Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου Κριτήρια αξιολόγησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου Κριτήρια αξιολόγησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου Κριτήρια αξιολόγησης
Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου Κριτήρια αξιολόγησης Βασιλική Δεμερτζή

2 ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα)
Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0_5224_ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ( ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα)

3 Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0_5224 ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957 ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα)
γ1 Προσπαθήστε να αποδώσετε το περιεχόμενο του αποσπάσματος (Προχωρούσαμε αργά … σφούγγιζε τον ιδρώτα από το πρόσωπό του) αλλάζοντας τη φωνή και υιοθετώντας την οπτική της Κλάρας [ή του Φραγκίσκου] γ2 Περιγράψτε τι κατά τη γνώμη σας αλλάζει με την αλλαγή του αφηγηματικού προσώπου. γ3 Ποια από τις δυο εκδοχές προτιμάτε και γιατί; [αποδεκτές όλες οι απαντήσεις αρκεί να είναι τεκμηριωμένες]

4 Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0_5254_ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957 ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα)
Εναλλακτικά (γ) Επιλέξτε όποιον ήρωα θέλετε και από τη δική του οπτική γωνία γράψτε μια επιστολή σ’ ένα φιλικό του/της πρόσωπο [ή μια σελίδα ημερολογίου], εκφράζοντας τις εντυπώσεις του/της από τη σημερινή συνάντηση στην εκκλησία. «Στράφηκε πάλι στον Φραγκίσκο …την τραβούσαν κι οι δυο από τα χέρια να φύγουν» Ξαναγράψτε το τμήμα αυτό του κειμένου, μετατρέποντας το διαλογικό μέρος σε συνεχή αφηγηματικό λόγο.

5 Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0_5254_ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957 ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα)
Εναλλακτικά (γ) Γράψτε έναν διάλογο ανάμεσα στην Κλάρα και την αδελφή της Αγνή, χρόνια μετά, όταν οι δυο γυναίκες γνωρίζουν πια ότι ο Φραγκίσκος επέλεξε να στρατευτεί στον δρόμο του θεού και να αφιερωθεί αποκλειστικά στο έργο της φιλανθρωπίας. Σημείωση: ο Καζαντζάκης σκιαγραφεί στο έργο το πορτραίτο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης που εγκατέλειψε τα πλούτη και την οικογένειά του και πέρασε τη ζωή του στην απόλυτη φτώχεια βοηθώντας τους φτωχούς.

6 δ2 Από ποιες αντιδράσεις τους τα αναγνωρίζετε;
Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0-5254_ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ( ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα) δ1 Ποια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που βιώνουν οι δυο κεντρικοί ήρωες; δ2 Από ποιες αντιδράσεις τους τα αναγνωρίζετε; δ3 Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας τα αίτια που προκαλούν τις αντιδράσεις αυτές των ηρώων; Αιτιολογήστε την απάντησή σας με κειμενικές αναφορές.

7 Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0_5254_ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957 ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα)
Εναλλακτικά δ1 Εντοπίστε στο απόσπασμα τα σημεία που αναφέρονται στη στάση και τις αντιδράσεις του Φραγκίσκου, κατά την είσοδό του στην εκκλησία και τη συνάντησή του με τα κορίτσια. δ2 Λαμβάνοντας υπόψη σας και τον τίτλο του μυθιστορήματος ποιες υποθέσεις κάνετε για τα αίτια της συμπεριφοράς του ήρωα [αποδεκτές όλες οι απαντήσεις αρκεί να είναι αιτιολογημένες]

8 Η θεια μας η Αγγελική ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ (1913-1981)
Θέμα 2ο : GI_A_NEL_0_6799 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ( ) Η θεια μας η Αγγελική (Διήγημα – απόσπασμα)

9 γ.1. Από ποια οπτική γωνία αφηγείται ο αφηγητής;
Θέμα 2ο : GI_A_NEL_0_6799 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ( ) Η θεια μας η Αγγελική (Διήγημα – απόσπασμα) γ.1. Από ποια οπτική γωνία αφηγείται ο αφηγητής; γ.2. Από πού το συμπεραίνετε; δ.1. Νομίζετε ότι ο αφηγητής παρουσιάζει ρεαλιστικά ή εξιδανικεύει τη θεια-Αγγελική; δ.2. Υπάρχουν σήμερα τέτοιοι χαρακτήρες;

10 Θέμα 2ο : GI_A_NEL_0_6799 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ (1913-1981) Η θεια μας η Αγγελική (Διήγημα – απόσπασμα)
Εναλλακτικά (γ) Ξαναγράψτε τις 2 πρώτες παραγράφους του αποσπάσματος υιοθετώντας την οπτική της θειας Αγγελικής. Γράψτε μια κωμική σκηνή με ήρωες τα παιδιά της οικογένειας και αφορμή την επίσκεψη της θειας Αγγελικής στο σπίτι τους.

11 Θέμα 2ο : GI_A_NEL_0_6799 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ (1913-1981) Η θεια μας η Αγγελική (Διήγημα – απόσπασμα)
Εναλλακτικά (δ) Στη συνέχεια του διηγήματος, όταν ξεσπά ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος, ο πλούσιος γείτονας της θεια Αγγελικής, εκμεταλλευόμενος την αφέλειά της, την κάνει εν αγνοία της συνεργό του στη μαύρη αγορά. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το σχόλιο του συγγραφέα σχετικά με τον χαρακτήρα της, το οποίο προϊδεάζει τον αναγνώστη γι αυτήν την εξέλιξη.

12 Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου Κριτήρια αξιολόγησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google