Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
Ενότητα `Α Κράτος και Πολίτευμα

2 Κράτος Εξουσία Νομοθετική Εκτελεστική Δικαστική Λαός Έδαφος

3 Πολίτευμα Μοναρχία Απόλυτη Συνταγματική Ολιγαρχία Δημοκρατία

4 Έβρου 4 Γρεβενών 1 Ροδόπης 3 Ιωαννίνων 5 Ξάνθης Τρικάλων Καβάλας
Περιφέρεια Αριθμός Βουλευτών Έβρου 4 Γρεβενών 1 Ροδόπης 3 Ιωαννίνων 5 Ξάνθης Τρικάλων Καβάλας Λαρίσης 8 Δράμας Μαγνησίας Σερρών 7 Καρδίτσας Χαλκιδικής Άρτας Α' Θεσσαλονίκης 16 Πρεβέζης 2 Β’ Θεσσαλονίκης Αιτωλοακαρνανίας Κιλκίς Φωκίδος Πέλλας Βοιωτίας Φλωρίνης Ευρυτανίας Καστοριάς Φθιώτιδας Κοζάνης Ημαθίας Εύβοιας 6 Πιερίας Α’ Αθηνών 17

5 Περιφέρεια Αριθμός Βουλευτών Β’ Αθηνών 42 Ηρακλείου 8 Α’ Πειραιώς 6 Δωδεκανήσου Β’ Πειραιώς Κυκλάδων 3 Κορινθίας 4 Σάμου 1 Αχαΐας 9 Χίου 2 Ηλείας Λέσβου Αρκαδίας Αργολίδας Λακωνίας Μεσσηνίας 5 Κέρκυρας Λευκάδας Κεφαλονιάς Ζακύνθου Χανιών Ρεθύμνης

6 Νομοθετική εξουσία  Τη νομοθετική εξουσία ασκεί η Βουλή.  Η Βουλή αποτελείται από τριακόσιους εκπροσώπους του λαού που είναι οι βουλευτές. Στη Βουλή οι βουλευτές: Συζητούν και αποφασίζουν για μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η οικονομία, η εξωτερική πολιτική.  Μελετούν και ψηφίζουν τους νόμους.  Ελέγχουν το έργο της Κυβέρνησης (του Πρωθυπουργού και των Yπουργών).

7 Εκτελεστική εξουσία  Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.  Η Κυβέρνηση κυβερνά με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς.  Κάθε Yπουργός ασχολείται με τα θέματα του Yπουργείου του και ο Πρωθυπουργός, που είναι ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, συντονίζει το έργο των Yπουργών του.   

8 Υπουργεία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών Υπουργείο Πολιτισμού Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

9 Δικαστική εξουσία Οι άνθρωποι καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να λύσουν διαφορές τους με την Πολιτεία ή με τους συμπολίτες τους. Σε ένα δημοκρατικό κράτος, όταν οι πολίτες παραβιάζουν τους νόμους προβαίνοντας σε παράνομες πράξεις, όπως κλοπή, φόνο, οικονομική απάτη, φθορά ξένης περιουσίας κ.ά., οι δικαστές οφείλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη.

10 Το Ελληνικό Σύνταγμα Το Σύνταγμα είναι ο ανώτερος νόμος του κράτους, στον οποίο πρέπει να στηρίζονται όλοι οι νόμοι της πολιτείας. Το Ελληνικό Σύνταγμα αποτελείται από 120 άρθρα και: 

11 Σύνταγμα 1 Καθορίζει τη μορφή του πολιτεύματος και τις πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας, όπως ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, η επιδίωξη ειρήνης, δικαιοσύνης και ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με άλλα κράτη και λαούς.

12 Σύνταγμα 2 Ρυθμίζει την οργάνωση και τις λειτουργίες της πολιτείας. 

13 Σύνταγμα 3 Κατοχυρώνει τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών και καθορίζει τις υποχρεώσεις τους.  Οι νόμοι που ψηφίζονται από τη Βουλή πρέπει να είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα, ώστε να μη θεωρούνται αντισυνταγματικοί.

14 Η Βουλή των Εφήβων Η «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο οργανώνεται σε ετήσια βάση με τη συνεργασία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από τη Θ΄ Σύνοδο (2004) το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

15 Οι συμμετέχοντες Στο πρόγραμμα καλούνται να συμμετάσχουν οι μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων, όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών, ειδικών, εκκλησιαστικών).

16 Άλλες κατηγορίες συμμετασχόντων
Οι μαθητές της Β΄ τάξης του A΄ κύκλου όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών) των ΤΕΕ της χώρας, οι μαθητές της αντίστοιχης τάξης των Ελληνικών Λυκείων της Αλλοδαπής και, τέλος, οι μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους.

17


Κατέβασμα ppt "Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google