Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το μυστήριο της Εξομολόγησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το μυστήριο της Εξομολόγησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το μυστήριο της Εξομολόγησης

2 Της Πατρώας δόξης σου αποσκιρτήσας αφρόνως, εν κακοίς εσκόρπισα, ον μοι παρέδωκας πλούτον, όθεν σοι την του Ασώτου φωνήν κραυγάζω. Ήμαρτον ενώπιον σου, Πάτερ οικτίρμον, δέξαι με μετανοούντα και ποίησόν με ως ένα των μισθίων σου.

3 Συνειδητή παραχώρηση στους πειρασμούς
Πατέρα, δώσε μου το μερίδιο της περιουσίας που μου αναλογεί Συνειδητή παραχώρηση στους πειρασμούς

4 Έφυγε σε χώρα μακρινή, όπου σκόρπισε την περιουσία του ζώντας άσωτη ζωή.
Αμαρτωλή ζωή

5 Μεγαλύτερη απομάκρυνση από το Θεό, βύθιση στην αμαρτία
Ήθελε να χορτάσει με τα ξυλοκέρατα των χοίρων Μεγαλύτερη απομάκρυνση από το Θεό, βύθιση στην αμαρτία

6 Τελικά συνήλθε και είπε: «Θα σηκωθώ και θα πάω στον πατέρα μου και θα του πω πατέρα, αμάρτησα στον ουρανό και ενώπιόν σου

7 Συναίσθηση της αμαρτωλότητας, μετάνοια, απόφαση για αλλαγή, εξομολόγηση.

8 Ενώ ήταν ακόμη μακριά τον είδε ο πατέρας του
Ο Θεός παρακολουθεί τον αμαρτωλό, δεν τον εγκαταλείπει Τον σπλαχνίστηκε, έτρεξε, τον αγκάλιασε σφιχτά Αγαπά τον αμαρτωλό και τον περιμένει

9 Ο γιος του είπε: Πατέρα. Αμάρτησα στον ουρανό και ενώπιόν σου
Εξομολόγηση

10 Πατέρας: Βγάλτε γρήγορα την καλύτερη στολή και ντύστε τον
Πατέρας: Βγάλτε γρήγορα την καλύτερη στολή και ντύστε τον. Φορέστε του δακτυλίδι στο χέρι ... Φέρτε το σιτευτό μοσχάρι να φαμε και να ευφρανθούμε γιατί ο γιος μου ήταν νεκρός και αναστήθηκε.

11 Άφεση και ένταξη και πάλι στην εκκλησία με την Θεία Κοινωνία.
Αποκατάσταση του πιστού στην Εκκλησιαστική κοινωνία, όπου συγχωρείται χωράει και πάλι μαζί με τους αδελφούς εν Χριστώ.

12 Τι είναι η εξομολόγηση;
Είναι το μυστήριο της μετάνοιας μιας ψυχής, που συναισθάνεται την ενοχή της ενώπιον του Θεού, ομολογεί τις αμαρτίες της και υπόσχεται να αγωνιστεί για να εφαρμόσει το θέλημα του Θεού με ακρίβεια και αγάπη.

13 Ποιος ανακάλυψε την εξομολόγηση;
Μας την παρέδωσε ο ίδιος ο Χριστός, όταν έδωσε στους Αποστόλους εντολή να συγχωρούν αμαρτίες, εν ονόματι του Θεού. Όσο μεγάλος Άγιος και να είναι κανείς, δεν σώζεται χωρίς την εξομολόγηση, γι’ αυτό και ανήκει στα υποχρεωτικά μυστήρια.

14 Τι είναι αμαρτία; Αμαρτία είναι η παράβαση του θελήματος του Θεού. Πολλοί νομίζουν ότι αμαρτία είναι μόνον ο φόνος, η μοιχεία κλπ. Όμως η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η περιφρόνηση του Θεού. Περιφρονεί κανείς το Θεό όταν δεν ενδιαφέρεται να μάθει το θέλημά Του και να το εφαρμόσει στη ζωή του. Έτσι απομακρύνεται σταδιακά από το Θεό και χάνει την ουράνια βασιλεία και μακαριότητα. Αυτό είναι ο πνευματικός θάνατος.

