Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΒΕΡΑ ΚΑΡΥΩΤΗ B

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εκφώνηση Άσκησης Βυζαντινά νομίσματα Ρωμαϊκά νομίσματα
Παιχνίδι γενικών θρησκευτικών γνώσεων Πηγές Τέλος Χειροκρότημα

3 ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

4 ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Το 498 μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή του βυζαντινού νομίσματος. Δημιουργείται «ο φόλλις» που ήταν ένα βαρύ χάλκινο νόμισμα. Η επιτυχία του βρισκόταν στο γεγονός ότι το νέο νόμισμα παρείχε μια αξιοπιστία που οφειλόταν στο γεγονός ότι, αφού δεν επιδεχόταν καμία αλλοίωση στη σύνθεσή του.

5 ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Τα πορτρέτα των βυζαντινών νομισμάτων παρουσίαζαν τον αυτοκράτορα με πολεμική πανοπλία και μ’ έναν σταυρό στο χέρι ή στο κράνος. Αν ο σταυρός απουσίαζε από την μπροστινή όψη υπήρχε στην πίσω όψη του νομίσματος. Τον Ιουστίνο Α΄ ( ) και τον Ιουστινιανό Α΄ ( ) τους βλέπουμε συχνά με αυτόν τον τρόπο πάνω σε νομίσματα.

6 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
Το μπροστινό μέρος των αργυρών νομισμάτων είχε αρχικά κατά τομές, αλλά στη συνέχεια περιλάμβανε καθιστές μορφές, προτομές και καθαρά επιγραφικά πρότυπα. Το πίσω μέρος παρουσίαζε έναν σταυρό που δέσποζε στην οροφή κλίμακας ή μια προτομή του Χριστού που περιβαλλόταν από επιγραφές. Από τον 10ο αιώνα ο σταυρός έφερε ένα στρογγυλό ανάγλυφο πορτραίτο του αυτοκράτορα.

7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Συμπεραίνουμε ότι στα νομίσματα της βυζαντινής εποχής βρισκόταν πάντα ή στο μπροστά ή στο πίσω μέρος ένας σταυρός ή κάτι που φανέρωνε την θρησκεία του κράτους, εκτός από τον αυτοκράτορα. Έτσι κάποιος βλέποντας ένα βυζαντινό νόμισμα καταλάβαινε ότι το αντίστοιχο κράτος έχει την χριστιανική θρησκεία. Είτε από τον σταυρό είτε από κάποια άλλη αντίστοιχη ένδειξη της θρησκείας, όπως αυτές που αναφέραμε προηγουμένως.

8 ΡΩΜΑΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

9 ΡΩΜΑΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Tα ρωμαϊκά νομίσματα –δηνάρια- από χρυσό, άργυρο ή κράματα χαλκού, δημιουργήθηκαν μέσω του εμπορίου και του διοικητικού μηχανισμού. Το νομισματικό σύστημα χαρακτηρίζεται από μεταρρυθμίσεις που απέβλεπαν στη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος και την προσαρμογή του στις ανάγκες κάθε εποχής.

10 ΡΩΜΑΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Τα ρωμαϊκά νομίσματα δεν απεικόνιζαν κάτι που είχε να κάνει με την θρησκεία τους. Είχαν από την μία πλευρά το πρόσωπο του αυτοκράτορα και από την άλλη σκηνές από την καθημερινή ζωη. Για παράδειγμα το μάζεμα των ελιών ή τι παίξιμο μουσικής. Έτσι τα νομίσματα αυτά μπορούν σήμερα να αποτελέσουν πηγή για την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν τότε.

11 ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΩΜΑΙΚΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ… ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΩΜΑΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ; Game Time

12 ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΡΩΜΑΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
ΣΩΣΤ0 ΛΑΘΟΣ

13 ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΡΩΜΑΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ

14 ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΡΩΜΑΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
ΣΩΣΤ0 ΛΑΘΟΣ

15 ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
ΛΑΘΟΣ ΜΠΡΑΒΟ! ΣΩΣΤ0 ΛΑΘΟΣ

16 THE END


Κατέβασμα ppt "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google