Γεωγραφία Θέμα: Τρόποι αλιείας και Περιοχές αλιείας στην Ευρώπη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παραδοσιακά Επαγγέλματα
Advertisements

ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!!
10 Αγαπημένα μου ζώα Χριστίνα Στ ΄1.
ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΧΑΡΤΙ Χρήσεις Ιστορική αναδρομή
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης άρχισε πριν από χρόνια στην ανατολική Αφρική,από μία ομάδα ζώων που ονομάζονται Αυστραλοπίθηκοι,
Μαρί-Ελένη Περαντινού ΒΔ’3 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Καφέ αρκούδα                                                     Για κάποιους πολιτισμούς η αρκούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και παρθενογένεσης, γιατί.
Ο πλανήτης ΓΗ Ήπειροι, Ωκεανοί και Θάλασσες
Το πρόβλημα της υπεραλίευσης και οι συνέπειες του στην Αντίπαρο
Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
Η Αίγυπτος.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
2006 GfK Praha CORRUPTION CLIMATE IN EUROPE % % % %0 - 10% % % % % % ΚΛΙΜΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η.
Κυκλαδικός πολιτισμός
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
Ενδημικά Ζώα / Πουλιά Του Τόπου Μας
MENU ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΡΟΚΟ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΧΩΡΕΣ
ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ
MENU ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΓΕΡΙΑ ΒΟΣΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ
Ήπειροι και ωκεανοί υδρόγειος= γη +ύδωρ
ΡΟΖ ΔΕΛΦΙΝΙ.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Μάθημα 39: Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργιες στην Ευρώπη
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΓΗΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΖΟΥΡΤΟΥΜΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Ποταμός Νείλος Από τους μαθητές της Στ΄ τάξης
Ο όρος ήπειρος αναφέρεται στις μεγάλες περιοχές ξηράς που περιστοιχίζονται από ωκεανούς, στις οποίες διαιρείται γεωγραφικά ένας πλανήτης όπως η Γη.
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
Η ελιά Βαρνάβας Φλωρίδης.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Ελιά Γ1.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Βαγγέλης - Ορέστης.
Γεωγραφία Το φυσικό περιβάλλον.
-MENU- ΧΩΡΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΙΤΑΛΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΑΚΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΓΑΛΛΙΑ
OΡΚΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΪΖΟΥ.
Οι κάτοικοι των παγωμένων περιοχών
ΚΑΖΜΙΡΑ ΤΡΕΤΣΙΑΚ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΣΤΕΡΗΣ Σχολικό έτος Γ / ΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ Καθηγητής : Κατσοπρινάκης Σταύρος.
Πιο απλά εργαλεία στην κατασκευή από ότι τα δίχτυα, αλλά συνολικά απαιτούν περισσότερο χρόνο για την άσκηση της αλιείας Παραγάδια Παραγάδια βυθού Παραγάδια.
Από τους: Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Μιχάλη Μάγο Μιχάλη Μάγο Η Αμαζονία.
Παγίδες: Χώροι στους οποίους εισέρχονται οι οργανισμοί και από τον οποίο είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο να βγουν. Μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές Τύποι παγίδων.
Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Ο ορισμός της κατά τη γεωλογία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της.
Β΄Ενότητα Το φυσικό περιβάλλον. Κεφάλαιο 7: Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών Γη – Ο «γαλάζιος» πλανήτης Οι θάλασσες καλύπτουν τα 7/10 της γήινης.
5 ΠΟΤΑΜΙΑ Βασίλης Α. Ιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Τάξη Στ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: Αρχές Επιστήμης Περιβάλλοντος 6 η Ενότητα (Ε/Π) Γκουανό: Μία περίπτωση μη ορθολογικής εκμετάλλευσης της παραγωγικότητας ενός οικοσυστήματος.
Πορθμός Ο Πορθμός είναι ναυτικός γεωγραφικός όρος, με τον οποίο χαρακτηρίζεται η φυσική στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζοντας δύο ακτές ενώνει δύο μεγαλύτερες.
Αλιευτική Νομοθεσία Τεχνικά μέτρα ελέγχου αλιείας Τοπικής εμβέλειας Σύνολο χώρας ΕΚ 1967/2006 Δυναμικά εργαλεία Παράκτια εργαλεία Εξαιρέσεις: Όταν δικαιολογείται.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Κάλυμνος, Αλιεία και εξέλιξη Όταν μιλάμε για ψάρεμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αναφερόμαστε γενικά σε όλη την εκμετάλλευση.
Οι δυο μεγαλύτεροι ποταμοί της Γης
Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΜΑΟΡΙ
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
Η ήπειρος που θα εξερευνήσουμε
Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
Κεφάλαιο 8 Ωκεανοί και θάλασσες.
5 ΠΟΤΑΜΙΑ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Γιάννης Βαρής
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
7. Η κατανομη των ηπειρων και των ωκεανων
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
3ον Δρόμοι επικοινωνίας και ανταλλαγής αγαθών και πολιτισμού
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Βαθιές, άγριες θάλασσες.
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Φοίνικες.
Η ΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ένας αυτόχθονας λαός της Αφρικής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γεωγραφία Θέμα: Τρόποι αλιείας και Περιοχές αλιείας στην Ευρώπη. Β΄1 Μαθητές Εργασίας Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου Άννα Κατσιφού Φρειδερίκη Ζιώγα Θεοδόσης Βαλκανιώτης Εύα Γκαγιάννη

