E2. Κ ΡΙΜΑ ΚΙ ΑΔΙΚΟ Ζωρζ Σαρή.
Το νόημα των Χριστουγέννων.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης 1851 – 1911 Παρουσίαση από τις μαθήτριες : Ντόκο Αννα-Μαρια Ευαγγέλου Γεωργία Γκινάι Λούσυ.
Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Μάθημα: Ο εθνοτικός «άλλος» στη σύγχρονη Ελλάδα Θέμα: Φιλιππινέζες μετανάστριες και η εκκρεμότητα.
ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ Αθηνά θεά, κόρη του Δία Πηνελόπη Γυναίκα Οδυσσέα
ΞΕΝΙΤΙΑ Ονοματεπώνυμο: Κόνιαρη Ζωή Όνομα Καθηγητή: κ. Ζάχου Μάρθα
Oι άνθρωποι καθημερινά ελπίζουν…
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!!! Είναι δικαίωμά μου;
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ.
ΑΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Άντον Τσέχοφ 1.
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΥΛΑΚΟΥ E’2 16/19/15.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Αγγελική-Νίκη Φλώρου Σεπτέμβρης 2015.
Στη συνέχεια οι μαθητές έγραψαν τις δικές τους σκέψεις..
Η αναχώρηση σε παλαιότερες εποχές Οι δυσκολίες του ταξιδιού
Ο Άγιος Εύπλους:.
Ημέρα Μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ 19 Ιανουαρίου
AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Οι γυναίκες ως κόρες στην Αρχαία Ελλάδα
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Εν.2 κεφ.2 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Τ’ αγνάντεμα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, γιος ιερέα, γεννήθηκε στη Σκιάθο και, καθώς ήταν ένα από τα έξι παιδιά μιας φτωχής οικογένειας έζησε μια ζωή γεμάτη στερήσεις. Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του και να εργαστεί. Μελέτησε μόνος του ξένες γλώσσες και εργάστηκε ως μεταφραστής σε εφημερίδες. Οι ήρωές του απλοί Σκιαθίτες οι περισσότεροι (βοσκοί, ναύτες, νεαρές κοπέλες, ηλικιωμένες γυναίκες, κλπ) συγκροτούν έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν η καλοσύνη και η αθωότητα αλλά και η κακία και ο φθόνος. Η γλώσσα του, προσωπική και ιδιότυπη είναι επηρεασμένη από τη γλώσσα της εκκλησίας και της υμνογραφίας.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι στο επίκεντρο της παπαδιαμαντικής δημιουργίας εξέχουσα σημασία έχουν οι γυναίκες. Οι γυναίκες αυτές έχουν κατακτήσει το δικό τους κοινωνικό ρόλο και θέση στη κοινωνία που ζουν, δημιουργώντας έτσι έναν κατάλογο με μορφές και χαρακτήρες, αρκετά διαχρονικό και συνυφασμένο με τούς σημερινούς τύπους γυναικών. Σε πολλά έργα σκιαγραφούνται γυναικείες φιγούρες οι οποίες είναι γραίες ,χήρες ,νεαρά κορίτσια, γυναίκες παντρεμένες οδηγώντας έτσι στο συμπέρασμα του χαρακτηρισμού της παπαδιαμαντικής δημιουργίας ως γυναικοκεντρικής.

Στο διήγημα του «Τ΄αγνάντεμα» αποτυπώνονται χαρακτηριστικές πλευρές της καθημερινής ζωής της τοπικής κοινωνίας της Σκιάθου και ειδικότερα η αναχώρηση των ναυτικών την άνοιξη και το ξεπροβόδισμά τους από της γυναίκες του νησιού. Χαρακτηριστική είναι και σε αυτό το διήγημα η παρουσία των γυναικών και η προβολή του ήθους τους. Τόσο οι  απλές γυναίκες οι οποίες είναι συγγενείς των ναυτικών όσο και οι δύο γραίες που παρουσιάζονται είναι γυναίκες που καταθέτουν την ψυχή και το είναι τους στην υπηρεσία των οικείων προσώπων τους ,με μόνη τους αμοιβή την ηθική ικανοποίηση. 

Αρχικά ο Παπαδιαμάντης με αφορμή την αναχώρηση των ναυτικών του νησιού την Άνοιξη αναφέρεται στις γυναίκες  οι οποίες πήγαιναν να ανάψουν ένα κερί στο ξωκκλήσι της Παναγιάς της Κατευοδώτρας για να την παρακαλέσουν να τους φυλά .Αυτές ήταν είτε οι γυναίκες των ναυτικών και οι κόρες τους είτε νεαρές κοπέλες με αδέρφια ναυτικούς.

Ας κάνουμε μια αναφορά στη γρια-Συρραχίνα : «-Παιδιά μου, κορίτσια μου, αρχίζει να ομιλή η γρια-Συρραχίνα, παλαιά καπετάνισσα με το ραβδάκι της και με το καλαθάκι της στο χέρι, με τα ογδόντα χρόνια στην πλάτη της, μπόρεσε κι ανέβη τον ανήφορον και ήλθε -διά να καμαρώση, ίσως διά  τελευταίαν φοράν, το καράβι του γυιου της που έφευγε. Ξέρετε τι μεγάλη χάρη έχει, και πόσο καλό έκαμε στους θαλασσινούς αυτό το εκκλησιδάκι της Μεγαλόχαρης;» Καπετάνισσα, καλοστεκούμενη η Συρραχίνα και με πολλά χρόνια στη πλάτη της, θεωρεί καθήκον της να αποχαιρετήσει το γιο της, με όποιο τρόπο, κι ας ξεπεράσει τα όρια της, τις αντοχές της, γνωρίζει όμως ότι οι ευχές στην Παναγία θα συνοδεύουν το καράβι και το πλήρωμα του, επομένως θεωρεί υποχρέωση της να πάει. Αντιπροσωπεύει τη γυναικεία επιδεξιότητα, χαρισματικότητα και ευελιξία στους καθημερινούς γυναικείους χειρισμούς.

ΙΔΕΕΣ Άντρας Γυναίκα εργασία εξωτερική (θάλασσα) οικιακές εργασίες (σπίτι) έξω μέσα δράση ευχή, προσευχή, αγωνία κίνηση ακινησία ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Συναισθήματα γυναικών αγωνία, λύπη, πόνος για τους δικούς τους (ναυτικούς) που αποχαιρετούν εγκαρτέρηση, υπομονή παρηγοριά, ελπίδα

ΠΗΓΕΣ: Δείτε και το βίντεο στο YouTube!! www.kyr-alexandros.blogspot.gr/2011/04/blog-post_2605.html www.google.gr/images users.sch.gr/fk-thess/.../PAPADIAMANTIS_T_AGNANTEMA.doc Δείτε και το βίντεο στο YouTube!! www.youtube.com/watch?v=K4ubC_LsglU

ΤΕΛΟΣ