ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σχολικη ένταξη μαθητη με αυτισμο. Βασικες προϋποθEσεις .
Advertisements

Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Παρουσίαση με θέμα: Ο ρόλος του ΚE.Δ.Δ.Υ. Στην Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων 7 Νοεμβρίου 2008 Ξενοδοχείο Alexander Beach Αλεξανδρούπολη.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στο πλαίσιο των αξόνων προτεραιότητας.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
34ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Ένταξη Νέων Τεχνολογιών στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και Άτομα με Αναπηρία
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου Συνάντηση 5 η.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΥΠΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Διακρίσεις και ο ρόλος του σχολείου Το πρόγραμμα PROGRESS και εμείς.
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Άτυπη παιδαγωγιΚΗ αξιολογηση
Διαφοροποιημένη διδασκαλία - ένας ορισμός
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΣΥΣΤΑΣΗ 6 ου ΣΔΕΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΦΕΚ 2197/13/10/2015 ΕΤΟΣ
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ραχήλ Μαρτίδου Σχ. Σύμβουλος 37ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ THΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Διεθνείς έρευνες (PISA) και κυπριακό εκπαιδευτικό σύστηµα: δεδοµένα και προβληµατισµοί Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Θεωρίες γύρω από το Αναλυτικό Πρόγραμμα
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Παραπρόγραμμα / Λανθάνον ή κρυφό ΑΠ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ελένη Γκονέλα Σχολική Σύμβουλος 17ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής

ΑμεΑ και α.με.ε.ε.α. στην κοινή τάξη του γενικού σχολείου Οι πρώτες προσπάθειες θεμελίωσης της ενταξιακής εκπαίδευσης ξεκινούν τη δεκαετία του 1970: ΗΠΑ (1977)/ Βρετανία (1983)/ Κράτη – μέλη Ευρώπης (1984). Η έκθεση Warnock (1978): Αναγνώρισε επίσημα τον όρο ΑμεΑ και αργότερα ΑμεΕΑ Κατήργησε τους ορισμούς: εκπαιδεύσιμος/ μη εκπαιδεύσιμος Χρησιμοποίησε τον όρο Μαθησιακές Δυσκολίες ή Αναπηρίες Υποστήριξε τη συνέχιση λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων, μόνο για μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες Κατέταξε τα άτομα σε έντεκα κατηγορίες «ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών».

Διακήρυξη της Σαλαμάνκα (Ισπανία, 1994) «Εκπαίδευση - για - Όλους» «Σχολείο ίσων ευκαιριών στα α.με.ε.ε.α., χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους και εφαρμόζοντας κατάλληλα προγράμματα, οργανωτικές ρυθμίσεις, διδακτικές στρατηγικές….» «…Η κατευθυντήρια αρχή στην οποία βασίζεται το πλαίσιο αυτό σημαίνει, ότι τα σχολεία πρέπει να υποδέχονται όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις φυσικές, πνευματικές, κοινωνικές, συναισθηματικές, γλωσσικές ή άλλες ικανότητες» (UNESCO,1994. Συμφώνησαν 92 κυβερνήσεις και 25 διεθνείς οργανισμοί).

Τι ακριβώς σημαίνει «Παιδαγωγική της Ένταξης»; Δεν αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της Παιδαγωγικής ή της Ειδικής Παιδαγωγικής Ορίζεται ως το σύνολο παιδαγωγικών και μορφωτικών θεωρήσεων και πρακτικών: - για την άρση προκαταλήψεων και στερεοτύπων στο διαφορετικό - για το σεβασμό και την οργάνωση του δικαιώματος της ετερότητας για την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους, υποστηρίζοντας την κοινή συνύπαρξη των ανθρώπων με ή όχι αναπηρία Εμπεριέχει κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις με προγραμματισμένο χαρακτήρα και σκοπεύει σε μια εμβάθυνση των μέχρι τώρα παιδαγωγικών θεωριών και μεθόδων, με έμφαση στη διαφοροποιημένη διδασκαλία.

Ιστορική αναδρομή της ένταξης στην Ελλάδα Ν. 1143/81: «Περί ισότητας και αλληλοαποδοχής των α.με.ε.α.» Ν. 1566/85: «Δομή και λειτουργία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης» N. 2817/2000: «Εκπαίδευση των α.με.ε.ε.α. και άλλες διατάξεις» Ν. 3699/08: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ΑμεΑ και α.με.ε.ε.α.»

