TO ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εθυμα του πασχα στην Ελλαδα
Advertisements

Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται η φράση «οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Ο Αγίου Αντίπας είναι προστάτης των Οδοντιάτρων και γιορτάζει στις.
Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία
Παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ όλοι προετοιμαζόμασταν να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, του σαρκωμένου Θεού της Αγάπης…
Χειμερινό Τρίμηνο 2005 Η ΒΙΒΛΟΣ
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πα. Μακ.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΥΓΑΤΕΡΑ
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ.
ΝΗΣΤΕΙΑ.
«ποιήσωμεν ἄνθρωπον. Κατ' εἰκόνα Θεοῦ καί ὁμοίωσιν»
Ο ιεραπόστολος των ηθοποιών Άγιος Σεραπίωνας (5 μ.Χ αι )
Τι μπορεί να μάθει ο άνθρωπος για το Θεό;
«ποιήσωμεν ἄνθρωπον. Κατ' εἰκόνα Θεοῦ καί ὁμοίωσιν»
Το μυστήριο της Εξομολόγησης
ΠΑΥΛΟΣ Β. Ε 2  Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια « Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία » εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό.
« Ποιήσωμεν ἂνθρωπον…»
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Το βαθύτερο νόημα της Θείας Λειτουργίας (Λειτουργία των Πιστών)
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
Η έννοια της Ορθοδοξίας
ΑΣΘΕΝΕΙΑ & ΥΓΕΙΑ – θεολογική θεώρηση: Ορθόδοξη ανθρωπολογία
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ
Δ.Ε.7 Η Αποστολική Σύνοδος: συλλογική λήψη αποφάσεων
14. Η ορθόδοξη άσκηση Σελίδες
Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα
Βυζαντινή Ζωγραφική H βυζαντινή ζωγραφική περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες: Τοιχογραφίες, Εικόνες, Ψηφιδωτά, Χειρόγραφα. τοιχογραφίες ψηφιδωτά χειρόγραφα.
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ
Δεισιδαιμονίες και προλήψεις
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Παράδοση είναι: α) καθετί που παραδίδεται στις επόμενες γενιές. β) Η μετάδοση των διηγήσεων και των διδασκαλιών. γ)
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η αγιαστική ιδιότητα του νερού βασίζεται στην ενέργεια επ΄ αυτού της χάριτος του Πανάγιου Πνεύματος. Τα Θεοφάνεια και η αποκάλυψη.
Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού
Μετάνοια - Εξομολόγηση
Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα!!!!!
Η ΘΡΗΣΚ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Η ραββινική παράδοση θέλει την εκπαίδευση του παιδιού σύμφωνη με εκείνη των γονιών του. Συμβουλεύουν όμως τους παιδαγωγούς.
Γιάννης Θοδωρής Δ1 ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΕΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ Γ’3.
Πάσχα Ελένη Π..
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου. Καθώς ο Χριστός ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα έμαθε ότι.
26. ‘ Ευλογημένος ο ερχόμενος’
26. Ευχέλαιο: Για την υγεία του σώματος και της ψυχής
Η ελιά.
35. Ο Ακάθιστος Ύμνος Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι σταθμός στην υμνογραφία της Εκκλησίας μας Το περιεχόμενο του κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας Ο Ακάθιστος.
Από την μαθήτρια Υρώ Δάβου του Β1’
1 Εργασία της Γ’ Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα Επιμέλεια Εβελίνα π. (Γ2).Κατερίνα Γ. (Γ2)
Τάματα ονομάζουμε τις υποσχέσεις ή τις ευχές που κάνουμε στο Θεό. Μερικοί κάνουν τάματα για να ευχαριστήσουν το Θεό για κάτι που τους έδωσε, ενώ άλλοι.
Παιχνίδι γνώσεων 2. Το νόημα και η εξέλιξη της χριστιανικής λατρείας Α΄ Λυκείου Δρ Ιωάννα Κομνηνού (ΠΕ01)
Ο ανοιγμένος παράδεισος
Τα φυτά της Αγίας Γραφής
ΒΑΘΜΟΙ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΚΕΥΗ
Γνώρισε και ανταποκρίσου στις ανάγκες των μαθητών
3. Μέρη του ναού- Ιερό Βήμα
ΤΑ ΕΠΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Β2 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑ: CaptainΑκης
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Η ετυμολογία της λέξης «Εκκλησία»
8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
Οι «μπότηδες» μας κρατούν συντροφιά Επιμέλεια: Άρης Σερμέτης
Εικόνες του Θείου Πάθους
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ
Απο το Μυστηριο του Βαπτισματοσ και το Μυστηριο του Χρισματοσ
Δ.Ε.7 Η Αποστολική Σύνοδος: συλλογική λήψη αποφάσεων.
Αχ. Παράσχου, Προς τον Χριστόν
Θρυσκευτικα Ομάδα Ξεφτέρια: Γιάννης Σταν Ελένη Πατσιούρα
Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Α’: ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Τί γιορτάζουμε ;. Το Σάββατο αυτό είναι αφιερωμένο στην νεκρανάσταση του Λαζάρου, το θαύμα που έκανε ο Ιησούς λίγο πριν αναστηθεί ο ίδιος εκ νεκρών. Σε.
Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία
Le Chandeleur H «Chandeleur» -ή παλαιότερα, «Chandeleuse»- γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη.
Προλήψεις και δεισιδαιμονίες
Τι μπορεί να μάθει ο άνθρωπος για το Θεό;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