Γενικά Στα προϊστορικά χρόνια Το ψάρεμα μαζί με το κυνήγι και τη συλλογή καρπών θεωρούνται οι αρχαιότερες τέχνες του ανθρώπου, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιβίωσή του. Ο προϊστορικός άνθρωπος χρησιμοποιούσε διάφορους τρόπους για να ψαρεύει, πολλοί από τους οποίους εφευρέθηκαν ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη της γης, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Το πρώτο αλιευτικό εργαλείο ήταν το ανθρώπινο χέρι. Οι προϊστορικοί άνθρωποι μάζευαν με τα χέρια τους θαλασσινά από την ακροθαλασσιά και έπιαναν τα ψάρια που παγιδεύονταν σε νερόλακκους. Σταδιακά, άρχισαν να χρησιμοποιούν πέτρες, κλωνάρια δέντρων, ακόντια και βέλη. Το καμάκι, το αγκίστρι και το δίχτυ, εφευρέθηκαν αργότερα. Τα πρώτα δίχτυα αποτελούνταν από πλέγματα φυτικών υλικών, όπως φύλλα, κλαδιά και ρίζες. Το δίχτυ θεωρείται «επαναστατική» εφεύρεση, καθώς αποτελεί το πρώτο εργαλείο εντατικής αλιείας.

Πως ψάρευαν οι αρχαίοι λαοί Οι Αρχαίοι Κινέζοι ήταν άριστοι ψαράδες. Ένα από τα πιο τελειοποιημένα κινέζικα αλιευτικά εργαλεία ήταν το δίχτυ. Επίσης, κινέζικης καταγωγής θεωρείται και τα ψάρεμα με πεζόβολο, τεχνική που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι αλιευτικές δραστηριότητες των Κινέζων περιλάμβαναν, επίσης, το μάζεμα κοχυλιών με μπαστούνια που έφεραν μικρούς γάντζους, ενώ είναι γνωστό ότι εκπαίδευαν αρπακτικά θαλασσοπούλια για ακόμη μεγαλύτερη ψαριά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι ήταν από τους πρώτους ιχθυοκαλλιεργητές. Είχαν δημιουργήσει μεγάλες εγκαταστάσεις, στις οποίες τοποθετούσαν ξύλα, φρόντιζαν την υποβρύχια βλάστηση και φύτευαν χορτάρι, ώστε να ευνοείται η αναπαραγωγή των ψαριών.

