Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Le Chandeleur H «Chandeleur» -ή παλαιότερα, «Chandeleuse»- γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Le Chandeleur H «Chandeleur» -ή παλαιότερα, «Chandeleuse»- γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Le Chandeleur H «Chandeleur» -ή παλαιότερα, «Chandeleuse»- γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη λέξη «chandelle», που σημαίνει λαμπάδα, κερί.

2 Η γιορτή των κεριών(chandelle)
Υπαπαντή (Γιορτή των κεριών) είναι ένα δημοφιλές φεστιβάλ της παγανιστικής προέλευσης που σχετίζονται με το φως, αντιστοιχεί επίσης σε μια θρησκευτική γιορτή αλλιώς γνωστή ως η χριστιανική Υπαπαντή του Χριστού στο Ναό . Γιορτάζεται στις 2 Φεβ, 40 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα . Η γιορτή των κεριών(chandelle)

3 Εν τω μεταξύ, εμφανίζεται μία νέα παράδοση, αυτή της κρέπας
Εν τω μεταξύ, εμφανίζεται μία νέα παράδοση, αυτή της κρέπας. Η παράδοση αυτή έχει τις αναφορές της σ’έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Εξάλλου, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί και ένα ακόμη έθιμο, αυτό του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΡΕΠΑΣ

4 Κατόπιν, τύλιγαν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, πριν αυτή περάσει τελετουργικά από όλη την οικογένεια και καταλήξει στο δωμάτιο, σε ντουλάπι του οποίου θα φυλαγόταν μέχρι την επόμενη χρονιά. Κρατούσαν έτσι, ό,τι απέμενε από την κρέπα της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να δώσουν το χρυσό νόμισμα στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι τους. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα, για όλη τη χρονιά. Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΡΕΠΑΣ 2

5 ΙΣΤΟΡΙΑ festa candelarum (σύμβολο εξαγνισμού)
Οι Ρωμαίοι , γιόρταζαν την Lupercalia, στις 15 Φεβρουαρίου θεός της γονιμότητας και των κοπαδιών. Ο θεός Πάνας. Οι Κέλτες , γιόρταζαν Imbolc στις Φεβρουαρίου . Αυτή η τελετή ήταν προς τιμήν της θεάς Brigit , γιόρταζε τον καθαρισμό και τη γονιμότητα στα τέλη του χειμώνα. Χωρικοί μετέφεραν δάδες και περιπλανιόταν ως πομπή και προσεύχονταν στη θεά για να καθαρίσει τη γη πριν από τη σπορά. Το 472, ο Πάπας Gelase ο Α’ αποφασίζει να εκχριστιανίσει τη γιορτή αυτή. Ετσι, την ημέρα της Chandeleur, κάθε πιστός έπρεπε να ανάψει μία λαμπάδα στην εκκλησία και να τη μεταφέρει στο σπίτι του, προσέχοντας ιδιαίτερα να τη διατηρήσει αναμμένη. Το 1372, αυτή η γιορτή συνδέθηκε με την κάθαρση της Παναγίας. ΙΣΤΟΡΙΑ festa candelarum (σύμβολο εξαγνισμού)

6 Σήμερα είναι περισσότερο γνωστή ως Υπαπαντή ημέρα τηγανίτες
Σήμερα είναι περισσότερο γνωστή ως Υπαπαντή ημέρα τηγανίτες . Λέγεται ότι ο ίδιος Πάπας Gelasius οποίος διένειμε τηγανίτες στους προσκυνητές που ήρθαν στην Ρώμη . Λέγεται επίσης ότι οι τηγανίτες με στρογγυλό σχήμα και χρυσό χρώμα τους υπενθυμίζουν τον ηλιακό δίσκο, και συμβολίζει την επιστροφή της άνοιξης μετά τον κρύο και σκοτεινό χειμώνα. ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

7 Αυτός μάλιστα που θα γύριζε σωστά την κρέπα του στον αέρα και δεν θα του έπεφτε κάτω, θα είχε εξασφαλίσει την ευτυχία, έως την επόμενη γιορτή της Chandeleur. Στις μέρες μας, τα τελετουργικά με κεριά, λαμπάδες και άλλα έχουν εκλείψει, διατηρήθηκε ωστόσο η παράδοση της κρέπας και όλοι οι έμποροι στη Γαλλία συμμετέχουν σ’ αυτή προσφέροντας, είτε ένα βάζο μαρμελάδας με την αγορά μιας κρεπιέρας είτε μία κρεπιέρα με την αγορά ενός πακέτου με αλεύρι «ειδικό για κρέπες». ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

8 LA RECETTE 2 αβγά 1 φλ. Γάλα 1/2 κ.γ. αλάτι 1 φλ. Αλεύρι
2 κ.σ.λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη ή λάδι LA RECETTE

9 Crêpes sucrées Crepes salées On mange de crepes

10 BON APPETIT Classe C1


Κατέβασμα ppt "Le Chandeleur H «Chandeleur» -ή παλαιότερα, «Chandeleuse»- γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google