Για αποφυγή σύγχυσης της ορολογίας Ανάπηρος Ένταξη (intergration) Ενσωμάτωση (mainstreaming) Συνεκπαίδευση Inclusion («Συμπεριληπτική εκπ/ση» ή «εκπ/ση του μη αποκλεισμού» ή εκπ/ση για όλους» Inclusive education (Συνεχής αγώνας για δημιουργία καλύτερων εκπ/κων συστημάτων)

Διάγνωση και ετικετοποίηση: Είναι ζήτημα κουλτούρας Διάγνωση/ ετικετοποίηση: ισοδυναμεί με τοποθέτηση στην αντίστοιχη εκπαιδευτική δομή Ετικέτες: ερμηνείες επιπτώσεων, όχι αντικειμενικές περιγραφές αναγκών Αποτελέσματα ετικετοποίησης: ταξινομεί τα άτομα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία π.χ. Α/ΔΑΔ, τύφλωση… Είναι αναγκαίες οι ετικέτες για τους ανάπηρους;

Οι όροι Ε.Α. και Ε.Ε.Α. θεωρούνται όροι «ομπρέλα» Στην πράξη οι Ε.Ε.Α. είναι ένα είδος «χρηματιστηρίου». «Ιδιότυπο χρηματιστήριο ΕΕΑ» (Ζώνιου – Σιδέρη, 2011) Η λέξη «πελάτης» τείνει να αντικαταστήσει τον όρο «ασθενής». Η λέξη «πελάτης» δηλώνει πως το άτομο συμμετέχει σε μια συναλλαγή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η θεραπευτική διαδικασία και δε δέχεται παθητικά την παντοδύναμη επέμβαση του θεραπευτή (Νασιάκου, 1982 από Ζώνιου-Σιδέρη, 1996).

Ένα θέμα για συζήτηση Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εκπρόσωποι εκπαιδευτικής πολιτικής θα πρέπει να σκεφτούν τρόπους προσέγγισης για την ενταξιακή και διαχωριστική εκπαίδευση.

Η Παιδαγωγική της Ένταξης εξετάζεται σε σχέση με την ενταξιακή εκπαίδευση Έχει και μια πολιτική διάσταση, γιατί η ενταξιακή εκπαίδευση είναι: α. θεωρία β. πολιτική γ. τεχνική Για την Ε.Ε. χρειάζονται αλλαγές σε: μακρο, μεσο, μικρο επίπεδο. Η Ε.Ε. έχει: ιστορική, νομοθετική, παιδαγωγική και πολιτική διάσταση. Η ένταξη είναι ένας πολιτικός αγώνας και ως πολιτική ιδέα μας αφορά όλους εκπαιδευτικούς-γονείς-μαθητές.

Μορφές της ένταξης Σύμφωνα με την αρχή της συνεκπαίδευσης: Χωροταξική (ΑμεΑ και μη εκπαιδεύονται στον ίδιο χώρο, σε ξεχωριστά κτίρια) Κοινωνική (χωριστή εκπαίδευση, με κοινές δραστηριότητες στα διαλείμματα, γιορτές, εκδρομές) Λειτουργική (μαζί στην κοινή τάξη, αλλά τα ΑμεΑ παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα).

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το σχολείο μας ενταξιακό; Έχει αναγνωρίσει ότι η ένταξη είναι μία διαδικασία συνεχούς μετασχηματισμού του; Υποστηρίζεται, ότι η σχολική ένταξη μαθητών με Ε.Ε.Α. ή άλλες ιδιαιτερότητες αποτελεί τη βάση της κοινωνικής τους ένταξης. Το σχολείο οφείλει μέσω πρακτικών ένταξης: - να άρει φόβους και προκαταλήψεις για τα ΑμεΑ. - να υποστηρίξει την αμοιβαία κατανόηση και αλληλοαποδοχή - να κάνει εφικτή τη δόμηση ενός Σχολείου για Όλους, για να πάμε στο μια Κοινωνία για Όλους.

Η δυναμική της ενταξιακής τάξης προσδιορίζεται από μεταβλητές Φυσικό περιβάλλον Κοινωνικό περιβάλλον Μαθησιακό περιβάλλον Απόψεις γονέων Ψυχολογικό κλίμα τάξης

Ποιον εκπαιδευτικό μπορούμε να πούμε ενταξιακό; Αυτόν που τολμάει να εντάξει τα Αμεεεα; Να εφαρμόζει διαφοροποιημένη διδασκαλία; Να προωθεί συνεργατικό και όχι ανταγωνιστικό κλίμα τάξης;

Ερωτήματα Η ένταξη στο γενικό σχολείο σε ποια περίπτωση θα ήταν ευκολότερη ή δυσκολότερη; Ανάπηροι,Roma, αλλοδαποί Β. (ανάπηρος) Χ. (Roma) C. (αλλοδαπός)

