Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

2 ΕΥΡΩΠΗ: Πώς γίνεται τόσα πολλά να χωρέσουν σε μια μόνο λέξη;

3 Αιγαίο Ατλαντικό

4 Ακρόπολη

5 Πύργοs του Άιφελ

6 Αναγέννηση

7 θεωρία της Σχετικότητας

8 Σούμπερτ

9 Θεοδωράκη

10 Ευρωπαϊκή Ένωση

11 Ιταλία Γαλλία

12 Λουξεμβούργο Γερμανία

13 Βέλγιο Ολλανδία

14 Αγγλία Ιρλανδία

15 Δανία Ελλάδα

16 Ισπανία Πορτογαλία Σουηδία

17 Αυστρία Φιλανδία

18 ΚΥΠΡΟΣ

19 Εσθονία Λετονία Λιθουανία

20 Μάλτα Ουγγαρία Πολωνία

21 Σλοβακία Σλοβενία Τσεχία

22 Ρουμανία Βουλγαρία

23 ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
δυο Συμβούλια μια Επιτροπή τρία Δικαστήρια ένα Κοινοβούλιο

24 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - Φροντίζει για την αρμονική συνύπαρξη των Κρατών-Μελών. - Αποτελείται από τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς των χωρών της Ε.Ε. που συναντώνται δύο φορές το χρόνο σε διάσκεψη κορυφής. ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ - Εκπροσωπεί τις Εθνικές Κυβερνήσεις αφού συμμετέχουν διάφοροι Υπουργοί των κρατών – μελών ανάλογα με το θέμα συζήτησης. - Είναι το ανώτατο Νομοθετικό Σώμα της Ε.Ε. που μελετά, τροποποιεί, απορρίπτει νόμους που προτείνονται από την Commission.

25 Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (COMMISSION) - Η Commission αποτελείται από 20 επιτρόπους και υποστηρίζεται από 1600 υπαλλήλους. - Κύρια ασχολία της είναι: να προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών και στο Ευρωκοινοβούλιο νόμους και διατάξεις και στη συνέχεια, εφόσον αυτοί υιοθετηθούν, να φροντίσει για την υλοποίησή τους. ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - Εκπροσωπεί τους όλους ευρωπαίους πολίτες. - Αποτελείται από 626 εκπροσώπους από όλα τα κράτη-μέλη. - Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δε χωρίζονται κατά εθνικότητες, αλλά σύμφωνα με την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκουν.

26 ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - Εκπροσωπεί το νόμο
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - Εκπροσωπεί το νόμο. - Εδρεύει στο Λουξεμβούργο. - Σε αυτό ανήκει ένας δικαστής από κάθε κράτος – μέλος. - Φροντίζει πάντα ώστε ο κοινοτικός νόμος να μην έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους των κρατών – μελών. ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Η Ε.Ε. χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες. - Αυτοί λοιπόν έχουν το δικαίωμα να ξέρουν αν τα χρήματά τους διατίθενται σωστά. - Αυτή τη δουλειά κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

27 ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ως πολίτες της Ευρώπης μπορούμε:
Να ταξιδεύουμε ελεύθερα στην Ε.Ε. Να μετακινούμαστε όπου θέλουμε εντός της Ε.Ε. , να σπουδάζουμε, να εργαζόμαστε ή να συνταξιοδοτούμαστε. Να απολαμβάνουμε τη διπλωματική προστασία που δικαιούνται όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. , όταν βρισκόμαστε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ψηφίζουμε και να είμαστε υποψήφιοι στις Ευρωπαϊκές όσο και στις Εθνικές εκλογές στη χώρα που μένουμε, όπου κι αν ζούμε μέσα στην Ε.Ε. Να θέτουμε αιτήματα στο Ευρωκοινοβούλιο ή στον Ευρωπαίο Συνήγορο του πολίτη για θέματα κακοδιοίκησης.

28 Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

29 ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Τι σημαίνει όμως ενεργός πολίτης; Σημαίνει άνθρωπος που νοιάζεται, που γνωρίζει και που εμπλέκεται σε ό,τι γίνεται γύρω του. Εμείς οι Κύπριοι είμαστε και Ευρωπαίοι και δραστήριοι.


Κατέβασμα ppt "Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google