Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΥΓΑΤΕΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΥΓΑΤΕΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΥΓΑΤΕΡΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΒΥΝΟΥ ΜΙΚΑ ΠΕΧΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ

2 ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΥΓΑΤΕΡΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΟΜΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

3 ΟΜΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Ο Οδυσσέας Ελύτης σε ένα ποίημα του είπε « Αν αποσυνδέσεις την Ελλάδα , θα βρεις ότι αποτελείται από μια ελιά ένα αμπέλι και ένα καράβι, που σημαίνει, Ότι με αυτά τα τρία μπορείς να την ξαναφτιάξεις.» Η ελιά, ένα από το τρίπτυχο που συνθέτουν την Ελλάδα. Είναι το δέντρο, που επί αιώνες τώρα, συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

4 ΟΜΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Το αιωνόβιο δέντρο που μας υπενθυμίζει την κιβωτό του Νώε και τον κήπο της Γεσθημανή του οποίου τα αιωνόβια δέντρα που σώζονται από τους χρόνους του Χριστού, μαρτυρούν, ότι λίγο πριν τα πάθη του ο Κύριος τα αγίασε και τα ευλόγησε με τις προσευχές του και τα πότισε με τους ποταμούς του ιδρώτα του προσώπου του. Χαρακτηριστικό είναι το προσωνύμιο της Παναγίας, ως «ελαιοβρύτισσας», μετά το γενόμενο θαύμα.

5 ΟΜΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Στο μυστήριο λοιπόν του βαπτίσματος, του χρίσματος και του ιερού ευχελαίου παρατηρούμε την ζωηρά και έντονη παρουσία του καρπού της ελαίας, αφενός δια την πλήρωση των αγίων μυστηρίων της πίστεώς μας και αφετέρου δια την τελείωση των μετεχόντων και ευρισκομένων υπό την σκέπη της χάριτος του Θεού. Το Άγιο Μύρο, παρασκευάζεται από τριάντα έξι ευώδεις ουσίες, που ρίπτονται εντός ελαίου και οίνου και το μεν έλαιον σημαίνει το άμετρον έλεος του Θεού, τα δε αρώματα, τα ποικίλα και διάφορα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος

6 ΟΜΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Η θεά της σοφίας Αθηνά ,αφού κέρδισε στη διαμάχη με τον Ποσειδώνα, έδωσε όχι μόνο το όνομα της στην πόλη της Αθήνας, αλλά και την πρώτη ήμερη ελιά γεμάτη άνθη και καρπούς , μετά από χτύπημα του δόρατός της στον ιερό βράχο, ως αιώνιο σύμβολο σοφίας , δύναμης , αγωνιστηκότητος, ευημερίας, παράκλησης και πανανθρώπινο σύμβολο ειρήνης. Είναι το ιερό δέντρο όλων των θρησκειών, από τους χρόνους της ειδωλολατρίας μέχρι τους χρόνους της εμφανίσεως των μονοθεϊστικών θρησκειών της μεσογείου και ιδιαιτέρως της χριστιανικής θρησκείας

7 Εις την Παλαιά Διαθήκη, η
ΟΜΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Η ελιά, είναι ο ολοζώντανος ύμνος της δημιουργίας του Θεού δια το αειθαλές των φύλλων της δηλώνει την αθανασία. Με λάδι αλείφονταν τα αγάλματα και οι βωμοί των θεών , τα θύματα πριν από τη θυσία , οι άρρωστοι για θεραπευτικούς λόγους , οι πενθούντες εις ένδειξη πένθους. Εις την Παλαιά Διαθήκη, η «κατάκαρπος ελαία» αποτελεί συνήθη εικόνα σε πολλά χωρία της Άγιας Γραφής και εκφράζει την αισιοδοξία για το μέλλον, την ευλογία και την χάρη της δωρεάς του Θεού.

8 ΟΜΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Ο προφήτης Ησαΐας συναρίθμησε το λάδι, ως θεραπευτικόν μέσο, με το χειρομάλαγμα και τους καταδέσμους Ο προφήτης Ιεζεκιήλ παριστά τον Θεόν να λούζη με νερό, να αποπλύνη από το αίμα και να χρίη με λάδι τον Ισραήλ , όπως έκαναν οι γυναίκες των Εβραίων μόλις το έμβρυον ήρχετο εις το φως.  


Κατέβασμα ppt "ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΥΓΑΤΕΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google