Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πασχαλίδης Θανάσης Τζέτζης Νίκος Σαρίδου Δέσποινα Σαπρανίδης Κων/νος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πασχαλίδης Θανάσης Τζέτζης Νίκος Σαρίδου Δέσποινα Σαπρανίδης Κων/νος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πασχαλίδης Θανάσης Τζέτζης Νίκος Σαρίδου Δέσποινα Σαπρανίδης Κων/νος
Κωνσταντινοσ Καβαφησ Πασχαλίδης Θανάσης Τζέτζης Νίκος Σαρίδου Δέσποινα Σαπρανίδης Κων/νος

2 ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Γεννήθηκε στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου στις 29 Aπριλίου 1863. Πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933 από καρκίνο του λάρυγγα. Ήταν το ένατο παιδί της οικογένειας του Πέτρου και Χαρίκλειας Καβάφη και έζησε ανύπαντρος.

3 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Τα επαγγέλματα που άσκησε ο Κων/νος Καβάφης ήταν πολιτικός , δημοσιογράφος και δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Δημόσιων Έργων της Αιγύπτου. Ο ίδιος στο διαβατήριό του δήλωνε ποιητής.

4 ΣΠΟΥΔΕΣ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Στην Αλεξάνδρεια ο Kαβάφης διδάχτηκε Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του Κων/νου Καβάφη ήταν η ιστορία . Επίσης τα ποιήματα του συνδέονται με την ιστορία και αυτό φαίνεται από τα ιστορικά γεγονότα, που αναφέρονται στα ποιήματά του. Παράδειγμα αποτελεί το ποίημά του ¨Θερμοπύλες¨.

5 ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ H εκδοτική πρακτική που ακολούθησε ο Kαβάφης ήταν πρωτοφανής. Δεν τύπωσε ποτέ τα ποιήματά του σε βιβλίο, και μάλιστα αρνήθηκε δύο σχετικές προτάσεις που του έγιναν, μία για ελληνική έκδοση και μία για αγγλική μετάφραση των ποιημάτων του. Προτιμούσε να δημοσιεύει τα ποιήματά του σε εφημερίδες, περιοδικά και ημερολόγια, και να τα τυπώνει ιδιωτικά σε μονόφυλλα, κάνοντας στη συνέχεια αυτοσχέδιες συλλογές που μοίραζε στους ενδιαφερόμενους.

6 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ Ιστορικά ποιήματα Αισθησιακά ή ηδονικά ποιήματα
Φιλοσοφικά ποιήματα Θερμοπύλες: ανήκουν στα ιστορικά ποιήματα, γιατί αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα.

7 ΑΠΗΧΗΣΗ H αντιπαράθεση των οπαδών του Kαβάφη και του Παλαμά γνώρισε μια πρώτη έξαρση το 1918 και κορυφώθηκε στην Aθήνα το 1924, και έλαβε ουσιαστικά τέλος την ίδια χρονιά όταν ο Παλαμάς έκανε μια σύντομη αλλά νηφάλια εκτίμηση του έργου του Kαβάφη. Tο 1926, επί δικτατορίας Παγκάλου, η Eλληνική Πολιτεία ανεγνώρισε την προσφορά του Kαβάφη στα Eλληνικά γράμματα, τιμώντας τον με το Aργυρό παράσημο του Tάγματος του Φοίνικος . H διεθνής απήχηση της ποίησης του Kαβάφη, όπως πιστοποιείται από τις πολλαπλές μεταφράσεις του έργου του σε ξένες γλώσσες.

8 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Κατέβασμα ppt "Πασχαλίδης Θανάσης Τζέτζης Νίκος Σαρίδου Δέσποινα Σαπρανίδης Κων/νος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google