15 Ποιο νόημα έχει η εξομολόγηση; Εγώ τα λεω μόνος μου στο Θεό!
Άλλο πράγμα να τα λες σε έναν φίλο σου, ή ακόμη και στο Θεό (αλλά δεν ξέρεις φυσικά αν σε ακούει, γιατί και ο Φαρισαίος μιλούσε, αλλά μόνον αυτός άκουγε) και άλλο πράγμα να τα λες στον πνευματικό που είναι εκπρόσωπος του Θεού εκείνη τη στιγμή. Μόνο ο πνευματικός μπορεί να σου δώσει άφεση.

16 Εγώ κοινωνώ, αλλά δεν εξομολογούμαι, μπορώ να σωθώ;
Κανείς δεν είναι άξιος να μεταλαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, αλλά ο Θεός μας αξιώνει κατά χάρη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η προετοιμασία πριν τη θεία Κοινωνία και μάλιστα όποτε νιώθουμε ενοχή, είναι χρήσιμη η Εξομολόγηση.

17 Πώς πρέπει να εξομολογούμαι;
Όταν προετοιμάζεσαι για εξομολόγηση, ζήτα από το Θεό να σου δώσει φώτιση και ταπείνωση, ώστε να μπορέσεις να δεις όλες τις αμαρτίες σου. Όταν πας για εξομολόγηση θα πεις όλες τις αμαρτίες σου, χωρίς να κρύψεις το παραμικρό, όπως δεν κρύβεις από το γιατρό τις πληγές σου, επειδή ντρέπεσαι!

18 Και τι γίνεται αν ο πνευματικός φανερώσει μια αμαρτία μου;
Είναι μεγάλη αμαρτία να ξεφύγει κάτι από τον πνευματικό, από τις αμαρτίες των άλλων. Γι’ αυτό και η εκκλησία δεν δίνει αυτό το χάρισμα σε όλους τους ιερείς, αλλά μόνον σε εκείνους που είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της εξομολόγησης.

19 Ο ΚΑΝΟΝΑΣ τι αντιπροσωπεύει;
ΚΑΝΟΝΑΣ είναι μια οδηγία που θα σου δώσει ο πνευματικός για να εφαρμόσεις και να βοηθηθείς στην πνευματική σου ζωή.

20 Τι είναι το ΕΠΙΤΙΜΙΟ; ΕΠΙΤΙΜΙΟ είναι μια "συνταγή" που θα σου δώσει ο γιατρός της ψυχής (πνευματικός) για να σε βοηθήσει στη μετάνοια. Γιατί η μετάνοια δεν αποκτάται κατά παραγγελία, αλλά χρειάζεται κόπο και προσπάθεια. Εμείς οι σύγχρονοι Χριστιανοί χρειάζεται να ασκηθούμε στην ταπείνωση και μπορεί ο πνευματικός μας να θεωρήσει βοηθητικό ένα επιτίμιο – μια πνευματική άσκηση.

21 Πρέπει να έχω τον δικό μου πνευματικό;
Όπως έχεις τον οικογενειακό γιατρό που ξέρει το ιστορικό σου από παιδί και σε συμβουλεύει για κάθε πρόβλημα υγείας, έτσι πρέπει να έχεις και τον πνευματικό που να σε ξέρει και να τον εμπιστεύεσαι ότι και αν συμβεί.

22 Μετά την εξομολόγηση θα νιώθεις ψυχική ηρεμία και περισσότερη δύναμη αντίστασης στο διάβολο και την αμαρτία. Δοκίμασε κι εσύ! Αξίζει να δώσεις στη ψυχή σου τη χαρά αυτή, σαν ένα δώρο πνευματικό για τον εαυτό σου ανάμεσα στα τόσα υλικά δώρα που θα δώσεις και θα πάρεις με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.


Κατέβασμα ppt "Το μυστήριο της Εξομολόγησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google