Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ Αθηνά θεά, κόρη του Δία Πηνελόπη Γυναίκα Οδυσσέα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ Αθηνά θεά, κόρη του Δία Πηνελόπη Γυναίκα Οδυσσέα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ Αθηνά θεά, κόρη του Δία Πηνελόπη Γυναίκα Οδυσσέα
ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ Αθηνά θεά, κόρη του Δία Πηνελόπη Γυναίκα Οδυσσέα Αντίκλεια Μητέρα Οδυσσέα Μελανθώ Υπηρέτρια στο παλάτι της Ιθάκης Αρήτη Μητέρα Ναυσικάς Ναυσικά Βασιλοπούλα Φαιάκων Κλυταιμνήστρα Γυναίκα Αγαμέμνωνα Κίρκη μάγισσα

3 ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ Ελένη Γυναίκα Μενέλαου Αυγή Δευτερεύουσα θεότητα
ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ Ελένη Γυναίκα Μενέλαου Αυγή Δευτερεύουσα θεότητα Ευρύκλεια Υπηρέτρια, κόρη του Ώπα Ινώ/ Λευκοθέα Καλυψώ νύμφη

4 Θέμα 2 ΙΝΩ/ ΛΕΥΚΟΘΕΗ

5 Η Ινώ ήταν κόρη του Κάδμου
Η Ινώ ήταν κόρη του Κάδμου. Από το γάμο της με τον Αθάμαντα απέκτησε δύο παιδιά τον Λέαρχο και τον Μελικέρτη. Η Ινώ όμως είχε αδελφή τη Σεμέλη με την οποία ο Δίας απέκτησε ένα γιο το θεό Διόνυσο. Όταν πέθανε η Σεμέλη, ο Δίας έδωσε στην Ινώ τον Διόνυσο για να τον αναθρέψει Σύμφωνα με μια άποψη η Ήρα θύμωσε που η Ινώ και ο Αθάμαντας φρόντιζαν το Διόνυσο και για να τους τιμωρήσει τους έκανε να χάσουν τα λογικά τους. Έτσι, ο Αθάμαντας σκότωσε  τον πρωτότοκο γιο του Λέαρχο, νομίζοντας πως ήταν ελάφι, την ώρα που η Ινώ έριχνε στο βραστό νερό τον δευτερότοκο γιο της Μελικέρτη.

6 Μετά από αυτό η Ινώ, σαν κατάλαβε τι έκανε, πήρε το πτώμα του Μελικέρτη και ρίχτηκε στη θάλασσα. Εκεί οι θαλασσινές θεές τη λυπήθηκαν και την ίδια τη μεταμόρφωσαν σε Νηρηίδα ενώ ο Μελικέρτης έγινε ο μικρός θεός Παλαίμονας. Από τότε η Ινώ μετονομάστηκε σε Λευκοθέα, Λευκή θεά, δηλαδή η θεά του αφρού των κυμάτων και μαζί με το γιο της τον Παλαίμονα βοηθούσαν τους ναυτικούς την ώρα της θύελλας και τους καθοδηγούσαν Όπως και να 'χουν οι διάφορες παραλλαγές η Ινώ και ο Μελικέρτης πέφτουν στη θάλασσα και μεταμορφώνονται η Ινώ σε Λευκοθέα και ο Μελικέρτης σε Παλαίμονα Η Ινώ-Λευκοθέα είναι αυτή που θα βοηθήσει και τον Οδυσσέα δίνοντάς του το μαγικό μαγνάδι με το οποίο θα σωθεί από την τρικυμία και θα τα καταφέρει να φτάσει στη χώρα των Φαιάκων.

7 ΦΟΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΙΝΩΣ

8 Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ
Θέμα 3 Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ

9 ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ομηρική γυναίκα βρίσκεται κάτω από την εξουσία του άνδρα. Η μονογαμία που ενίσχυσε τον κυριαρχικό ρόλο του άντρα στον οίκο, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των δούλων γυναικών, από το πλήθος των οποίων ο αφέντης μπορούσε να διαλέξει μια νέα ερωτική σύντροφο, υποβίβασε έτσι περισσότερο την ήδη μειονεκτική θέση της. Οι γυναίκες έπρεπε να μένουν σε ειδικά διαμερίσματα μέσα στο σπίτι κάνοντας συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως να υφαίνουν στον αργαλειό και στη ρόκα και να δίνουν εντολές στις παρακόρες Για να βγουν έξω από τους συγκεκριμένους γυναικείους θαλάμους (γυναικωνίτες) έπρεπε να είναι υπό τη συνοδεία των παρακορών ή για να βγουν τελείως από το παλάτι έπρεπε να συνοδεύονται τουλάχιστον από έναν άνδρα. Αλλά, δεν ήταν απαγορευμένο να εμφανιστούν ενώπιον των ανδρών και να συνομιλούν μαζί τους.

10 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Το εξωτερικό ένδυμα των γυναικών ήταν όμοιο περίπου με τον ανδρικό χιτώνα. Λεγόταν πέπλος ή εανός. Ήταν χρωματιστό χωρίς μανίκια και δενόταν στη μέση. Συγκροτούνταν από πόρπες αλλά και άνευ πόρπων ή πόρπης από την ανοιχτή πλευρά, ο οποίος συγκροτούνταν με ζώνη απ’ τα πλευρά ενώ στο στήθος το ύφασμα προσέπεφτε διπλό. Με τον πέπλο κάλυπταν πολλές φορές όχι μόνο το σώμα αλλά και το κεφάλι.

11 ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΗΝΑΙΚΑΣ Οι γυναίκες στην ομηρική εποχή ασχολούνταν κυρίως με τη συντήρηση του σπιτιού και την φροντίδα των παιδιών. Οι γυναίκες όμως των αριστοκρατικών οικογενειών ακόμα και σε αυτές τις εργασίες ανέθεταν σε κάποιον αρμόδιο για να τις εκτελέσει. Ο αρμόδιος ήταν είτε μια υπηρέτρια για να φροντίζει το σπίτι, είτε ένας παιδαγωγό για να βοηθήσει το παιδί με τα μαθήματα του και γενικότερα να φροντίσει για την ομαλή ένταξη του στη κοινωνία. Βέβαια υπάρχει και η βυζάστρα που είναι αυτή που φροντίζει το παιδί όταν είναι ακόμα βρέφος και συνοδεύει τη μητέρα κατά τις εξόδους της. Τέλος, οι γυναίκες ήταν υπεύθυνες για τον ρουχισμό της οικογένειας. Γι'αυτό πολλές φορές παρουσιάζονται να υφαίνουν.

12 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ Α΄3

13 Βιβλίο Οδύσσειας Slide Share users.sch.gr wikipedia
Πηγές Βιβλίο Οδύσσειας Slide Share users.sch.gr wikipedia


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ Αθηνά θεά, κόρη του Δία Πηνελόπη Γυναίκα Οδυσσέα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google