Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναγέννηση: Γράμματα Τέχνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναγέννηση: Γράμματα Τέχνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναγέννηση: Γράμματα Τέχνη

2 Γράμματα Κατά τον 16ο αιώνα, παρατηρείται άνθηση της Λογοτεχνίας με τη χρήση των εθνικών γλωσσών και με τον εμπλουτισμό της θεματολογίας. Στην ανανέωση αυτή συνέβαλαν σημαντικοί συγγραφείς, όπως :

3 Μισέλ ντε Μονταίν Ο Μισέλ ντε Μονταίν ήταν Γάλλος δοκιμιογράφος. Ο Μονταίν είναι γνωστός για τα «Δοκίμιά» του.

4 Ουίλιαμ Σαίξπηρ Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα. Τα δημοφιλέστερα έργα του είναι: Άμλετ, Οθέλλος, Μάκβεθ, Βασιλιάς Ληρ, Ιούλιος Καίσαρ, Έμπορος της Βενετίας, Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

5 Νικολό Μακιαβέλι Ο Iταλός Νικολό Μακιαβέλι ( ) στο έργο του «Ο Ηγεμόνας» αναλύει την τακτική και τη συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθεί ο ηγεμόνας για την κατάκτηση της εξουσίας. Η χρήση αθέμιτων μέσων και ο αμοραλισμός στην πολιτική ορολογία ονομάστηκε Μακιαβελισμός.

6 Τέχνη Η τέχνη (αρχιτεκτονική, ζωγραφική, γλυπτική) της περιόδου αυτής αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την ιδεολογία της Αναγέννησης. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη γνώρισε η γλυπτική και κυρίως η ζωγραφική, η οποία δεν διστάζει πλέον να απεικονίζει το γυμνό ανθρώπινο σώμα και να προβάλλει μύθους της αρχαιότητας και τη φύση, παράλληλα με το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, μέσα από θέματα με θρησκευτικό περιεχόμενο.

7 Ο αιώνας αυτός, γνωστός στην ιστορία της τέχνης ως κουατροτσέντο, προαναγγέλλει την ιταλική Αναγέννηση. Εμφανίζονται νέες τάσεις που εκπροσωπούνται από έξοχους καλλιτέχνες, όπως ο Μποτιτσέλι ( ), που θεωρείται ως o κυριότερος ζωγράφος της εποχής αυτής.

8 Λεονάρντο ντα Βίντσι Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ( ), ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, είναι ταυτόχρονα και αξιόλογος επιστήμονας (αρχιτέκτονας, μηχανικός, εφευρέτης). Είναι ,επίσης, αντιπροσωπευτικός τύπος του καθολικού ανθρώπου της Αναγέννησης.

9 Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Μόνα Λίζα, ο Μυστικός Δείπνος και η Παρθένος των βράχων.

10 Μιχαήλ Άγγελος Ο Μιχαήλ Άγγελος ( ) θεωρείται αρχηγός της Φλωρεντινής Σχολής και διακρίθηκε ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και ποιητής. Συνδυάζει χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής τέχνης και τάσεις της εποχής του.

11 Ένα από τα αριστουργήματά του είναι η τοιχογραφική του σύνθεση «Δευτέρα Παρουσία».

12 Ο Ραφαήλ Σάντι τονίζει στα έργα του το ανθρώπινο στοιχείο, την ευγένεια και το πνεύμα, όπως στις περίφημες Μαντόνες (εικόνες της Παναγίας), ενώ ο Τιτσιάνο προσέχει ιδιαίτερα το χρώμα, την κομψότητα και τη χάρη. Στη Γερμανία, διακρίθηκε ο διάσημος ζωγράφος και χαράκτης 'Αλμπρεχτ Ντύρερ, που στα έργα του εντοπίζονται τα χαρακτηριστικά της αναγεννησιακής τέχνης ως προς τα θέματα και την τεχνική, αλλά και στοιχεία σκοτεινά, όπως η δεισιδαιμονία και ο φόβος.

13 Στις Κάτω Χώρες υπήρχαν ο Ιερώνυμος Μπος και ο Πίτερ Μπρέγκελ
Στις Κάτω Χώρες υπήρχαν ο Ιερώνυμος Μπος και ο Πίτερ Μπρέγκελ. Ο πρώτος συνέθεσε έργα με θέματα φανταστικά, συμβολικά και αινιγματικά, στα οποία συνυπάρχουν η πραγματικότητα με το όνειρο, γι' αυτό και θεωρείται προάγγελος του υπερρεαλισμού. Ο δεύτερος ζωγραφίζει θέματα από την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων της εποχής του με μεγάλη μαεστρία.

14 Τέλος, στην Ισπανία έζησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή Εl Greco
Έλενα Λάρκιν, Β2


Κατέβασμα ppt "Αναγέννηση: Γράμματα Τέχνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google