Οι χετταιοΙ Ένας αρχαίος λαός..

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΡΑΦΗ.
Advertisements

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις και . Γιατί.
Οι πρώτες μορφές γραφής των Ανατολικών λαών και της εποχής του Χαλκού
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
Οι Ίνκας Φίλιππος Παλαιολόγος.
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ.
ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Μυκηναϊκός πολιτισμός Η θρησκεία και η γραφή των Μυκηναίων
Οι συγγραφείς της Π. Διαθήκης τι είδους άνθρωποι ήταν;
ΓΕΝΙΚΑ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ. ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΣΗ χλμ² ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟ κατ.
ΑΣΣΥΡΙΟΙ ΓΕΝΙΚΑ Οι Ασσύριοι ως λαός, εμφανίζονται στην περιοχή περίπου το 2500 π. Χ Ήταν πολεμοχαρής φυλή. Η περιοχή τους αρχικά αποκαλείτο Σουμπαρτού,
Πώς εκφράζουν τις ιδέες τους σήμερα
ΑΙΓΥΠΤΟΣ.
ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ.
Μετά την επίσκεψη.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ  5η χιλιετία λαοί διαφορετικής προέλευσης και οικισμοί νεολιθικού χαρακτήρα (καλλιεργούν τη γη και κυνηγάνε/ ψαρεύουν) 4η χιλιετία
Ασσούρ ο Εθνικός Θεός των Ασσυρίων
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ, Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ, Η ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ
Η αφήγηση του Αγαμέμνονα
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:
Γιατί και πως μετακινούνται οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 8η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΡΑΓΚΟΙ ΠΑΠΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ
Οι βιβλικές διηγήσεις για τους Κριτές και τους βασιλείς
Γρήγορη επανάληψη.
Για το πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.
Βρισκόμαστε στη Μεσοποταμία το 19ο αιω. π.Χ.
Αρχαία Ατλαντίδα μύθος ή πραγματικότητα;
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Λάπωνες ένας αυτόχθονος λαός
Αίγυπτος Από γεωγραφικής άποψης το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας Αιγύπτου καταλάμβανε τμήμα της Βόρειας Αφρικής αν και η χερσόνησος του Σινά βρίσκεται.
Ιστορικές ελληνικές επιγραφές
Μυκηναϊκός πολιτισμός
Τι σκέφτονταν οι άνθρωποι την Εποχή του Χαλκού;
Ιστορικές ελληνικές επιγραφές
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχαία Αίγυπτος π.Χ
Κωνσταντίνος Τογαντζής Γ’3
Αυτόχθονες πληθυσμοί Μενεξιά Στ1..
Παραδοσιακές τέχνες που χάνονται Xαρουλα Πανιοπουλου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΕΡΙΔΟΥ ΣΤ’2.
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΚΟΥΡΙΟ, ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΟΛΟΣΣΙ Λάρα Πάτσι, Ηλιάνα Αχιλλέως.
10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ!
Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΑΝΝΗ ΜΠΑΛΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΝΤΟΥ Το θέμα της ομάδας μας ήταν να ερευνήσουμε.
Κεφ. 5 Ο πνευματικός κόσμος στη Λατρεία.
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΜΑΟΡΙ
7. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Αναγέννηση: Γράμματα Τέχνη
Η τέχνη στον Κυκλαδικό, Μινωικό, Μυκηναϊκό πολιτισμό
8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
Κάνε διπλό κλικ πάνω στην εικόνα και ανοίγει το power point
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ Χριστίνα Φανή.
Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα
ΑΣΣΥΡΙΟΙ.
Μυκηναϊκός Πολιτισμός
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΠΛΑΚΑ.
Διαδρομή Πάφος - Λεμεσός
~ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.Π.Α~ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θρησκείες Άννα Αργυροπούλου 1ο Π.Δ.Σ. Θεσ/νίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ.
ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
OI ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Γρηγόρης, Φώτης ,Μαρία.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Εργασία για το μάθημα της Γεωγραφίας από τη Μαρία Ζερβάκη
Κεφάλαιο 36 Οι κάτοικοι της Ασίας.
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Α΄ΒΟΗΘΕΙΩΝ
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΒΑΒΥΛΩΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2.ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜΙΝΩΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3.ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι χετταιοΙ Ένας αρχαίος λαός.

