LECTIO TERTIA Σύγχρονη προσέγγιση Ενσωμάτωση Τ.Π.Ε Συνέδριο Λατινικών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» Τμήμα Γ1 Γυμνασίου Με τι θα ασχοληθούμε σήμερα…
Advertisements

ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
ΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΟΤΙΚΗ
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Τάξης
Επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εκφοβισμού
Αξιοποίηση – Αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
Ιδέες Συνεργασιών Η παρουσίαση αυτή απευθύνεται κυρίως στους χρήστες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα eTwinning αλλά δεν έχουν συνάψει ακόμα συνεργασία.
Γιάννα Αντωνίου Δρ Γλωσσολόγος - Ερευνήτρια ΙΕΛ Τεχνολογίες λογισμικών πολυμέσων για εκπαίδευση και πολιτισμό Δράσεις και Προοπτικές ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Το διαδίκτυο - ίντερνετ (internet)
Οι μαθητές της Ε1 τάξης Δημήτρης-Ελένη παρουσιάζουν την εξής άσκηση.
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ.
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas.
& Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Χρήση και Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία Τσουλής Μιλτιάδης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – α ) υποχρεωτική.
Βιωματικό εργαστήριο στο μάθημα Αρχές Φιλοσοφίας
Τμήμα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΤΕΤ) Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Φιλογλωσσία Διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας (2η Δράση του ΙΕΛ στην Γλωσσική.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ WEBQUEST;.  Είναι μια εικονική διάταξη διδασκαλίας και μάθησης μέσα στο διαδίκτυο.  Όλες οι πληροφορίες γι’ αυτή τη διαδικασία προέρχονται.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ Α.Π. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Α.Π.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Ενότητα 3.3 Αξιοποίηση-Αξιολόγηση Ιστοσελίδων, ιστοχώρων & πυλών
Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου Ειδικό Μέρος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κλάδοι ΠΕ60-70) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ.
Ο άνθρωπος ως εικόνα θεού
Η Διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών με τη Χρήση των Νέων Τεχνολογιών
Πανεπιστημιακό κέντρο εκπαίδευσης επιμορφωτών Δυτικής Ελλάδας Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΕΑΠΗ - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΤΚΕΠ Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β΄Επιπέδου.
Ημερίδα επιμόρφωσης Φιλολόγων στις Νέες Τεχνολογίες Σχολικός Σύμβουλος Μηχανολόγων ΠΕ12 Λ. Ψαρράς Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών: Εκπόνηση ιστοσελίδας.
Εφαρμογές των νέων Τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση
Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Google docs Google docs forms
Σάβιακλη Φωτεινή Τερζίδης Ηλίας Πεπόνα Λαμπρινή Παράτσιος Δημήτριος
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ΄ ΦΑΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ως εργαλεία για την ανάπτυξη κριτικής ιστορικής σκέψης: εκπαιδευτικό λογισμικό, χρήση διαδικτύου ΜΕ.
Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας
Θεματική ενότητα: Ταξινομικά κριτήρια και είδη εκπαιδευτικής έρευνας
Πασχαλίδης Θανάσης Τζέτζης Νίκος Σαρίδου Δέσποινα Σαπρανίδης Κων/νος
Μια φορα κι eναν καιρο στο Διαδικτυο…
Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Τάξεις στις οποίες απευθύνεται: Β Γυμνασίου
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΑΜΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Β ΚΑΛΩΤΑ ΑΝΝΑ Β
Πληροφορίες – οδηγίες για το μάθημα: Διδακτική της Γεωλογίας Διδάσκοντες: Α. Χατζηπέτρος– Δ. Κωστόπουλος Κ. Μακρή.
Δεκέμβριος 2014 Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη Αρσάκεια –Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Οι θάλασσες της Ελλάδας
Ελληνικό γραφείο υποστήριξης: Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη.
ΤΡΕΛΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Λογοτεχνία – Γλώσσα Ονόματα μαθητών Ασλανίδου Νεκταρία – Χριστίνα Α1 Τουλούμη Αντιγόνη Α4 Αραούζου Βαρδαλάχου Αθηνά Α1 Νικοδημητροπούλου.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα –Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σήμερα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
Blogs ( ιστολόγια) To Blog or not to Blog? That is the question!! Ποιος μπορεί να έχει ιστολόγιο? Όλοι μας!! Είναι πολύ εύκολο! Γιατί να έχω ιστολόγιο?
ΤΠΕ - ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ
Συνεδρίαση διευθυντών
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Αντωνιάδου Άννα Κωτούλα Βασιλική.
Μπότσια.
24 βήματα – 24 pas Γενικό Λύκειο Ασκληπιείου
1η Φάση Εργασίας o Ευαγγέλη Ντάρλα: Υπεύθυνος συλλογής πληροφοριών, Σχεδιαστής παρουσίασης, Υπεύθυνος παρουσίασης o Ζάρρου Γεωργία: Υπεύθυνος συλλογής.
Α.Β. Μουμτζάκης, η δράση και το έργο του κατά την πρώτη δεκαετία της μεταρρύθμισης Δίον, 4-6 Νοεμβρίου : 35 χρόνια από τη γλωσσοεκπαιδευτική.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
Και η εκπαιδευτική τους χρήση.  Web 2.0 τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες  Δημιουργία μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων Web 2.0, διαδικτύου – σύγκριση.
Η συλλογιστική για το σχεδιασμό. Για το μάθημαΙ  « Παραδοτέα :  Ασκήσεις  Σχεδιασμός και κατασκευή ενός λογισμικού με το Αβάκιο  Ένα κείμενο
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Γ. Αλεξιάδης.  Εκπαιδευτική δραστηριότητα, κατά την οποία οι περισσότερες ή και όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την επίλυση ενός προβλήματος.
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