Σχέση Α.Π. και Ε.Ε. Στο Α.Π. (1982) δεν υπήρχε αναφορά στο σχολικό εγχειρίδιο για τη διαφορετικότητα και την αναπηρία. Το 1994 το ΥΠΕΠΘ αναγνωρίζει στους μαθητές με Ε.Ε.Α. το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες Το 1996 συντάσσεται το ΠΑΠΕΑ (Πλαίσιο Προγράμματος Αναλυτικού Ειδικής Αγωγής) Το 2003 το ΠΙ εκπόνησε ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ όπου για πρώτη φορά γίνονται αναφορές στους μαθητές με Ε.Ε.Α. Το 2003-04 το ΠΙ προσαρμόζει ΑΠΣ για Ν.Υ., τύφλωση, κώφωση, κινητικές αναπηρίες, αυτισμό κλπ. «Για να μπορούμε να μιλάμε για επιτυχημένη σχολική ένταξη όλων των παιδιών θα πρέπει να προχωρήσουμε και στο σχεδιασμό νέων ΑΠ με βασικό κριτήριο όχι την ομοιογένεια των ηλικιακών ομάδων αλλά τη διαφορετική υπόσταση του κάθε παιδιού» (Ζώνιου-Σιδέρη, 2010).

Ερωτήσεις Τα σχολεία μας με τι πρόγραμμα λειτουργούν; Τα σχολικά εγχειρίδια πάνω σε τι πρόγραμμα έχουν γραφτεί; Ποιο ΑΠ είναι καταλληλότερο για παιδιά με Ε.Ε.Α.; Ωφελούνται όλα τα παιδιά από το ίδιο ΑΠ. Τι χρειάζονται τα α.με.ε.ε.α.; Χρειαζόμαστε ένα ΑΠ: -για όλους; -για α.με.ε.ε.α.; -για κάθε αναπηρία; -για όλους τους μαθητές;

«Curriculum διαίτης» Η διαφοροποιημένη διδασκαλία είναι μια ανοιχτή παιδαγωγική αντίληψη και όχι μια συγκεκριμένη μέθοδος με σαφή δομή και προκαθορισμένους κανόνες. Βοηθά στην ένταξη του μαθητή της ΠΣ στην κοινή τάξη του γενικού σχολείου. Εφαρμόζεται και στα Τ.Ε. και στην κοινή τάξη, όταν φοιτούν μαθητές με Μ.Δ., ήπια Ν.Υ.,S. Asperger…

«Curriculum διαίτης» Σημαίνει κριτική στάση απέναντι στο «Curriculum διαίτης», δηλ. όταν αναφερόμαστε στους απλουστευμένους στόχους (Τ.Ε., Π.Σ.), ο μαθητής δεν προσεγγίζεται ως προσωπικότηα αλλά ως άθροισμα των δεξιοτήτων που έχει. Απομακρύνεται από τους συμμαθητές του. Η μάθηση ορίζεται ως ατομική επιδίωξη και όχι ως κοινωνική σχέση, διαδικασία και δραστηριότητα (Καραγιάννη, 2000).

Ένταξη ως ηθικό αξίωμα Πρέπει για ηθικούς και μόνο λόγους να απαιτείται κοινή αγωγή και εκπαίδευση ΑμεΑ και α.με.ε.ε.α. στο γενικό σχολείο; Ή μήπως βλέποντας την ένταξή τους ως αντικείμενο ενός ηθικού αξιώματος την ανυψώνουμε περισσότερο απ’ όσο είναι παραδεκτή; Η ένταξή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικότητας και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, προϋποθέτοντας την ιδέα της ισότητας όλων των πολιτών. Η θεσμοθετημένη ένταξη προωθεί την κοινή δράση, με κοινές δραστηριότητες που είναι αντικείμενο μιας πραγματικής και όχι μιας ηθικής αντίληψης.

Συμπερασματικά Η επίτευξη των στόχων της Παιδαγωγικής της Ένταξης επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου, με τον οποίο οργανώνεται και σχεδιάζεται το μάθημα μέσα στις σχολικές τάξεις και την ουσιαστική συμμετοχή και συνεργασία όλων των μαθητών. Κυρίως, όμως, απαιτείται η παιδαγωγική και διδακτική ετοιμότητα και επάρκεια των εκπαιδευτικών για μια πραγματικά ενταξιακή - συνεργατική εκπαίδευση όλων των μαθητών (Σούλης, 2002).

Ανοιχτά ζητήματα Γίνεται διαφοροποιημένη διδασκαλία στην κοινή τάξη; Πώς; Μπορεί ο εκπαιδευτικός της τάξης να την εφαρμόσει; Είναι καταρτισμένος; Έχει χρόνο; Σε μια τάξη με 20+ μαθητές και διδακτέα ύλη να τελειώσει;

Σας ευχαριστώ