ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
Advertisements

Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ Λ ΟΓΙΣΜΙΚΟ Υ Αναστασία Γεωργιάδου.
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 4ΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ειδικά θέματα διδακτικής των Οικονομικών Συνέχεια… Μεθοδολογικές προσεγγίσεις 4 η διάλεξη.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Αξιολόγηση του Μαθητή Σεπτέμβριος Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση Τί είναι η αξιολόγηση; Τι είναι η Αξιολόγηση: Είναι όλες εκείνες οι ενέργειες των εκπαιδευτικών.
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 7 Σεπτεμβρίου 2012 Εισηγητής: Χαράλαμπος Χαραλάμπους.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών προσφέρει τη δυνατότητα: Να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος,
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
3 α. Η αξιολόγηση ως παιδαγωγική πράξη σε σχέση με το μαθητή (μορφές, κριτήρια, τεχνικές κ.λπ.) Ιωάννα Κομνηνού.
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Η αξιολόγηση ως παιδαγωγική πράξη και ερευνητική διαδικασία
Νέα μάθηση Βασικές αρχές για την επιστήμη της εκπαίδευσης
Οκτώβριος, 2012 Ειδική Θεματική δραστηριότητα Β΄ Τάξης ΕΠΑΛ Τομέας Ηλεκτρολογικός.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην Εκπαίδευση: Παράγοντες που την επηρεάζουν Συνέδριο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 2015.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
1 Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (PROJECT) Γ. Ρεκαλίδου Τ.Ε.Ε.Π.Η., Δ.Π.Θ. Γ. Ρεκαλίδου Τ.Ε.Ε.Π.Η., Δ.Π.Θ.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βασιλική Ασκητοπούλου
εκπαιδευτικη μεταβαση
KAINOTOMA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
«Εκπαιδευτική Αξιολόγηση»
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Θέματα κοινωνικής γλωσσολογίας
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
«Αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» 14/3/2017
Θέματα Συνάντησης Εξορθολογισμός της ύλης-Αξιολόγηση μαθητών -Flipped classroom-ανεστραμμένη τάξη Παρουσιάσεις-βίντεο ΙΕΠ (οθόνες) Συζήτηση αλλαγές στην.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης
΄Ερευνα Δράσης (Action Research)
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Θεωρίες γύρω από το Αναλυτικό Πρόγραμμα
Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΊΑΣ – Α.Π.Θ

Τι είναι αξιολόγηση; «Η αξιολόγηση δεν είναι μια τυχαία ενέργεια αλλά μια συνεχής διαδικασία εκτίμησης και προσδιορισμού της έκτασης στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί οι εκπαιδευτικοί σκοποί και στόχοι, όπως αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από τις αλλαγές στα πρότυπα συμπεριφοράς των μαθητών».(Tyler, R. (1949). Basic Principles of Curriculum. An Instruction) Η αξιολόγηση μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος, σε μια μόνο βαθμίδα της εκπαίδευσης, στο πρόγραμμα σπουδών, στα διδακτικά βοηθήματα, στο διδακτικό προσωπικό, στους σκοπούς και στόχους της εκπαίδευσης, στην κάθε σχολική μονάδα χωριστά κοκ. Η αξιολόγηση ερμηνεύει την επίδοση των μαθητών με βάση όχι μόνο το επίπεδο της νοημοσύνης τους αλλά και με άλλους παράγοντες (εξωτερικούς & εσωτερικούς), όπως: βαθμός αυτό-εκτίμησης του μαθητή προσδοκίες εκ μέρους του εκπαιδευτικού μεθοδολογία διεξαγωγής διδασκαλίας τρόπος εξέτασης

Στόχοι της αξιολόγησης Η ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας Ο εντοπισμός των μαθησιακών ελλείψεων με στόχο: τη βελτίωση της προσφερόμενης σχολικής εκπαίδευσης την πρόοδο του μαθητή

Ειδικότερα η αξιολόγηση αποσκοπεί: Διαπίστωση επίτευξης στόχων μάθησης Σχεδιασμό επόμενων σταδίων μάθησης Διερεύνηση & αποτύπωση ατομικής & συλλογικής πορείας μαθητών, ικανοτήτων, ενδιαφερόντων & ιδιαιτεροτήτων, σε όλα τα στάδια κατάκτησης της μάθησης Ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση & ενθάρρυνση των μαθητών, & δημιουργία κινήτρων μάθησης Εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών & ελλείψεων των μαθητών, με στόχο το σχεδιασμό κατάλληλων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της διδακτικής διαδικασίας Καλλιέργεια ερευνητικού πνεύματος, ανάπτυξη ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, απόκτηση γνώσεων & δεξιοτήτων, μέσα από διαθεματικές προσεγγίσεις Απόκτηση υπευθυνότητας (από τους μαθητές) μέσα από διαδικασίες συλλογικής εργασίας & αυτό-αξιολόγησης Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης & αυτό-εκτίμησης των μαθητών, & στη συγκρότηση της προσωπικότητάς τους συνολικά Απόκτηση μεταγνωστικών ικανοτήτων (από τους μαθητές) μέσα από τον έλεγχο & τη διαχείριση της μάθησής τους

Προϋποθέσεις Αξιολόγησης Εγκυρότητα: μια μορφή αξιολόγησης είναι έγκυρη αν μετρά ακριβώς αυτό που ο εξεταστής σκοπεύει να αξιολογήσει Αξιοπιστία: ένα είδος αξιολόγησης θεωρείται αξιόπιστο, αν δίνει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα όσες φορές κι αν επαναληφθεί κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Αντικειμενικότητα: όταν μια μορφή αξιολόγησης δεν επηρεάζεται από παράγοντες που είναι άσχετοι με τα πραγματικά δεδομένα αυτού που αξιολογείται.