LECTIO TERTIA Σύγχρονη προσέγγιση Ενσωμάτωση Τ.Π.Ε Συνέδριο Λατινικών Amo, amas, amat… αγαπάμε τα Λατινικά; 29 Νοεμβρίου 2012

Σκεπτικό αξιοποίησης του διαδικτύου Κοινώς παραδεκτό ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν κατά κόρον το διαδίκτυο για επικοινωνία, άντληση πληροφοριών, ενημέρωση. Η προσπάθεια διδασκαλίας και προσέγγισης μιας σχολικής ενότητας με τη βοήθεια του διαδικτύου «κερδίζει» τους μαθητές, τους ενισχύει το ενδιαφέρον, είναι πιο κοντά στις αγαπημένες πρακτικές τους και μπορεί να αποτελέσει προθάλαμο για την περαιτέρω εμβάθυνση σ’ ένα αντικείμενο (βιβλία αναφοράς, όπως λεξικά, γραμματικές κ.ά., είναι εύκολα προσβάσιμα διαδικτυακά)

Γενικά, λαμβάνεται υπόψη ότι: 3 3

Διδασκαλία του μαθήματος ΙΙΙ με τη χρήση του διαδικτύου Το κείμενο, σύμφωνα με την εισαγωγή, αναφέρεται στην ιστορία της Ανδρομέδας, που υπάρχει και στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου. Επειδή η εισαγωγή δεν αναφέρει τίποτε για τον συγγραφέα και το έργο του, μπορούν οι μαθητές να ανατρέξουν στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στη Βικιπαίδεια: http://en.wikipedia.org/wiki/Ovidius Στη συνέχεια θα ψάξουν να βρουν το κείμενο του Οβιδίου στην ιστοσελίδα http://www.thelatinlibrary.com, Liber IV (668) & V(προσφέρει τα πρωτότυπα κείμενα πολλών Λατίνων συγγραφέων). Συγκριτική εξέταση-συνανάγνωση πρωτότυπων και διασκευασμένων κειμένων

Διδασκαλία του μαθήματος ΙΙΙ με τη χρήση του διαδικτύου Κείμενο. Στην πρώτη φράση Cepheus et Cassiope Andromedam filiam habent μπορεί να γίνει μια γλωσσική/λεξιλογική/νοηματική προσέγγιση με τη βοήθεια του διαδικτύου. Αρχικά για τα πρόσωπα του κειμένου: http://en.wikipedia.org/wiki/Cepheus (οι πληροφορίες για τον Κηφέα στην αγγλική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας, αυτό όμως διορθώνεται είτε με το να αναθέσουμε σε μαθητές την εργασία της μετάφρασης και εν συνεχεία της ενημέρωσης της ελληνικής έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας είτε με την αυτόματη μετάφραση που μας παρέχεται δωρεάν από την Google http://translate.google.com http://en.wikipedia.org/wiki/Cassiopeia (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο αστερισμός για μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον στην αστεροσκοπεία) http://en.wikipedia.org/wiki/Andromeda

