Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ασσούρ ο Εθνικός Θεός των Ασσυρίων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ασσούρ ο Εθνικός Θεός των Ασσυρίων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ασσούρ ο Εθνικός Θεός των Ασσυρίων
ΟΙ ΑΣΣΥΡΙΟΙ Ασσούρ ο Εθνικός Θεός των Ασσυρίων

2 Γεωγραφική Θέση Η Ασσυρία ήταν αρχαία χώρα - Βασίλειο της Μεσοποταμίας που βρισκόταν στην κοιλάδα του Τίγρη. Πήρε την ονομασία της από την αρχική πόλη - κράτος Ασσούρ που έφερε το όνομα του ομώνυμου θεού. Το Ασσυριακό κράτος απετέλεσε επανειλημμένα αυτοκρατορία της οποίας η μεγαλύτερη ακμή της προσδιορίζεται μεταξύ του 9ου και 7ου αιώνα π.Χ.. Το Ασσυριακό κράτος καταλύθηκε οριστικά το 612 π.Χ. Η περιοχή αυτή σήμερα βρίσκεται το ΒΑ Ιράκ

3 Χάρτης της Περιοχής

4 Θρησκεία Οι Ασσύριοι πίστευαν σε πολλούς θεούς αλλά δύο ήταν οι σπουδαιότεροι: ο Ασσούρ και η Ιστάρ ή Αστάρτη η οποία ήταν η θεά του έρωτα και της γονιμότητας.

5 Τέχνη Οι Ασσύριοι βασιλείς έχτιζαν μεγάλα και πολυέξοδα παλάτια, τα στόλιζαν με πολλές ανάγλυφες παραστάσεις από κυνήγια και από πολεμικές νίκες. Μπροστά στις πύλες των ανακτόρων έστηναν πελώρια πέτρινα λιοντάρια και φτερωτούς ταύρους, που είχαν ανθρώπινο κεφάλι. Στην αρχιτεκτονική οι Ασσύριοι έκαναν μεγάλες προόδους, ενώ καλλιέργησαν και άλλες τέχνες όπως αγγειοπλαστική, ανάγλυφα, αγάλματα κλπ.

6 Επιστήμη Οι Ασσύριοι ασχολήθηκαν με τα μαθηματικά και τη γεωμετρία
Ασχολήθηκαν με την αστρονομία. Αρκετά και ίσως τα περισσότερα στοιχεία του πολιτισμού τους, οι Ασσύριοι τα είχαν πάρει από τους Βαβυλώνιους.

7 Γραφή Η Ακκαδική γλώσσα ήταν σημιτική γλώσσα και χρησιμοποιούταν στην Αρχαία Μεσοποταμία, ιδιαίτερα από τους Ασσυρίους και τους Βαβυλωνίους. Στην γραπτή εκδοχή της χρησιμοποιούταν η σφηνοειδής γραφή ( σύστημα γραφής που προέκυψε από την Σουμεριακή γλώσσα).

8 Πινακίδα με ξεχασμένη αρχαία γλώσσα που βρέθηκε στην περιοχή της Ασσυρίας

9 Η πτώση Μετά από τους κατακτητικούς πολέμους που έκαναν, άρχισε και η παρακμή του μεγάλου κράτους της Ασσυρίας. Πολλοί υποδουλωμένοι λαοί ξεσηκώθηκαν και πρώτα - πρώτα η Αίγυπτος. Επιπλέον καινούριοι λαοί, φιλοπόλεμοι και δυνατοί, παρουσιάστηκαν και χτύπησαν το Ασσυριακό κράτος, ενώ στο τέλος, γύρω στα 605 π.Χ το κατέστρεψαν οι Μήδοι.

10 Τέλος Πηγές: Ασσυρία- βικιπαίδεια Εργασία των μαθητών του Α4:
Ελίνα Στεργίου Αντώνης Τατταρίδας Νίκος Παπαγεωργίου Θοδωρής Παπαδόπουλος Γεωργίνα Σβάρνα Ηλιάνα Φεργαδιώτη


Κατέβασμα ppt "Ασσούρ ο Εθνικός Θεός των Ασσυρίων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google