Τρόποι αλιείας Πεζόβολος: Δίχτυ που ρίχνουμε με το χέρι στη θάλασσα και ξανασηκώνουμε σχεδόν αμέσως . Όταν το σηκώνουμε, σχηματίζει μια σακούλα μέσα στην οποία αιχμαλωτίζονται τα ψάρια. Θυννεία : Σταθερή κατασκευή από δίχτυα, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίζουν λαβύρινθους, μέσα στους οποίους παγιδεύονταν κοπάδια ψαριών. Συρτή: Αποτελείται από ένα μακρύ νήμα, στη μια άκρη του οποίου είναι δεμένα πολλά αγκίστρια. Σύρεται από σκάφος, καθώς αυτό πλέει στη θάλασσα. Τσαπαρί: Είδος συρτής με περισσότερα αγκίστρια, τα οποία είναι δεμένα σε κόκκινη κλωστή κατά μήκος του νήματος. Στο κάθε αγκίστρι δένονται και φτερά, που ξεγελάνε τα ψάρια.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι ψάρευαν με δίχτυα και πετονιές, κυρίως στις όχθες του ποταμού Νείλου. Όταν ο Νείλος πλημμύριζε τις παρόχθιες πεδιάδες του και κατόπιν αποσύρονταν τα νερά, μεγάλες ποσότητες ψαριών εγκλωβίζονταν σε νερόλακκους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μάζευαν αυτά τα ψάρια με τα χέρια τους, τα ξέραιναν στον ήλιο και τα εμπορεύονταν. Οι Φοίνικες, αρχαίος λαός που κατοικούσε στις ακτές του σημερινού Λιβάνου, ήταν από τους πρώτους λαούς που δημιούργησαν εγκαταστάσεις για το εντατικό ψάρεμα του τόνου, τα θυννεία. Μάλιστα, εμπορεύονταν τον τόνο, μέσω των μεγάλων αλιευτικών κέντρων που είχαν δημιουργήσει στις ακτές της Αφρικής, της Σικελία και της Ισπανίας. Οι Αρχαίοι Έλληνες μελέτησαν μεθοδικά τα ψάρια, τους τρόπους αλιείας και τα αλιευτικά εργαλεία. Ο Αριστοτέλης στο έργο του Των Περί Τα Ζώα Ιστοριών αναφέρεται σε πολλά θαλάσσια είδη και σε τρόπους αλιείας ψαριών. Οι Άρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν γάντζους και καμάκια, αγκίστρι δεμένο σε τρίχα αλόγου, αλλά και κατακόρυφα συρτά δίχτυα, θυννεία, τσαπαρί και συρτή. Επίσης, γνωστή ήταν η τεχνική της αναισθησίας των ψαριών με ένα μίγμα κρασιού και αρωματικών ουσιών. Γνώριζαν ακόμα και για την έλξη που ασκεί το φως στα ψάρια. Συνήθιζαν να ψαρεύουν ομαδικά με βάρκες, φωτίζοντας τη θάλασσα με πολλούς δαυλούς, πλέοντας έτσι ώστε να κατευθύνουν τα ψάρια στα δίχτυα τους. Τέλος, γνωστό ήταν και το ψάρεμα με παγίδες (κιούρτοι) που κατασκεύαζαν από σπαρτά και λυγαριές.

Περιοχές αλιείας 18: Αρκτική θάλασσα 21: Βορειοδυτικός Ατλαντικός 27: Βορειοανατολικός Ατλαντικός 31: Δυτικός - κεντρικός Ατλαντικός 34: Ανατολικός - κεντρικός Ατλαντικός 37: Μεσόγειος και Μαύρη θάλασσα 41: Νοτιοδυτικός Ατλαντικός 47: Νοτιοανατολικός Ατλαντικός 48: Ανταρκτικός Ατλαντικός 51: Δυτικός Ινδικός Ωκεανός 57: Ανατολικός Ινδικός Ωκεανός  58: Αρκτικός Ινδικός Ωκεανός 61: Βορειοδυτικός Ειρηνικός 67: Βορειοανατολικός Ειρηνικός 71: Δυτικός - κεντρικός Ειρηνικός 77: Ανατολικός - κεντρικός Ειρηνικός 81: Νοτιοδυτικός Ειρηνικός 87: Νοτιοανατολικός Ειρηνικός 88: Αρκτικός Ειρηνικός