Αλεξάνδρα Χ. Κουλουμπαρίτση Σύμβουλος Δημοτικής Π.Ι.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ενημέρωση και αγωγή υγείας για τη νέα γρίπη στα σχολεία Α. Ξεκαλάκη Παιδίατρος Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Advertisements

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ «Εξερευνώντας τα τρίγωνα»
Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Αναλυτικό Πρόγραμμα για την Πληροφορική στα Πλαίσια της Πιλοτικής Φάσης Εφαρμογής Ολοήμερου Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου για τη σχολική χρονιά
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
Καλλιβρετάκη Αργυρώ Καθηγήτρια Πληροφορικής Π.Ε. 19
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ για την καταγραφή απόψεων & αναγκών των εκπαιδευτικών της 31ης Ε.Π. Π.Ε. Αθηνών σε θέματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης ΣΤΕΛΙΟΣ.
Η Διδασκαλία των ΤΠΕ στα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Ανδρέου Μπέττυ Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Διακρίσεις και ο ρόλος του σχολείου Το πρόγραμμα PROGRESS και εμείς.
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
Πληροφορίες – οδηγίες για το μάθημα: Διδακτική της Γεωλογίας Διδάσκοντες: Α. Χατζηπέτρος– Δ. Κωστόπουλος Κ. Μακρή.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
EPICT-ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ EPICT-esperides EUROPEAN PEDAGOGICAL INFORMATION AND COMPUTER TECHNOLOGIES ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
Νέα μάθηση Βασικές αρχές για την επιστήμη της εκπαίδευσης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
«Για δέντρα και φυτά μαθαίνω χίλια μυστικά…» Νηπιαγωγείο Δαμαριώνα Νάξου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικού προγράμματος: Παντελέων Μιχαλίτσα.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Διδακτική της Πληροφορικής
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Βιολογία Γυμνασίου.
Αυτονομία Σχολικών Μονάδων στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα
Ραχήλ Μαρτίδου Σχ. Σύμβουλος 37ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
Δημιουργία σεναρίου.
Παρασκευή Βάγια ΠΕ13 Νομικός 20ο Γυμνάσιο Αθηνών
Οργάνωση Workshop για τα ΑΠ
ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ (concept mapping)
2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
Προγραμματισμός & Διδασκαλία
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Σχολειο ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;
Ελληνογερμανική Αγωγή
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η καινούρια σχολική χρονιά αρχίζει… Μερικές σκέψεις και προτάσεις.
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αλεξάνδρα Χ. Κουλουμπαρίτση Σύμβουλος Δημοτικής Π.Ι. «Ο σχεδιασμός των σχολικών βιβλίων της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου» Αλεξάνδρα Χ. Κουλουμπαρίτση Σύμβουλος Δημοτικής Π.Ι.

Αρχές Σχεδιασμού

1. Στοχοθεσία και Περιεχόμενο Συναρτάται με: τις αρχές του ΔΕΠΠΣ. τα ΔΕΠΠΣ & ΑΠΣ ΚΠΑ ΑΠΣ.

Αρχές του ΔΕΠΠΣ (σελ. 2-13) Α. Ως προς τις παιδαγωγικές αρχές Αμοιβαίος Συμβιβασμός μεταξύ Ανθρωπο- Μαθητο-κεντρικών προσεγγίσεων και Τεχνολογικής – Αποτελεσματικής προσέγγισης. Περιβάλλοντα μάθησης που ενισχύουν: άμεση διδασκαλία των βασικών, εσωτερικά κίνητρα, αυθεντική μάθηση (η καθημερινότητα στο επίκεντρο), κριτική σκέψη, ομαδική εργασία. Β. Ως προς την γνωσιολογία (φιλοσοφία, γνωσιακή ψυχολογία) Διαθεματικότητα σημαίνει εννοιοκεντρική προσέγγιση. Η γνώση αποκτάται απαγωγικά (Στ΄) & επαγωγικά (Ε΄). Γ. Ως προς την πολιτική επιστήμη Πολίτης – Πολιτειότητα (μια ρευστή έννοια). Ενεργός (δράση), υπεύθυνος (στάσεις, αξίες) και ενημερωμένος πολίτης της Ελλάδας, της Ευρώπης, του Κόσμου. Πολίτης με εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα. Πολιτειότητα.

