Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δεισιδαιμονίες και προλήψεις

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δεισιδαιμονίες και προλήψεις"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δεισιδαιμονίες και προλήψεις

2 Δείδω + δαίμων (πνεύμα)
Κατά λέξη, σημαίνει το φόβο προς τα δαιμόνια, τα πνεύματα τα οποία μπορούν να μας κάνουν κακό.

3 Οι προλήψεις είναι οι αντιλήψεις ορισμένων ανθρώπων ότι αν πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και τις προφυλάξεις μπορούν να γλιτώσουν από τη δύναμη του κακού και των πονηρών πνευμάτων.

4 Έτσι καταφεύγουν σε γούρια, φυλαχτά, ματάκια, ξόρκια, κτλ.

5 Εννοείται πως η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αποδέχεται τίποτε απ’ όλα αυτά και τα θεωρεί κατάλοιπο ειδωλολατρίας.

6 Δεισιδαιμονίες – προλήψεις
Ιστορικές Παρασκευή και 13: Στις 13 Οκτωβρίου 1307, ημέρα Παρασκευή, στη Γαλλία σφαγιάστηκαν Ναΐτες ιππότες, κατόπιν σχεδίου του βασιλιά Φιλίππου. Το έγκλημα ήταν τόσο μεγάλο και αποτρόπαιο, που έμεινε η ημερομηνία αυτή ως μεγάλη συμφορά. Για τους Έλληνες, η γρουσούζικη ημέρα είναι η Τρίτη και 13, γιατί στις 13 Απριλίου 1204 έγινε η αιματηρή κατάληψη της Κων/πολης από τους Φράγκους. Ήταν ημέρα Τρίτη, όπως και η 29η Μαΐου 1453, πού έγινε η Άλωση από τους Τούρκους ( = 13).

7 Δεισιδαιμονίες – προλήψεις
Από άλλες θρησκείες Χτύπα ξύλο: Οι αρχαίοι Ινδιάνοι πίστευαν ότι μέσα στο ξύλο – δέντρο κατοικούν πνεύματα, τα οποία είναι πρόθυμα να πραγματοποιήσουν οτιδήποτε κακό. Χτυπώντας το ξύλο και ειδικά κορμούς κομμένων δέντρων έδιωχναν την επήρεια του κακού πνεύματος στους ωκεανούς και στα βουνά ή τουλάχιστον το παραπλανούσαν.

8 Δεισιδαιμονίες – προλήψεις
Έχουν σχέση με τη μαγεία Μαύρη γάτα: Στο Μεσαίωνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι ψυχές των μαγισσών που καίγονταν στην πυρά, κατά την Ιερά Εξέταση, κατοικούσαν μετά σε μαύρες γάτες. Γι’ αυτό, απέφευγαν να τις συναντήσουν, γιατί ήταν κατάρα και γρουσουζιά.

9 Δεισιδαιμονίες – προλήψεις
Είναι για …γέλια Σκούπα: Αν πέσει η σκούπα μόνη της, θα έρθουν ανεπιθύμητοι επισκέπτες. Σκύλος: Αν ένας σκύλος σε ακολουθήσει μέχρι το σπίτι σου, είναι καλή τύχη. Αν ένας σκύλος ουρλιάζει χωρίς λόγο, τότε κάποιος θα πεθάνει. Αλάτι: Διώχνει τα δαιμόνια και τους κακούς επισκέπτες. Αν χυθεί αλάτι κατά λάθος είναι γρουσουζιά και πρέπει να ρίξεις λίγο πίσω σου, πάνω από τον ώμο σου. Νύχια: Είναι γρουσουζιά να κόβουμε τα νύχια μας τη νύχτα ή την Παρασκευή.

10 Δεισιδαιμονίες – προλήψεις
Είναι αντίθετες με την ορθόδοξη πίστη Φτου να μη σε ματιάσω: Στο μυστήριο της Βάπτισης, λίγο πριν την κατάδυση του μωρού στην κολυμπήθρα, ο ιερέας ζητάει από τον ανάδοχο, εξ ονόματος του βαπτιζομένου, να φυσήξει και να φτύσει το διάβολο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, δείχνοντας έτσι ότι τον απεχθάνεται. Επομένως, φτύνοντας τον άλλο ουσιαστικά προσβάλλουμε την εικόνα του Θεού και το λάδι του βαπτίσματός του.

11 Ο κατάλογος αυτός είναι ένα μικρό δείγμα μόνο των προλήψεων και δεισιδαιμονιών, που κυκλοφορούν στη «χριστιανική» πατρίδα μας. Εννοείται πως για το συνειδητό Χριστιανό, όλα αυτά είναι απαράδεκτα, καθώς:

12 Πιστεύει στο Χριστό, ως Σωτήρα και Λυτρωτή της ανθρωπότητας από τη δύναμη του διαβόλου.

13 Πιστεύει, προσκυνάει και φοράει το Σταυρό, πάνω στον οποίο θυσιάστηκε ο Κύριος και νίκησε το θάνατο και κάθε μορφή κακού. Επομένως, δε φοβάται τίποτε, δεν ελπίζει σε τίποτε άλλο, είναι Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ο Σ

14 Δεισιδαιμονίες – προλήψεις
Η πίστη στις προλήψεις προσβάλλει τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας: Βάπτιση Θεία Ευχαριστία Γάμος

15 Δεισιδαιμονίες – προλήψεις
Οι προληπτικοί δηλητηριάζουν τις μεγάλες στιγμές στον κύκλο της ανθρώπινης ζωής: γέννηση – γάμος - θάνατος

16 Δεισιδαιμονίες – προλήψεις
Μεγάλη διάδοση έχουν τα Ξεματιάσματα

17 Δεισιδαιμονίες – προλήψεις
Πολλές προλήψεις συναντάμε σχετικά με τον κύκλο της γυναίκας και τις σαράντα ημέρες μετά τον τοκετό

18 Το μόνο όπλο στον πνευματικό αγώνα κατά του κακού για τον πιστό Χριστιανό είναι ο
Σ τ α υ ρ ό ς τ ο υ Χ ρ ι σ τ ο ύ


Κατέβασμα ppt "Δεισιδαιμονίες και προλήψεις"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google