ΔΑΣΗ Οταν τα δέντρα και οι θάμνοι συζούν πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια σε στενή κοινωνική σχέση μεταξύ τους και σε τόση απόσταση, ώστε με τη συγκόμωσή τους.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ
Advertisements

O ρόλος των ελληνικών δασών στην δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ε΄ ΤΑΞΗ
7ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΘΗΒΑΣ ΤΑΞΗ: Δ1΄ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΘΩΜΑΣ ΣΚΟΥΦΗΣ
ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Διδακτική Επίσκεψη στη Βιολογία Προστατευόμενη περιοχή λιμνών Κορώνειας – Βόλβης 6/12/2013.
ΔΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Δ.ΜΕΛΙΣΣΑΣ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος Ν.998/1979 «Περί προστασίας των δασών και των δασικών.
Ποια προοπτική για το Σειχ-Σου; Ενδοαστικό πάρκο ή περιαστικό δάσος; Γιώργος Μπλιώνης "Σέϊχ-Σου: η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του περιαστικού δάσους.
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ Project Α’ Λυκείου Α1-Α5.
Το σύνολο των φυτών μιας συγκεκριμένης περιοχής
ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ
H βλάστηση της Ευρώπης.
Περιβάλλον και Γεωργία ΤΕΕ Β’ Τάξη 1ου κύκλου Τομέας: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος Σταμάτιος Τσικόγιας.
Πανίδα Το σύνολο των ζωικών ειδών μιας συγκεκριμένης περιοχής.
Βιολόγος δρ. διδακτικής ΠΕ Υπεύθυνη ΠΕ ΔΔΕ Ανατ. Αττικής
Ζώνες βλάστησης.
Ερασμία Κυπριανού Τάξη = Στ ΄ Σχολική χρόνια = Θέμα =
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ Φυσιολογικά, τα ερημικά οικοσυστήματα υπάρχουν εκεί όπου η βροχόπτωση είναι πολύ χαμηλή Τα ερημικά οικοσυστήματα χαρακτηρίζονται από: Άγονα.
Όνομα : Ελένη Κλεάνθους Ειδικότητα : Δασκάλα
ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ.
Αστικο πρασινο.
ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Εύκρατα φυλλοβόλα δάση
Οι επιδράσεις των δασών στη ζωή των ανθρώπων
ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΛΩΡΙΔΑ ΠΑΝΙΔΑ ΕΞΟΔΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 3 Διάκριση Χλωρίδας
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου Σχ
Έφη Σωτήρη Κώστας Πρόκος Αργαλαστή, 14/5/2008
Φυσικό περιβάλλον: Βιόσφαιρα
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ Δασικές Πυρκαγιές
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ – ZΩΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ
Μελετώ το δάσος Χάρις Χριστοφή
ΡEΕΣ ΟΙ ΩΡΑΙΕΣ Εργασία από τις μαθήτριες: Ελένη Παπαγεωργίου Έλλη Παπακωνσταντίνου Σοφία Πέρρου Όρσα Στάικου Ανθή Τούμπα Ντανιέλα Φεράρου Ελίνα Χαρέμη.
ΔΑΣΟΣ.
ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.
«ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»
ΤΕΕ-ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΛΩΡΙΔΑΣ&ΠΑΝΙΔΑΣ
O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ Ενότητα 8: Κυριότερα φυτικά είδη που χρησιμοποιούνται στα αστικά τοπία Ι Γρηγόριος Βάρρας.
Μεσογειακή Βλάστηση ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΧΑΚΗΣ Σχολικό Έτος , τάξη Α’, ΓΥΜΝΑΣΙΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΠΡΙΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ.
Πρόταση Αναγνώρισης και Μεθοδολογίας Παρακολούθησης Καμένων Εκτάσεων Δημήτρης Τσούχλης Το υλικό αυτής της παρουσίασης συγκροτήθηκε λίγους μήνες μετά την.
Κεφ. 11 Ζώνες βλάστησης..
Κεφάλαιο 11 Ζώνες βλάστησης. Βλάστηση Βλάστηση είναι ο τρόπος ανάπτυξης των φυτών μιας περιοχής. Σε κάθε περιοχή της Γης η βλάστηση δεν είναι η ίδια.
Παραδόσεις Δασικής Οικολογίας Μάθημα 3 ο : Δάσος και περιβάλλον Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα, Εαρινό εξάμηνο 2012 ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΠΑΡ/ΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
ΜΑΘΗΜΑ 1ο: ΔΑΣΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
οικοσυστήματα της Ελλάδας!
Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;»
ΦΥΛΛΟΒΟΛΑ ΔΑΣΗ ΕΥΗ-ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΝΙΟΥΔΑΚΗ ΣΟΝΙΛΑ ΤΖΕΧΑΛΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ Μάριος Μηνάς Κανόνης Κωνσταντίνος Γιαννακάκης
ΤΟ ΔΑΣΟΣ.
Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Πόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
Οικοσυστήματα Ελλάδας
Το κλίμα.
Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Οιχαλίας, κατά το σχολ
ΔΑΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ο κύκλος του νερού.
ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΙΣΗ Η διάσπαση οργανικών ενώσεων σε απλούστερες ενώσεις μέχρι ανόργανα υλικά.
Εργαστήριo 2 «Αναδασώσεις»
Τι είναι υδροβιότοπος Υδροβιότοπος ή υγρότοπος ονομάζεται κάθε περιοχή που καλύπτεται εποχικά ή μόνιμα από ρηχά νερά, ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά,
ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ Β1 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ
Οικοσυστήματα Οικοσύστημα είναι το σύνολο:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 19, 24 Το κλίμα και η βλάστηση της Ευρώπης
Ο φίλος μας το δάσος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΑΣΗ Οταν τα δέντρα και οι θάμνοι συζούν πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια σε στενή κοινωνική σχέση μεταξύ τους και σε τόση απόσταση, ώστε με τη συγκόμωσή τους να δημιουργούν ένα ξεχωριστό περιβάλλον – το δασογενές περιβάλλον, τότε μιλάμε για Δάσος