ΔΕΠΠΣ & ΑΠΣ ΚΠΑ &ΜτΠ Το ΔΕΠΠΣ της ΚΠΑ αρχίζει με το ΔΕΠΠΣ της ΜτΠ. Η ΜτΠ θεμελιώνεται σε υπόβαθρο κοινωνικής και πολιτικής παιδείας.

Η δομή του περιεχομένου του ΑΠΣ της ΚΠΑ Το άτομο και η κοινωνία Το άτομο και η πολιτεία Το άτομο και η ΕΕ Το άτομο και η Διεθνής Κοινότητα

Συμβατότητα με ΑΠ … Δεν σημαίνει αυτούσια αναπαραγωγή των ενοτήτων του περιεχομένου. Σημαίνει συμβατότητα: με αρχές φιλοσοφικές, παιδαγωγικές και με την επιστήμη με πραγμάτευση του περιεχομένου του ΑΠ, ώστε να ανταποκρίνεται στις ικανότητες και στις ανάγκες των μαθητών και να συνομιλεί με τα διαφέροντά τους. Επικαιροποίηση με σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Εννοιολογική αναδιοργάνωση Στο επίκεντρο «ο πολίτης» στην ΚΠΑ Ε΄ Στην ΚΠΑ Ε΄ έγινε εννοιοκεντρική αναδιοργάνωση της ύλης κατά τη μεταγραφή από Πρόγραμμα Σπουδών σε σχολικό βιβλίο. Βλ. ΔΕΠΠΣ Οργάνωση της ύλης γύρω από την έννοια «ο πολίτης» με τέτοιον τρόπο που να προωθείται η κριτική σκέψη και να διευκολύνεται η μεταφορά γνώσης (AAAS, 2001).

Επιστήμη (πολιτική) και Φιλοσοφία Πολιτειότητα κατά (Cogan & Derriccott, 1998) Ταυτότητα – Identity εθνική, κοσμοπολίτικη Δικαιώματα - Rights Υποχρεώσεις -Obligations Συμμετοχή στα κοινά - Participation Αποδοχή αξιών – - Values Ο Σωκράτης, θεωρούσε υπέρτατη συμβολή του να καθιστά τους συμπολίτες του στοχαστικούς και ενεργούς πολίτες « Ο ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω». (Απολογία, 38a). Arendt, 1958 “The Human Condition” «Η Ανθρώπινη Κατάσταση» 3 Σφαίρες πολιτειότητας Ιδιωτική – Δημόσια – Πολιτική Η οντότητά μας ως υποκείμενα έγκειται στη δυνατότητα να είμαστε ενεργοί (to act) και συμμετοχικοί. «Action is never possible in isolation. “to be isolated is to be deprived of the capacity to act” (p.188)

Οι γενικεύσεις υποστηρίζουν τη μεταφορά γνώσης και την κριτική σκέψη Η AAAS έχει σχεδιάσει Άτλαντα με πολλαπλές χαρτογραφήσεις μεταξύ εννοιών και τις γενικεύσεις που ανακύπτουν (Atlas of Science Literacy, 2001). Παραθέτουμε δείγμα χάρτη με δικές μας παρεμβάσεις.

Εννοιολογική χαρτογράφηση κατά ΑΑΑS ΕΞΟΥΣΙΑ-ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Οι κανόνες αλλάζουν ή παραμένουν ίδιοι ανάλογα με το πόσο αλλάζουν οι ιδέες των ανθρώπων που έχουν τη δύναμη να αποφασίζουν γι΄ αυτούς. ΑΛΛΑΓΗ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Διαφορετικές κοινότητες υιοθετούν διαφορετικούς κανόνες και μορφές συμπεριφοράς και οργάνωσης. ΣΥΣΤΗΜΑ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ Η συμπεριφορά μας επηρεάζεται από το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ζούμε. Ζούμε σε κοινότητες με ρόλους και αξίες. Οι άνθρωποι ανήκουμε εκ γενετής σε ομάδες (π.χ. οικογένεια), ενώ διαμορφώνουμε ομάδες από επιλογή (σύλλογοι, οργανώσεις) ΚΠΑ & ΜτΠ ΑΤΟΜΟ ΟΜΑΔΑ

