Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΓΥΠΤΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΓΥΠΤΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΓΥΠΤΟΣ

2 Η ΧΩΡΑ Αίγυπτος ονομάζεται από τους αρχαίους Έλληνες το βορειοανατολικό τμήμα της Αφρικής, το οποίο διαρρέει ο ποταμός Νείλος. Ο Νείλος μετά την απομάκρυνση των νερών από τις πλημμύρες δημιουργούσε ένα παχύ στρώμα λάσπης που έκανε το δάπεδο έφορο(Για αυτό και ονομάστηκε δώρο Νείλου από τον Ηρόδοτο.)

3 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η συστηματική οργάνωση της ήταν κάτω από την άμεση επίβλεψη του Φαραώ. Οι βασιλικοί υπάλληλοι παρακολουθούσαν τις γεωργικές εργασίες και συγκέντρωναν από συγκομιδή το ποσοστό που ανήκε στο Φαραώ. Ο λαός εργαζόταν στην οικοδόμηση των μεγάλων έργων, ναών, ανακτόρων, ταφικών μνημείων τα οποία κατασκεύαζαν οι Φαραώ.

4 Το εμπόριο βασιζόταν στην εξαγωγή του πλεονάσματος και στην εισαγωγή υλών.
Μεγάλος αριθμός των πολιτών ασχολήθηκε με την παροχή υπηρεσιών. Η διοίκηση είχε ανάγκη από μορφωμένους πολίτες με ειδικές γνώσεις(ιερείς, γραφείς, επαγγελματίες στρατιωτικοί κ.α.)

5 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ(κοινωνική ιεραρχία)
Στην κορυφή βρισκόταν ο Φαραώ, ο οποίος ενσάρκωνε τον επίγειο θεό και το κράτος. Η θέληση του αποτελούσε νόμο για τους υπηκόους. Ιερείς, ανώτατοι κρατικοί υπάλληλη και γραφείς. Οι επαγγελματίες στρατιωτικοί (αξίωμα κληρονομικό). Ελεύθεροι πολίτες, γεωργοί, τεχνίτες( Το μεγαλύτερο μέρος της Αιγυπτιακής κοινωνίας). Οι δούλοι( προέρχονταν από υποδουλωμένες περιοχές)

6 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Από αρχές της 3ης χιλιετίας βασίζονταν στη θεοποίηση του Φαραώ. Η οργάνωση του κράτους είχε χαρακτήρα θεοκρατικό Η θρησκεία στην ζωή των Αιγυπτίων είχε καθοριστικό χαρακτήρα.

7 Η ΓΡΑΦΗ Οι Αιγύπτιοι από την 4η χιλιετία π.χ. χρησιμοποιούσαν την ιερογλυφική γραφή. Η επινόηση και η χρησιμοποίηση της γραφής δηλώνει το πολιτισμικό τους επίπεδο. Η εκμάθηση των ιερογλυγικών προϋπέθετε ειδίκευση και συνεχή ενασχόληση. Οι γραφείς κατέγραφαν σε πάπυρους τα έργα και την δράση του Φαραώ. Η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών οφείλεται στο Γάλλο J.Champollion.

8 ΤΑ ΓΡΑΜΑΤΑ Τα περισσότερα Αιγυπτιακά κείμενα αναφέρονται στη δράση και τα κατορθώματα των Φαραώ. Ελάχιστα λογοτεχνικά κείμενα( ίσως λόγο δυσκολίας της γραφής). Κυρίως σώζονται ποιήματα (θρησκευτικά και λυρικά).

9 ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Η παρακολούθηση των πλημμυρών του Νείλου και της κίνησης των αστέρων έδωσε την ευκαιρία ανάπτυξης εμπειρικών αστρονομικών γνώσεων (καθιέρωση του ημερολογίου των 365 ημερών, ο χωρισμός του έτους σε μήνες και εβδομάδες και ο προσδιορισμός της ώρας βάση της ηλιακής ενέργειας) Ανάπτυξη της πρακτικής γεωμετρίας (εξαιτίας της ανάγκης μέτρησης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων γης) Απόκτηση γνώσεων ανατομίας και ιατρικής (εξαιτίας της ταρίχευσης των νεκρών)

10 ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ Καλλιτεχνικά επιτεύγματα μνημειακού χαρακτήρα, επιβάλλονταν με τις διαστάσεις τους. Ενδεικτικά δείγματα αρχιτεκτονικής: οι πυραμίδες του Χέοπος, του Χεφρήνος και του Μυκερίνου. Οι μεγάλοι ναοί στο Λούξορ και το Καρνάκ με το πλήθος των κιόνων που στήριζαν περιστύλια και υπόστυλες αίθουσες. Οι επιφάνειες των περισσότερων ναών αλλά και των νεκρικών θαλάμων ήταν γεμάτες με παραστάσεις ζωγραφιστές ή ανάγλυφες που εξιστορούσαν τη δράση των φαραώ αλλά και πτυχές της καθημερινής ζωής.

11 ΟΙ ΧΕΤΤΑΙΟΙ ή ΧΕΤΤΙΝΕΣ

12 Η ΧΩΡΑ Στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.χ. στο χώρο της Μ.Ασίας συγκροτήθηκε ένα ισχυρό κράτος από γηγενείς πληθυσμούς, ασιατικής καταγωγής και από νέα φύλα που ανήκαν γλωσσολογικάστο κλάδο των <<ινδοευρωπαίων>>

13 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πριν οργανωθούν σε ισχυρό κράτος οι Χετταίοι ήταν νομάδες που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία. Εξέτρεφαν άλογα, βοοειδή, χοίρους, αιγοειδή και πρόβατα. Προσαρμόστηκαν στη καλλιέργεια της γης. Πλούσια παραγωγή δημητριακών, κρασιού και μελιού. Επεξεργάστηκαν το σίδηρο. Φημίζονταν για το εμπόριο έργων μεταλλουργίας και αλόγων.

14 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο βασιλιάς: δεν ήταν εξαρχής απόλυτος κυρίαρχος.
Προοδευτικά επιβλήθηκε. Ήταν αρχιερέας, αρχιστράτηγος, νομοθέτης και υπέρτατος κριτής. Οι διοικητικοί αξιωματούχοι ήταν μεγάλοι γαιοκτήμονες που αποτελούσαν την ανώτερη κοινωνική τάξη των πολεμιστών.

15 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Το κράτος δεν οργανώθηκε κατά τα πρότυπα απόλυτων μοναρχιών των άλλων κρατών της Εγγύς Ανατολής. Συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός συστήματος φεουδαρχικού χαρακτήρα.

16 Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ Το πάνθεον των Χετταίων περιλάμβανε πολλές θεότητες, οι οποίες ήταν τοπικές. Στην εθνική λατρεία τους σημαντικές θεότητες ήταν ο θεός της θύελλας, του κεραυνού και της βροχής, σύζυγος του ήταν η θεά που κυριαρχούσε στο κόσμο των νεκρών.

17 Η ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Δύο είδη γραφής: Σφηνοειδής
Ιερογλυφική (μη αποκρυπτογραφημένη) Στη νομοθεσία ιδιαίτερη επίδραση άσκησε ο βαβυλωνιακός κώδικας του Χαμμουραμπί


Κατέβασμα ppt "ΑΙΓΥΠΤΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google