Δασικό οικοσύστημα Αν στα προηγούμενα λάβουμε υπόψη μας τα άλλα είδη από το φυτικό και ζωικό βασίλειο, καθώς και τον βιότοπο (δηλαδή το κλίμα και το έδαφος μιας περιοχής) μπορούμε να μιλάμε για δασικό οικοσύστημα

Τα δάση της Ελλάδας Το ένα τέταρτο της Ελλάδας (25,5% ή (33.590.000 στρ.) της συνολικής έκτασης της χώρας αποτελείται από δάση που στην πλειοψηφία τους είναι φυσικά και χαρακτηρίζονται από υψηλή βιοποικιλότητα. Άλλο ένα 23,9% (31.540.000 στρ) της ελληνικής επικράτειας καλύπτεται από δασικές εκτάσεις, οι οποίες όμως συχνά είναι υποβαθμισμένες καθώς βρίσκονται συνήθως κοντά σε αστικές και τουριστικές περιοχές.

Γεωμορφολογία της Ελλάδας Η Ελλάδα παρουσιάζει σπάνια ποικιλία δασών σε σχέση με την έκτασή της. Γενικά οι δασικές διαπλάσεις που διακρίνουμε στην Ελλάδα είναι οι εξής:

οι Αείφυλλες-σκληρόφυλλες (Μακί), ένα μικτό σύστημα από αείφυλλους θάμνους, όπως πουρνάρι, αριά, κουμαριά κ.α. τα αείφυλλα δάση χαμηλών υψομέτρων, τα οποία εξαπλώνονται σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα, μέχρι 1000μ., και διακρίνονται σε δύο υποκατηγορίες τα θερμόφιλα κωνοφόρα (π.χ. χαλέπιος πεύκη, κουκουναριά κ.α.) και τις αείφυλλες βελανιδιές (π.χ. πουρνάρι, αριά). τα μικτά φυλλοβόλα δάση, στα οποία κυριαρχούν οι φυλλοβόλες βελανιδιές, όπως χνοώδης δρυς, σφενδάμια, φλαμουριές κ.α. τα δάση οξιάς και τα δάση ψυχρόβιων κωνοφόρων στα οποία επικρατούν το κεφαλλονίτικο έλατο, η μαύρη πεύκη κ.α.

Η αξία του δάσους Η αξία του δάσους είναι πολλαπλή και ποικίλη. Πέρα από την αισθητική, πολιτιστική και ψυχαγωγική αξία ενός δάσους, είναι πολύ σημαντικές οι οικολογικές αξίες του δάσους, όπως η παραγωγή οξυγόνου, η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα καθώς και άλλων βλαβερών για τον άνθρωπο ουσιών, η συγκράτηση νερού της βροχής, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και η βελτίωση της ποιότητας του νερού, η συγκράτηση του εδάφους από διάβρωση, η συμβολή στην διατήρηση του κλίματος μιας περιοχής αμβλύνοντας τις ακραίες θερμοκρασίες, παρέχει επίσης προστασία και τροφή σε όλα τα είδη πανίδας (θηλαστικά, ερπετά, έντομα κλπ), προσφέρει πολύτιμα προϊόντα (ξύλο, καρπούς κλπ) βοηθώντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι κίνδυνοι των δασών Όμως παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη τα δάση στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους και απειλές με σημαντικότερη τις καταστροφικές πυρκαγιές και καταπατήσεις που τις ακολουθούν ως αποτέλεσμα της οικιστικής επέκτασης και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η υπερβόσκηση, που συχνά έπεται των πυρκαγιών, είναι το σημαντικότερο αίτιο της εικόνας των γυμνών βουνών της χώρας. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν το ανεξέλεγκτο κυνήγι και παλαιότερα η λαθροϋλοτομία.

Έλενα Σιδηροπούλου - Λουκία Τζελέπη - Δανάη Φωτίου - Ιώαννα Χούμη Σχολικό Έτος 2009 - 2010