Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δ΄ Ομάδα Μήδεια Ευριπίδη- Μήδεια Παζολίνι Καλαμαρά Ρέα Ματαράγκα Χριστίνα Κάβουρα Σωτηρία Πούλιου Ελένη Ζάχου Μαρία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δ΄ Ομάδα Μήδεια Ευριπίδη- Μήδεια Παζολίνι Καλαμαρά Ρέα Ματαράγκα Χριστίνα Κάβουρα Σωτηρία Πούλιου Ελένη Ζάχου Μαρία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δ΄ Ομάδα Μήδεια Ευριπίδη- Μήδεια Παζολίνι Καλαμαρά Ρέα Ματαράγκα Χριστίνα Κάβουρα Σωτηρία Πούλιου Ελένη Ζάχου Μαρία

2  Σχέδιο δράσης:  Ανάγνωση των στίχων 466-519, από τη Μήδεια του Ευριπίδη  Προβολή επιλεγμένων αποσπασμάτων από την ταινία «Μήδεια» του Παζολίνι  Δίδεται σε φωτοτυπία απόσπασμα της Αντιγόνης του Σοφοκλή που περιλαμβάνει τη σύγκρουση της ηρωίδας με τον Κρέοντα

3  Η διαδικασία της διδασκαλίας θα είναι συνδυαστική, κυρίως όμως με τη χρήση βίντεο και τη διαμόρφωση project  Διάρκεια σεναρίου διδασκαλίας: κατά προσέγγιση 3 ώρες

4 Β΄ επεισόδιο στίχοι: 466-519 Διδακτικοί στόχοι:  Σύντομη παρουσίαση μύθου και ηρώων του έργου  Να προσεγγίσουν οι μαθητές τα ουσιαστικότερα χαρακτηριστικά: 1)του «λόγου» με αναφορά στους τρόπους πειθούς [ διττή σημασία του όρου: α) Ο λόγος ως μέσο επικοινωνίας- επιχειρήματα β) Ο λόγος ως βάση κατανόησης της πραγματικότητας και της λογικής] 2) του «ήθους»: Επισήμανση της διαφορετικότητας των δύο κόσμων (ο κόσμος της Ανατολής: βαρβαρότητα, ένστικτα, πάθη και ο πολιτισμένος, αλλά ταυτόχρονα και κυνικός κόσμος της Ελλάδας που αντιπροσωπεύουν η Μήδεια και ο Ιάσων αντίστοιχα μέσα από τις έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις τους).

5  Επίσης οι μαθητές να κατανοήσουν ότι το θέατρο του Ευριπίδη είναι διανοητικό και παθητικό συγχρόνως. Οι ήρωές του συγκινούν όταν ζουν μια ζωή όμοια με των άλλων ανθρώπων.  Να αντιληφθούν τη ρεαλιστική διάθεση του Ευριπίδη που ενδοσκοπεί στην ανθρώπινη ψυχολογία και ανασύρει τις πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού, έστω και αν αυτό ενοχλεί.  Ακόμη να γίνει κατανοητό ότι η επιχειρηματολογία των ηρώων του Ευριπίδη είναι απόρροια της σοφιστικής και της ρητορικής της εποχής του.

6  Να γίνει συσχετισμός ανάμεσα στη «Μήδεια» του Ευριπίδη και την ταινία «Μήδεια» του Παζολίνι, ώστε να γίνει αντιληπτό από τους μαθητές ότι η πρωτολογία της Μήδειας του Ευριπίδη στην ταινία του Παζολίνι παρουσιάζεται στα πρώτα εξήντα λεπτά της ώρας.  Να γίνει διαθεματική προσέγγιση της συγκεκριμένης τραγωδίας με την ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή που είναι οικεία στους μαθητές, ώστε να φωτιστεί μια ανάλογη σύγκρουση, αυτή της Αντιγόνης και του Κρέοντα.

7  Εργασία για το σπίτι: Καταγραφή των συναισθημάτων που προκάλεσε στους μαθητές η προβολή της ταινίας του Παζολίνι.


Κατέβασμα ppt "Δ΄ Ομάδα Μήδεια Ευριπίδη- Μήδεια Παζολίνι Καλαμαρά Ρέα Ματαράγκα Χριστίνα Κάβουρα Σωτηρία Πούλιου Ελένη Ζάχου Μαρία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google