Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα!!!!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα!!!!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα!!!!!
Το Πάσχα στην Ελλάδα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της Εαρινής της Ισημερίας και θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη σε λαογραφικές εκδηλώσεις χριστιανική γιορτή. Τα έθιμα, που αναβιώνουν στα περισσότερα μέρη της χώρας είναι εντυπωσιακά ,ενώ τα πάθη και η ανάσταση του Χριστού γιορτάζονται με ξεχωριστή λαμπρότητα ,κατάνυξη και μοναδικά έθιμα –κυρίως-στα νησιά. Ειρήνη και Ευαγγελία Στ1.

2 Πάσχα στην Αμοργό! Στην Αμοργό το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές πλάθουν κουλουράκια σε σχήμα ανθρωπόμορφο, τα οποία ονομάζουν ή «λαζαράκια» ή «κουκλάκια». Εν τω μεταξύ ,η Μεγάλη Εβδομάδα βρίσκει τους κατοίκους του νησιού να ασπρίζουν τα σπίτια τους για να είναι έτοιμα για την ανάρτηση. Τη Μεγάλη Παρασκευή προσφέρονται ψωμί, ελιές και νηστίσιμα γλυκά και κατά την περιφορά του Επιταφίου οι γυναίκες ραίνουν την πομπή με αρώματα .Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, οι νέοι συγκεντρώνονται στα προαύλια των εκκλησιών και συμμετέχουν σε ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια.

3 Πάσχα στην Κύθνο Στην Κύθνο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται το «συχώριο»: για την ανάπαυση των ψυχών των συγγενών τους οι πιστοί φέρνουν στην εκκλησία κρέας ψητό, κρασί και ψωμί τα οποία έχει ευλογήσει ο παπάς και τα προσφέρουν στους παρευρισκόμενους . Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια στην οποία αιωρούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές με απώτερο σκοπό την υπόσχεση γάμου!

4 Πάσχα στην Χίο! Στην Χίο κάθε χρόνο πραγματοποιείται «ρουκετοπόλεμος» ,ένα έθιμο που ξεκινά από την εποχή της Τουρκοκρατίας και είναι ένας ‘’πόλεμος’’ από βαρελότα ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου . Την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας Ερειθανής.

5 Πάσχα στη Σίφνο Στη Σίφνο υπάρχει το έθιμο του αναστάσιμου «χαιρετισμού» που διαρκεί σαράντα ημέρες. Την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά «πουλιά της Λαμπρής» (πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων και πουλιών ) στολισμένα με κόκκινα αυγά και κατά την εσπερινή ακολουθία όταν ο παπάς διαβάσει το Έκτο Ευαγγέλιο ,οι νέοι και οι νέες φεύγουν από την εκκλησία για να ανάψουν τα καντήλια των ξωκλησιών . Επιστρέφουν αργότερα για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Το Μεγάλο Σάββατο και η Δεύτερη Ανάσταση , την Κυριακή του Πάσχα, είναι ιδιαίτερα κατανυκτικές στην Μονή της Παναγίας της Βρυσιανής , στην Παναγία την Κόχη στον Αρτεμώνα και σε άλλες εκκλησίες και ξωκλήσια του νησιού. Το πασχαλιάτικο αρνί στη Σίφνο ψήνεται στο «μαστέλο» (πήλινο δοχείο) με άνηθο και ντόπιο κόκκινο κρασί . Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας γίνεται το κάψιμο του Ιούδα . Πολλά είναι τα έθιμα και στα χωριά .

6 Πάσχα στην Κ.Μακεδονία Στην Κεντρική Μακεδονία ξεχωρίζει το Πάσχα στο Άγιο Όρος, όπου εκατοντάδες πιστοί καταφθάνουν για να επισκεφθούν την Αθωνική Πολιτεία.

7 Πάσχα στις Σέρρες Στις Σέρρες , τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του Επιταφίου αναβιώνει στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου , το έθιμο «Αδώνια» .Όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι , πάνω στο οποίο έχει τοποθετήσει θυμίαμα και την εικόνα του Εσταυρωμένου, πλαισιωμένη από πασχαλιές και άλλα άνθη. Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνει στην Καστανούσα Κερκίνης του διευρυμένου δήμου Ηράκλειας , το ποντιακό πασχαλινό έθιμο «αυγομαχίες». Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με του κακού.


Κατέβασμα ppt "Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα!!!!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google