Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαθαίνοντας να παίρνουμε...

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαθαίνοντας να παίρνουμε..."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαθαίνοντας να παίρνουμε...
Ευρωπαϊκή Πολιτότητα Μαθαίνοντας να παίρνουμε... μαθαίνουμε να δίνουμε! 1

2 Ποιος είναι ο πολίτης της ΕΕ;
«Πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους. Η ιθαγένεια της Ένωσης συμπληρώνει και ΔΕΝ αντικαθιστά την εθνική ιθαγένεια».

3 Βασικά δικαιώματα Κάθε Ευρωπαίος πολίτης απολαμβάνει πολλά δικαιώματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι η χώρα του ανήκει στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Διακήρυξη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Νίκαια 2000 Τα 54 άρθρα του, που χωρίζονται σε έξι κεφάλαια: Αξιοπρέπεια Ελευθερία Ισότητα Αλληλεγγύη Ιθαγένεια Δικαιοσύνη ορίζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα δικαιώματα του πολίτη

4 και αναζήτηση εργασίας Ευκαιρίες για συμμετοχή Ελεύθερη ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ και
Βασικά δικαιώματα Ευκαιρίες για ΜΟΡΦΩΣΗ και αναζήτηση εργασίας Ευκαιρίες για συμμετοχή σε διάφορα ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για καλή ζωή και εργασία Ελεύθερη ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ και ΔΙΑΜΟΝΗ σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΕΕ

5 ΜΠΟΡΩ ΝΑ: Ζήσω και να εργαστώ σε ΟΛΕΣ τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν στη χώρα μου δε βρίσκω δουλειά, μπορώ να ψάξω σε όλες αυτές τις χώρες! Ταξιδέψω ΧΩΡΙΣ διαβατήριο, αλλά ΜΟΝΟ με την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ μου ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Σπουδάσω σε όποια χώρα εγώ επιλέξω, φτάνει να προσπαθήσω και να γίνω δεκτός από το πανεπιστήμιο που με ενδιαφέρει! Μάθω πολλά για τις άλλες χώρες, να γνωριστώ με μαθητές σχολείων μακρινών χωρών και να δημιουργήσω φιλίες με άτομα που δε θα έβλεπα ποτέ στη ζωή μου! Σε αυτό θα με βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COMENIUS, το οποίο από φέτος έχουμε και στο σχολείο μας!

6 ΜΠΟΡΩ ΝΑ: Έχω δικαίωμα ψήφου, εφόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγεται ΑΜΕΣΑ από τους Ευρωπαίους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα που αγοράζω από την είναι ελεγμένα και ασφαλή (τρόφιμα, παιχνίδια, αυτοκίνητα κλπ), ιδιαίτερα για εμάς τα παιδιά! Ζω σε μια ομάδα χωρών που ενδιαφέρεται για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την προστασία του. Επισκεφθώ ένα δημόσιο χώρο ξέροντας ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

7 ΜΠΟΡΩ ΝΑ: Ειμαι σίγουρος ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να με μεταχειριστεί με άσχημο τρόπο ή να με κακοποιήσει, σωματικά ή ψυχολογικά. Είμαι σίγουρος, αν είμαι μετανάστης ή αλλοδαπός, ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να με προσβάλει ή να μου συμπεριφερθεί με άσχημο τρόπο! Είμαι σίγουρος ότι αν είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες θα έχω ΙΣΕΣ ευκαιρίες για ζωή και εργασία με τους υπόλοιπους πολίτες.

8 Ευρωπαϊκό Έτος... Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει για κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο στόχο που σχετίζεται με κοινωνικά ζητήματα ή προβλήματα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση αλλά και τη δραστηριοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών. Παραδείγματα: 2011: «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού» 2010: «Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού» Το 2012 καθορίστηκε ως «Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών». Στόχος της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών η καλύτερη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία, η ενεργός συμμετοχή στην κοινωνία και η αποφυγή της παραίτησης και της αδράνειας.

9 Με τι θα ασχοληθούμε; Θα μελετήσουμε τα δικαιώματά μας.
Θα ασχοληθούμε με τους εξής τομείς: Εκπαίδευση στην Ευρώπη Ευρώπη και Καταναλωτές Προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη Ευρώπη και Εθελοντισμός

10 Με τι θα ασχοληθούμε; Στη συνέχεια, θα συνεργαστούμε με τους μαθητές των σχολείων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. ΜΑΖΙ θα προσπαθήσουμε να βρούμε ΤΡΟΠΟΥΣ με τους οποίους εμείς, ως ΕΝΕΡΓΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, μπορούμε να προκαλέσουμε αλλαγή προς το καλύτερο, ΒΕΛΤΙΩΣΗ, και να συμβάλουμε στο να γίνει η Ευρώπη ενα ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ μέρος για να ζούμε... ΟΛΟΙ ΜΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Μαθαίνοντας να παίρνουμε..."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google