TO ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ

Το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου είναι το μυστήριο της ιάσεως δηλ Το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου είναι το μυστήριο της ιάσεως δηλ. της θεραπείας της ψυχής και του σώματος.

Πώς ιδρύθηκε το μυστήριο; Ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος αναφέρει πως εάν κάποιος είναι ασθενής, να προσκαλεί τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας, προκειμένου να προσευχηθούν και να τον αλείψουν με λάδι εις το όνομα του Κυρίου. Και η ευχή του ελαίου, δηλ. το αγιασμένο λάδι που διαβάζεται από τους πρεσβυτέρους και με τις ευχές τους, "σώζει τον κάμνοντα και εγερεί" (Καθολ. Επιστ. Ιακώβου 5, 15).

Πού τελείται το μυστήριο; Το Μυστήριο του Ευχελαίου τελείται στο ναό, μπορεί όμως να τελεσθεί και στα σπίτια των πιστών. Κυρίως τελείται όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Πολλοί άνθρωποι και μάλιστα πιστοί ενώ ασθενούν, εξαντλούν πρώτα όλες τις ιατρικές μεθόδους ξεχνώντας την άνωθεν Θεϊκή επέμβαση και δεν ξεκινούν πρώτα από το Θεό, αλλά από τους ανθρώπους.

Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε ανάγκη ν' αρχίζουμε από το Θεό     Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε ανάγκη ν' αρχίζουμε από το Θεό. Η αγία μας Εκκλησία δεν απορρίπτει καμμιά μέθοδο της επιστημονικής ιατρικής. Την επιστήμη την ευλογεί. Δεν αποδέχεται ωστόσο ο,τιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ιατρικής επιστήμης και ιδιαιτέρως τις αγυρτίες ή τη μαγεία.

Πολλοί πιστοί τελούν από συνήθεια το Ιερό Ευχέλαιο δύο και τρεις φορές το χρόνο εν όψει μάλιστα των μεγάλων εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, του Δεκαπενταυγούστου και άλλοτε. Η συνήθεια αυτή είναι καλή κι ευλογημένη, εφ' όσον δεν αμελούν πρωτίστως και το μυστήριο της μετανοίας - εξομολογήσεως.

Πολλοί ακούγοντας τις ευχές να ομιλούν περί αφέσεως (=συγχωρήσεως) των αμαρτιών των δούλων του Θεού, νομίζουν ότι και μόνο με το ιερό Ευχέλαιο παίρνουν και την άφεση των αμαρτιών τους. Αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να προσεχθεί.

α) ένα καντήλι με λάδι ελιάς β) θυμιατό και θυμίαμα     Για το Ευχέλαιο χρειάζονται τα παρακάτω :       α) ένα καντήλι με λάδι ελιάς       β) θυμιατό και θυμίαμα       γ) εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας ή κάποιου Αγίου       δ) τα ονόματα υπέρ υγείας των επιτελούντων το Ευχέλαιο       ε) βαμβάκι για τη χρίση του αγίου ελαίου στ) ένα κερί 

Το αγιασμένο λάδι φυλάσσεται και δεν πετιέται Το αγιασμένο λάδι φυλάσσεται και δεν πετιέται. Καλόν είναι να καίγεται στο καντήλι μέχρι τέλους. Εάν φυλάσσεται, διατηρείται σε καθαρό σκεύος με την ένδειξη "Ευχέλαιον" και είναι για χρίση σε περίπτωση ασθενείας.