ΑΠΣ για την ΚΠΑ Ε΄ Δημοτικού 2006 Στ΄ Δημοτικού 2003 Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ; ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ/ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ/ΔΡΑΣΗ ΑΞΙΕΣ Στ΄ Δημοτικού 2003 ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΕΕ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΠΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

2. Διεπιστημονικότητα κατά τον Σχεδιασμό Η γνώση του περιεχομένου (Νομικά, Κοινωνική και Πολιτική Επιστήμη) Και η γνώση του Αναλυτικού Πργρτος Συνομιλούν με την Παιδαγωγική και μετουσιώνονται σε Παιδαγωγική γνώση του περιεχομένου & Εφαρμοσμένη παιδαγωγική ειδικός επιστήμονας σχεδιαστής παιδαγωγός δάσκαλος ΠΙ

Τα σχολικά βιβλία της ΚΠΑ: Ιστορικό Υπεύθυνη του ΠΙ και του υποέργου: Α. Κουλουμπαρίτση 2006 Υπεύθυνες του ΠΙ: Α. Καραθανάση, 2003 Α. Κουλουμπαρίτση 2006 Υπεύθυνη υποέργου: Α. Οικονόμου Συγγραφείς: Δ. Φλώρου, Ν. Στεφανόπουλος, Ε. Χριστοπούλου Κριτές: Η. Ματσαγγούρας, Κ. Παπαχρήστου, Α. Μελίστα Συγγραφείς: Σ. Νικολάου, Α. Βατσίτση, Ντ. Δανιηλίδου, Β. Πασχαλιώρη Κριτές: Ε. Καρατζιά, Αθ. Γιαννίκας, Στ. Βούλγαρης,

Ενιαίο πλαίσιο ΚΠΑ με τη ΜτΠ Στο περιεχόμενο: κοινωνική παιδεία (οικογένεια, ανάγκες, ζούμε μαζί, επικοινωνούμε, φροντίζουμε το περιβάλλον, σεβόμαστε τον πολιτισμό) Στις δεξιότητες: εργαζόμαστε σε ομάδες, αναρωτιόμαστε (κριτική σκέψη), δρούμε Στις αξίες: δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ομοψυχία ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ προηγείται η ΜτΠ στο ΑΠΣ ΚΠΑ.

3. Ανατροφοδότηση Π.Ι. : Αξιολόγηση σχολικών βιβλίων Α.Χ. Κουλουμπαρίτση: Διαχρονική έρευνα «Αξιολόγηση του τρόπου χρήσης των σχολικών βιβλίων: Γνώση του περιεχομένου, παιδαγωγική αξιοποίηση του περιεχομένου, απόψεις μαθητών» Κόμβος Π.Ι.: pi-schools/Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή /Πρωτοβάθμια/Επιμόρφωση pi-schools/Μελέτη του Περιβάλλοντος

Βιβλιογραφία American Association for the Advancement of Science Project 2061 (2001) Atlas of Science Literacy. Washington D.C. Arendt, H. (1958/1998) The Human Condition. Chicago: The University of Chicago Press. Cogan, J.J. & Derricott, R. (1998) Citizenship for the 21st Century: An International Perspective on Education. New York: Routledge. Couloubaritsis, A.C. (2009) Active citizenship education and sustainable development as pedagogical aims in the Greek primary school curriculum. Second south- european and mediterranean conference οn citizenship identity and culture:the challenge for education. University of Patras, April 10-11, 2009. Κουλουμπαρίτση, Α.Χ. (2007) Πολυεγγραμματισμοί στη Μελέτη του Περιβάλλοντος. Στο Ματσαγγούρας, Η.Γ. (επιμ.) Σχολικός Εγγραμματισμός. Αθήνα: Γρηγόρης. Μάραντος, Π. & Κουλουμπαρίτση, Α.Χ. (υπό έκδοση) Παιδεία για τον ενεργό και υπεύθυνο πολίτη: Θεωρητικές παραδοχές και σύγχρονες τάσεις στο διαθεματικό πρόγραμμα και στα νέα σχολικά βιβλία. Μέντορας.