Οι Χετταίοι λεγόμενοι και Χιττίτες ήταν ένας αρχαίος ιστορικός λαός που αναφέρεται και στην Αγία Γραφή. Μιλούσαν μια «ινδοευρωπαϊκή γλώσσα» του ανατολικού κλάδου, καλούμενη χεττιτική γλώσσα. Οι Χετταίοι ίδρυσαν αυτοκρατορία και πολιτισμό στη κεντρική Μικρά Ασία, σημερινή Τουρκία περί το 1500 π.Χ. Στους επόμενους δύο αιώνες φαίνεται πως κυβερνούσαν και μέρος της σημερινής Συρίας. Η Αυτοκρατορία των Χετταίων καταστράφηκε από βόρειους κυρίως επιδρομείς περί το 1200 π.Χ

Το Μέγα Βασίλειο των Χετταίων είχε μεγάλη έκταση και περιελάμβανε μεγάλες εκτάσεις της Μικράς Ασίας, κατά καιρούς δε και την μισή σημερινή Συρία. Πρωτεύουσα ήταν η Χαττούσα στον βορά, κάπου 150 χλμ. ανατολικά της σημερινής Άγκυρας. Σήμερα η Χαττούσα είναι γνωστή από τα αρχαιολογικά ευρήματα των 30.000 πλίνθων σφηνοειδούς γραφής που ανακαλύφτηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι Χετταίοι βασιλιάδες είχαν μεγάλη φήμη, αφού οι Φαραώ της Αιγύπτου και οι αυτοκράτορες της Βαβυλωνίας τους αναγνώριζαν ως ισάξιούς τους και έτρεφαν διπλωματικές αλλά και εμπορικές σχέσεις μαζί τους.

Θρησκεία Το βασίλειο των Χετταίων χαρακτηρίζεται ως η «Χώρα των Χιλίων Θεών», αφού οι θεότητες που λατρεύονταν από τους Χετταίους ήταν υπερβολικά πολυάριθμες. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θεών που αναφέρονται στις χεττιτικές πηγές ξεπερνά τους 800.

Οι Θεοί τους Ο Θεός της Καταιγίδας (ο Teshub των Χουρίτων, ο Taru, και Λουβιτικά ο Tarhun, «ο Κατακτητής»), «Ο Βασιλιάς της Kummiya», «Ο Βασιλιάς του Ουρανού», «Ο κύριος της γης των Hatti». Είναι ο ανώτερος από τους θεούς και το σύμβολό του είναι ο ταύρος. Ο θεός του Ήλιου . Είναι θεός της Δικαιοσύνης και μερικές φορές ο βασιλιάς των θεών. Η θεα Σαούσκα , που ταυτίστηκε με τη σημιτική Ιστάρ και την ελληνική Αφροδίτη

Η Ζωή των Χετταίων Οικονομία Τέχνη Οι Χετταίοι ήταν λαός κύρια γεωργικός και κτηνοτροφικός. Ασχολούνταν και με τη μεταλλουργία. Με πρώτες ύλες, που τις προμηθεύονταν από τις γειτονικές χώρες, κατασκεύαζαν περίφημα χάλκινα και σιδερένια αντικείμενα. Τέχνη Την τέχνη των Χετταίων, που δεν ενδιαφέρεται για την κομψότητα και την ομορφιά, τη γνωρίζουμε από τα πολυάριθμα ανάγλυφα πάνω στους βράχους της χώρας που παριστάνουν πολεμικές σκηνές, εικόνες από τη θρησκευτική τους ζωή, παραστάσεις των ζωόμορφων θεών τους, που μοιάζουν με τα ασσυριακά έργα. Γενικά η τέχνη τους αντικατοπτρίζει τον ιδιότυπο τρόπο ζωής τους, γι' αυτό και ο χαρακτήρας της ήταν πολεμικός.

Γλώσσα και γραφή Η χεττική ήταν μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα του ανατολίτικου κλάδου,συγγενική της λουβικής,λυκικής και καρικής που μιλιόταν στη Μικρασία από τους Χετταίους κατά την εποχή του Χαλκού.Είναι η πιο σημαντική και μελετημένη από τις ανατολίτικες γλώσσες αφού μας είναι γνωστή από χιλιάδες επιγραφές που έχουν βρεθεί,γραμμένες σε σφηνοειδή γραφή η οποία ήταν παραλλαγή της ακκαδικής σφηνοειδούς γραφής Στα χεττιτικά υπήρχαν πολλά δάνεια θρησκευτικών κυρίως όρων από τα χαττικά και τα χουρικά ,δύο μη ινδοευρωπαϊκές γλώσσες που μιλιούνταν στην περιοχή ακόμη πριν την άφιξη των Χετταίων,από το λαό των Χαττών και των Χουρρών οι οποίοι τελικά απορροφήθηκαν από τους Χετταίους.

Πηγές Wikipedia: Αρχαία Ιστορία. Γλώσσες & αλφάβητα του κόσμου Glossesweb.com

ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ Γραμματέας: Ναταλία Χατζοπούλου. Ερευνητές: Γιώργος Οικονόμου, Αλέξης Φιλιππόπουλος Δημοσιογράφος: Άγγελος Σιδερίδης Αρχηγός: Κατερίνα Σουμπάσι. Πληροφορίες- Εικόνες: Γιώργος Οικονόμου, Αλέξης Φιλιππόπουλος Κατερίνα Σουμπάσι , Άγγελος Σιδερίδης . Power Point & Μουσική : Ναταλία Χατζοπούλου.