Μορφές Αξιολόγησης Αρχική ή Διαγνωστική Αξιολόγηση: εφαρμόζεται κυρίως στην αρχή της μαθησιακής διαδικασίας Αποσκοπεί στον προσδιορισμό του επιπέδου των γνώσεων, εμπειριών, ενδιαφερόντων, & εντοπισμό δυσκολιών Στόχοι: αποτύπωση του προϋπάρχοντος γνωστικού επιπέδου προσδιορισμός των αιτίων που επιδρούν ανασταλτικά στη μάθηση να σχηματοποιηθούν τα μέτρα πρόληψης & αντιμετώπισης των μαθησιακών προβλημάτων Διαμορφωτική ή Σταδιακή Αξιολόγηση: Εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας Αποσκοπεί στον έλεγχο της πορείας κάθε μαθητή προς την κατάκτηση των στόχων Σκοπός: εξαγωγή των απαιτούμενων πληροφοριών για την τροποποίηση του σχεδιασμού ή της διδακτικής μεθόδου προκειμένου επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων (από τους μαθητές) Τελική ή Συνολική ή αθροιστική Αξιολόγηση Εφαρμόζεται στο τέλος του σχολικού έτους και αξιολογεί τη συνολική επίδοση του μαθητή Ανακεφαλαιωτική & ανατροφοδοτική διαδικασία για την εκτίμηση του βαθμού επίτευξης των στόχων Στόχος η σύγκριση του μαθησιακού επιπέδου του κάθε μαθητή με αυτό που διέθετε πριν της ομαδικής επίδοσης της τάξης σε σχέση με την προσδοκώμενη/επιδιωκόμενη

Βασικές Αρχές Αξιολόγησης 1/2 Βασικές Αρχές Αξιολόγησης είναι διαρκής & σκόπιμη λειτουργία που ενσωματώνεται στη διαδικασία της διδασκαλίας & της μάθησης βασίζεται στην εκτίμηση της επίδοσης των μαθητών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, που προκύπτουν από τους στόχους μάθησης αφορά τις αποκτηθείσες γνώσεις, την απόκτηση δεξιοτήτων, τη διαμόρφωση στάσεων, αξιών & συμπεριφορών χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αξιοπιστία, αντικειμενότητα, εγκυρότητα. Στόχοι & κριτήρια να είναι σαφή & να γνωστοποιούνται έγκαιρα. Γνωστοποίηση αποτελεσμάτων της προς όφελος των μαθητών αφορά την επίδοση & πρόοδο των μαθητών (σε σχέση με πρότερες) Εμπλοκή του μαθητή στην διαδικασία αξιολόγησης (ανάλογα με την ηλικία & πνευματική του ωρίμανση) με αξιολόγηση της προσπάθειάς του ώστε να αποκτά δεξιότητες αυτό-αξιολόγησης

Βασικές Αρχές Αξιολόγησης 1/2 Βασικές Αρχές Αξιολόγησης Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης: Χρήση ποικίλων μεθόδων (ανάλογα με τους στόχους, περιεχόμενο & διδακτική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου) κατάλληλων για την ηλικία, μαθησιακές ανάγκες, εμπειρίες των μαθητών Λαμβάνονται υπόψη: τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών, ο ατομικός τρόπος & ρυθμός μάθησης Παράγοντες : στάδιο γλωσσικής ανάπτυξης, ευκαιρίες μάθησης των μαθητών στο κοινωνικό & οικογενειακό περιβάλλον τους Οι μαθητές ΑΜΕΑ αξιολογούνται με βάση τις γενικές αρχές της αξιολόγησης με ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη δυνατοτήτων του σε σχέση με την καθημερινή ζωή.

Στοχεύουν στη διερεύνηση του γνωστικού αποτελέσματος Τεχνικές Αξιολόγησης 1/2 Συναρτώνται άμεσα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στόχους, περιεχόμενο γνωστικού αντικειμένου Συνδέονται με βασικές οργανωτικές-επικοινωνιακές περιστάσεις που διασφαλίζουν το παιδαγωγικό περιεχόμενο της αξιολόγησης Στοχεύουν στη διερεύνηση του γνωστικού αποτελέσματος Τονίζουν την ικανότητα απόκτησης & διαχείρισης της γνώσης, την πολλαπλή εφαρμογή & χρήση της Αναδεικνύουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες & τη μαθησιακή «ταυτότητα» κάθε μαθητή

Τεχνικές Αξιολόγησης Περιλαμβάνουν: Γραπτές ή προφορικές εξετάσεις με: 1/2 Περιλαμβάνουν: Γραπτές ή προφορικές εξετάσεις με: Ερωτήσεις κλειστού ή ανοιχτού τύπου Διάλογο (μεταξύ των συμμετεχόντων στη μαθησιακή διαδικασία) Σχέδια εργασίας Συστηματική παρατήρηση Φάκελος εργασιών μαθητή (portfolio) Αυτό-αξιολόγηση μαθητή (ή από τους συμμαθητές του) Συνδυασμός τεχνικών (π.χ. τεστ & προφορική εξέταση)

Αντικειμενικές μέθοδοι (tests) Εκείνα που δημιουργεί ο εκπαιδευτικός για δικές του ανάγκες Τα σταθμισμένα (standardized tests) που έχουν κατασκευασθεί από ειδικούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μεγάλο αριθμό σχολείων.