Διδασκαλία του μαθήματος ΙΙΙ με τη χρήση του διαδικτύου Επίσης, βασική πληροφορία είναι ο χώρος. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Αιθιοπία (Aethiopiae στον τρίτο στίχο), χώρα που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής, όπως μπορούμε να δούμε και στον χάρτη στη διεύθυνση http://maps.google.com . Η τοποθέτηση των γεγονότων και των πρωταγωνιστών στον τόπο και το χρόνο τονώνει το ενδιαφέρον των μαθητών και τους βοηθά να προσεγγίσουν ευκολότερα το κείμενο.

Διδασκαλία του μαθήματος ΙΙΙ με τη χρήση του διαδικτύου Συνεχίζοντας συναντούμε το ρήμα habeo. Στην πολύ χρήσιμη και για τα αρχαία ελληνικά και για τα λατινικά ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου Tufts (http://www.perseus.tufts.edu, http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0059%3Aalphabetic+letter%3DH%3Aentry+group%3D1%3Aentry%3Dhabeo ) βρίσκουμε το λεξικό των Charlton T. Lewis και Charles Short, A Latin Dictionary. Εδώ μας παρέχεται η δυνατότητα να αναζητήσουμε οποιαδήποτε λατινική λέξη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τις υπόλοιπες λέξεις του κειμένου που οι μαθητές συναντούν για πρώτη φορά στo κείμενο.

Διδασκαλία του μαθήματος ΙΙΙ με τη χρήση του διαδικτύου Για τη λέξη forma στον δεύτερο στίχο, μπορούμε να ανατρέξουμε και στον ηλεκτρονικό κόμβο για την υποστήριξη των διδασκόντων την Ελληνική Γλώσσα (www.komvos.edu.gr ), όπου βρίσκουμε το λεξικό του ιδρύματος Μανόλης Τριανταφυλλίδης. Στη Σύνθετη Αναζήτηση στα λεξικά (http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictadv/DictAdvSeaS.htm) συμπληρώνοντας τη λέξη φορμ% μαθαίνουμε ότι από τη λατινική λέξη προέρχονται στα ελληνικά οι λέξεις φόρμα, φορμαλισμός, φορμάρω κ.λπ. Επίσης στη διεύθυνση www.askoxford.com συμπληρώνοντας στην αναζήτηση τη λέξη comparo της σχολικής ενότητας, διαπιστώνουμε ότι οι αγγλικές λέξεις compare, comparable, comparatist, κ.λπ., προέρχονται από τη λατινική λέξη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με πολλές από τις λέξεις του κειμένου, αναθέτοντας στους μαθητές την όλη διαδικασία ως εργασία για την τάξη ή το σπίτι.

Διδασκαλία του μαθήματος ΙΙΙ με τη χρήση του διαδικτύου Ανάλογες αναζητήσεις, διαπιστώνοντας ότι από τις λατινικές λέξεις προέρχονται πολλές λέξεις και στην ελληνική και πολύ περισσότερο στην αγγλική, γαλλική και άλλες, πραγματοποιούμε και στο Μεσαιωνικό Λεξικό του Κριαρά (http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html ), π.χ. calceus, αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες του διαδικτύου, όπως http://encyclopedia.jrank.org http://www.filologoi.gr Παραδείγματα: video, advolo Επιβίωση λατινογενών λέξεων: Επικαιροποίηση – σύνδεση με τη σύγχρονη πραγματικότητα

Για τον εκπαιδευτικό Αρχικοί χρόνοι ρημάτων υπάρχουν στις διευθύνσεις http://www.vlioras.gr/Philologia/Latina/Grammar/VerbsChronoi.htm ή στο Βικιλεξικό (http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Latin_verbs ), όπου θα βρούμε και πώς κλίνεται το κάθε ρήμα. Στην αγγλική έκδοση του Βικιλεξικού και της Βικιπαίδειας θα βρούμε πώς κλίνονται τα ουσιαστικά και επίθετα αλλά και παρατηρήσεις και για τα υπόλοιπα μέρη του λόγου http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Latin_first_declension . http://en.wikipedia.org/wiki/Latin_declension

