Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΡΟΠΟΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Κάλυμνος, Αλιεία και εξέλιξη Όταν μιλάμε για ψάρεμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αναφερόμαστε γενικά σε όλη την εκμετάλλευση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΡΟΠΟΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Κάλυμνος, Αλιεία και εξέλιξη Όταν μιλάμε για ψάρεμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αναφερόμαστε γενικά σε όλη την εκμετάλλευση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΡΟΠΟΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Κάλυμνος, 14-01-2015

2 Αλιεία και εξέλιξη Όταν μιλάμε για ψάρεμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αναφερόμαστε γενικά σε όλη την εκμετάλλευση της θάλασσας. Αρχικά τα ψάρια καταναλώνονταν αμέσως μετά την αλίευσή τους. Η αλιεία άρχισε να μηχανοποιείται κατά τον 19ο αιώνα. Με την επέκταση της αλιείας σε μη παράκτια νερά και την ανάπτυξη μεθόδων ικανοποιητικής ψύξης, έχει αναπτυχθεί η αλιεία μεγάλων αποστάσεων.

3 Ψάρεμα με μηχανότρατα Πλήρωμά: 5 - 6 άτομα (καπετάνιος, μηχανικός και 4 εργάτες) Αλιευτικός εξοπλισμός: συρματόσχοινα, πόρτες, σχοινιά και η τράτα (δίχτυα και σάκος). Όλη η τράτα την ώρα του ψαρέματος έχει μήκος 40 ως 60 μέτρα. Ο σάκος μόνος του έχει μήκος περίπου 5 μέτρα. Ψαρεύει τόσο στα βαθιά νερά όσο και στα ρηχά. Ψαρεύει όλο το 24ωρο χωρίς διακοπή και ο μόνος λόγος που μπορεί να την κάνει να σταματήσει είναι οι κακές καιρικές συνθήκες.

4 Ψάρεμα με γρι-γρι: Το γρι – γρι εντάσσεται στην στητή αλιεία. Με το γρι – γρι πιάνονται κυρίως αφρόψαρα. Χωρίζεται σε γρι – γρι νύχτας και γρι – γρι ημέρας. Γρι–γρι νύχτας: Αλιευτικός εξοπλισμός: ρομπότ, ένα μεγάλο δίχτυ, που στο πάνω μέρος του έχει φελλούς και στο κάτω, έχει βαρίδια και σιδερένιους κρίκους. Γρι – γρι ημέρας: Η ίδια διαδικασία με το γρι – γρι νύκτας, με τη διαφορά ότι δεν χρησιμοποιούνται τα ρομπότ και οι λάμπες.

5 Μικρή Παράκτια Αλιεία Δίχτυα Παραγάδι Πυροφάνι

6 Μικρή Παράκτια Αλιεία Καρτέρια (Λαμπούτα) Συρτή (Κουταλάκι) Κύρτος (καλάθι)

7 Ερασιτεχνική αλιεία Πετονιά Ψαροντούφεκο Γρίπος

8 Ερασιτεχνική αλιεία (Χταποδιέρα – Μπραγκαρόλα) Καλαμαριέρα

9 Θέματα για προβληματισμό και Συζήτηση Η αλιεία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια διέρχεται σημαντική κρίση και οι αιτίες είναι:  Η παράνομη αλιεία, κυρίως με εκρηκτικές ή τοξικές ύλες.  Η υπεραλίευση, όταν χρησιμοποιούνται δίχτυα με μικρό άνοιγμα, που καταστρέφουν το γόνο.

10 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ (Γιάννη Δ. Αικατερίνη). Διατροφή και δημόσια υγεία (Χρήστου Δ. Ζηλίδη). Προϊστορικά αναγνώσματα - Αναλογίες (Χορμουσιάδη ). Περιοδικό "Αλιευτικά Νέα" (Τεύχη 207, 212, 219, 220). Εγκυκλοπαίδεια "Ελευθερουδάκη". Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (http://www.hcg.gr/node/555)http://www.hcg.gr/node/555 http://5dim-pyrgou.ilei.sch.gr/sea_web/htm/fishing.html (Η αλιεία στην Ελλάδα) http://5dim-pyrgou.ilei.sch.gr/sea_web/htm/fishing.html

11 ΤΑΞΗ: Α’ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: Γ’ Θεολόγου Μιχάλης Βαζανέλης Κωσταντίνος Γιαζόγλου Μαρία Κουκουβάς Νικόλαος Κουρσιώτης Πανορμίτης Λουλουδιάς Γεώργιος Μέρης Δημήτριος


Κατέβασμα ppt "ΤΡΟΠΟΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Κάλυμνος, Αλιεία και εξέλιξη Όταν μιλάμε για ψάρεμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αναφερόμαστε γενικά σε όλη την εκμετάλλευση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google