ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Advertisements

Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιωάννης Γυμνάσιο Β τάξη Παρουσίαση.
Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
Ευρωπαϊκή Ένωση 27 κράτη-μέλη 23 επίσημες γλώσσες
Ευρωπαϊκή Ένωση όργανα και οργανισμοί.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Παγκόσμια ημέρα του παιδιού
Μαθαίνοντας να παίρνουμε...
Ελέυθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου
Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α΄ εξάμηνο Διδάσκουσα : Βιργινία Τζώρτζη
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
7 Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ. Θέλουν όλες οι χώρες- μέλη να ευημερούν,
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
Ευρωπαϊκή Ένωση – E.E. European Union – E. U..
Από τους μαθητές της Ε΄ τάξης Ζώη Αραδιπιώτη Άρη Αριστέιδου.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
H Ευρωπαϊκή Ένωση Η ΕΕ σήμερα-χρονολόγιο Η ιστοσελίδα της ΕΕ
Ευρώπη, Ελλάδα, Νέοι : προοπτικές. Ευρωπαϊκή ένωση.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ Χωρίς περιορισμούς η διακίνηση εμπορευμάτων και κεφαλαίων είναι πιο εύκολο Είναι ελεύθερη.
Τι είναι; Ποιος κάνει τι;
Δικαιώματα Χριστίνα Πανταζάκου.
Κριτήρια ένταξης των κρατών στην Ε.Ε. Κριτήρια ένταξης ενός κράτους στην Ε.Ε καθορίστηκαν: Πότε: 1953 Που: στο συμβούλιο της Κοπεγχάγης Ανανέωση: Ευρωπαϊκό.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΤΟ 1984 Κετικίδου Ευθυμία (3146)
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ - ΠΜΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ Σημειώσεις βασισμένες στο N. Nugent (2010) The Government and Politics of the European Union, 7 th edition.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ρόλος της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή πρωταγωνιστικός σημαντικός οικονομικός, εμπορικός και χρηματοδοτικός ρόλος κυριότερος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
 1. Διαμόρφωση Εκπαιδευτικής Πολιτικής  2. Θέση Εκπαιδευτικής Μονάδας στον τομέα διαμόρφωσης Ε. Π.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι B.Tζώρτζη Ειδική Επιστήμονας.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Άρθρο 218 (πρώην άρθρο 300 της ΣΕΚ) Ιωάννα Παπαδοπούλου.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι χώρες της Ε.Ε..
Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper)
2. Σκοπός της ΕΕ Ειρήνη, αξίες, ευημερία.
Διαγωνισμός EUROSCOLA 2015
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
H ευρωπαϊκή ενοποίηση. Από την ΕΟΚ στην ΕΕ
«Η χώρα μου η Ευρώπη!!!» (ταξίδι γνωριμίας)
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΠωΣ λαμβΑνει αποφΑσεισ η Ε.Ε.
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Παντείου Πανεπιστημίου
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση Ακαδ. Έτος
Μανώλης Περάκης Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
«Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε: Δίκαιο και Πολιτικές»
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι μία sui generis οικονομική και πολιτική ένωση είκοσι επτά ευρωπαϊκών κρατών. Ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 1993 με τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστότερης ως Συνθήκης του Μάαστριχτ, βασιζόμενη στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας). Από τότε νέες διευρύνσεις έχουν αυξήσει τον αριθμό των κρατών μελών της και μεταγενέστερες τροποποιητικές συνθήκες έχουν επεκτείνει τις αρμοδιότητές της. Θεωρείται ως η ισχυρότερη ένωση κρατών μέχρι σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, με επιδιώξεις οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Η ΕΕ αποτελεί το τρέχον στάδιο μιας ανοιχτής διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.sui generisκρατών1993Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκές ΚοινότητεςΕυρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και ΧάλυβαΕυρωπαϊκή Οικονομική ΚοινότηταΕυρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας

Α) Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Έργο της είναι να διαχειρίζεται όλες τις υποθέσεις που αφορούν την Ε. Ε. Εκπροσωπεί την Ένωση και κάνει διαπραγματεύσεις εκ μέρους της με άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς. Εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών. Β) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Είναι το όργανο της Ένωσης που παίρνει αποφάσεις. Συζητεί τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει.

Γ) ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Αποτελείται από βουλευτές που προέρχονται από τις χώρες – μέλη και εκλέγονται από κάθε χώρα. Έργο του είναι να συμβουλεύει το Συμβούλιο των Υπουργών και να ελέγχει τις εργασίες της Επιτροπής. Δ) ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή των νόμων και κανονισμών της Ένωσης από τα κράτη – μέλη. Σ’ αυτό μπορούν να καταφύγουν τα ίδια τα κράτη ή ακόμη και πολίτες, όταν κρίνουν ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

Ο αρχικός σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε η Ε.Ε, όπως φαίνεται από την πρώτη της ονομασία, ήταν η στενότερη συνεργασία των χωρών που την αποτελούν για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών τους. Οι 6 χώρες θέλησαν με τον τρόπο αυτό να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Α) Η προώθηση της ειρήνης στο χώρο της Ε.Ε. και στον υπόλοιπο κόσμο. Β)Η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων (χωρίς διαβατήρια) και προϊόντων χωρίς δασμό μεταξύ των κρατών –μελών Γ)Η συμμετοχή στο διεθνές εμπόριο. Η Ε.Ε. διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Σήμερα, οι σκοποί της Ένωσης έχουν διευρυνθεί ακόμη πιο πολύ. Οι αλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια υποχρέωσαν τις χώρες – μέλη να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και σε άλλους τομείς όπως είναι το περιβάλλον, η παιδεία, η υγεία, η πολιτική ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εξάλειψη της πείνας από τον κόσμο. Η Ένωση ενδιαφέρεται πολύ για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των κρατών – μελών αλλά και άλλων περιοχών της γης (οικολογική πολιτική). Μια χώρα για να έχει σχέσεις με την Ένωση πρέπει απαραίτητα να σέβεται και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τελική επιδίωξη της Ε. Ε. είναι η πολιτική ένωση μεταξύ των χωρών – μελών. Μέσα στην ένωση αυτή όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα είναι ίσοι, χωρίς καμιά διάκριση, αλλά ο κάθε λαός θα έχει το δικαίωμα να διατηρεί και να προστατεύει την εθνική του ταυτότητα.