Για τον εκπαιδευτικό Συντακτική προσέγγιση: από την Πύλη για την Ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση (www.greek-language.gr ). Συντακτικό λατινικό με φαινόμενα ίδια με τα αρχαία ελληνικά (http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/composition/contents.html ). Συντακτικό λατινικό θα βρούμε και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Tufts, των Allen and Greenough's, New Latin Grammar for Schools and Colleges (http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0001 ). Επίσης, στην ιστοσελίδα http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=152717 http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/composition/page_009.html Τη συντακτική θεωρία των σχολικών βιβλίων β’ και γ’ Λυκείου θα τη βρούμε πολύ εύκολα στη διεύθυνση www.vlioras.gr/Philologia/Latina/Syntax/Periexomena.htm , όπου συναντούμε συγκεντρωμένη τη θεωρία που στο σχολικό βιβλίο διαχέεται σε διαφορετικές ενότητες.

Υποστηρικτικό υλικό Ασκήσεις: μεγάλη ποικιλία όλων των ειδών ασκήσεων από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας http://www.kee.gr/html/themata.php?&ID=44 Για όλα τα θέματα των εξετάσεων από το 1983 ως σήμερα, χρήσιμη είναι η διεύθυνση http://www.vlioras.gr/Philologia/Latina/Panellinies.htm

Διδασκαλία του μαθήματος ΙΙΙ με τη χρήση του διαδικτύου Φύλλο εργασίας Πορεία προσέγγισης κειμένου ενδεικτική. Αφού ασκηθούν στην αρχή με τη σχετική διαδικασία και την αφομοιώσουν, μπορούν να προσεγγίζουν όλες τις ενότητες με ανάλογο και ελκυστικό γι’ αυτούς τρόπο. Άνεση χρόνου να αναδείξουν την ουμανιστική διάσταση των λατινικών κειμένων (δεν επιτυγχάνεται με την εμμονή στη συντακτική και γραμματική ανάλυση μόνο).

Ελκυστικές δραστηριότητες Ιδέες για να τόνωση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τα Λατινικά. Μουσική: Ο κ. Perkins, Καθηγητής Λατινικών στο North Central High School (Indianapolis) των Η.Π.Α., μετέφρασε το γνωστό τραγούδι Smoke on the water (Fumus in aqua στα Λατινικά!) των Deep Purple. Τους στίχους τούς έδωσε ο κ. Βλιώρας σε μαθητές του Γενικού Λυκείου Καλαμπάκας και το αποτέλεσμα μπορούμε να το παρακολουθήσουμε στο βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=hC-SajaR8lE&fmt=18 και στo http://www.vlioras.gr/Philologia/Latina/Articles/2008_10_Fumus.htm

Ελκυστικές δραστηριότητες Μουσική: Μπορούμε επίσης να ακούσουμε με τους μαθητές άλλα λατινικά τραγούδια: Πολ Μακάρτνεϊ: http://www.vlioras.gr/Philologia/Latina/Articles/2006_08_02_Nea_Beatles.htm Τα γνωστά Carmina Burana του Carl Orff. http://el.wikipedia.org/wiki/Κάρμινα_Μπουράνα http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Orff

Ελκυστικές δραστηριότητες Συναγωγή λατινικών φράσεων που χρησιμοποιούνται σε όλες τις γλώσσες, όπως για παράδειγμα a priori, de facto, κ.ά. Η αγγλική έκδοση της Βικιπαίδειας έχει μια εξαντλητική λίστα, την οποία μπορούμε με τη βοήθεια των αγγλομαθών (γερμανομαθών, γαλλομαθών, ισπανομαθών…) μαθητών να μεταφράσουμε στα ελληνικά και να τη συμπληρώσουμε. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Latin_phrases_%28full%29 Να φτιάξουν οι μαθητές προτάσεις, κείμενο, διάλογο, σύντομη ιστορία με αυτές τις φράσεις

Επίμετρο Το κόμικς, μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο Αστερίξ των Ρενέ Γκοσινί (σενάριο) και Αλμπέρ Ουντερζό (σκίτσα) είναι μεταφρασμένος σε πολλές γλώσσες και διαλέκτους (αρχαία ελληνικά, Κρητικά, Κυπριακά, Νέα Ελληνικά, Ποντιακά…) και μεταξύ πολλών άλλων 23 τεύχη της σειράς έχουν μεταφραστεί στα Λατινικά. http://pallatideio.blogspot.com/2010/12/o-asterix-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1.html

Ευχαριστώ