Επιμέλεια Εργασίας: Χαράλαμπος Ζέππος, Βασίλης Αλλοίμονος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Advertisements

Αντώνιος Μουντούρης Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ
Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας Παρόν και μέλλον Βασίλης Μαθιουδάκης
Σταύρος Χρ. Συνοδινός Σύμβουλος Συστημάτων Ποιότητας Υγείας Αλεξανδρούπολη, Νοέμβριος 2012.
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΕΠΕ 3/6/2008 ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.
Εταιρία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης και Ινών
ΑΠΕ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ,ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΥ.
ΣΧΗΜΑΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ / ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ / ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων (IPP)
“Capacity Building in Sustainable Public Procurement” Πρόγραμμα LIFE+ “Capacity Building in Sustainable Public Procurement” Πολύνα Γκιόκα Οικολογική Εταιρεία.
μέρος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ECOLABEL
Σήμανση CE – Αναβάθμιση της Σχέσης Παραγωγού Συστημάτων & Κατασκευαστή
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Msc Αντωνία Μανιάτη.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΟΦ ΟΜΙΛHΤΗΣ: Λία Γκούρα Χημικός Μέλος Συλλόγου
Περιβαλλοντική Πιστοποίηση Λιμένων
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα για τα στρώματα
1 Η νέα Οδηγία για την παροχή πιστώσεων σε καταναλωτές Χριστίνα Κ. Λιβαδά Ειδική Νομική Σύμβουλος ΕΕΤ.
Μαθαίνοντας να παίρνουμε...
Οδηγός Βιωσιμότητας Παραγωγής Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΟΟΣΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΜΑΪΟΣ 2009
Η Νέα Προσέγγιση: Νομοθεσία και Πρότυπα
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 768/2008/ΕΚ
Λιγότερα σκουπίδια άρα ένα καλύτερο αύριο
ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ
Oeko-Tex® Standard 100 ένα αρθρωτό σύστημα Κλωστές ραφής ύφασμα ύφασμα Ετικέτες Φόδρες Φερμουάρ Υποχρεωτικός ο έλεγχος κάθε επιμέρους υλικού.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ν / : Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού.
Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ
του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Τα πιο γνώστα οικολογικά σήματα
ΣΗΜΑΝΣΗ # 2.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Από τις μαθήτριες : Δέσποινα Χατζηπαναγιώτη, Πρίγια Βικραμασίγκαμ, Αλεξάντρα Χαριλάου.
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
Σύστημα Εταιρικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Corporate Environmental Management System)* Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών Δημήτριος Τζελέπης,
Έχεις οικολογική συνείδηση;
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΜΠΑΣΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ
ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τι είναι ανακύκλωση; Οφέλη Ανακυκλώσιμα προϊόντα
ΕΝΟΤΗΤΑ 8η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
Δημόσιες υπηρεσίες του Ελληνικού συστήματος ποιότητας Καρκαλούσου Πέτρου.
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου Μόδα & Ενδυμασία Ανάγκη ή Πολιτισμός Ομάδα: Passion for Fashion Επιμέλεια: Μάργη Κριτσίνη, Ευαγγελία Κατσιμπέρη, Βικτώρια.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
Cyprus Destination Partnership. Συνεταιρισμός Μοναδική συνεργασία μεταξύ του ΚΟΤ, CSTI και του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Travel Foundation UK Ο συνεταιρισμός.
ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (Δ.Ο.Π) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία Οδηγία ΕΕ 2006/66/ΕΚ για ηλεκτρικούς συσσωρευτές.
Γνωρίζετε ότι για την ασφάλειά σας οι συσκευές θέρμανσης που λειτουργούν με στερεά καύσιμα πρέπει να φέρουν σήμανση CE; Η σήμανση CE εγγυάται: την προσωπική.
Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος.
Ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην εφαρμογή της αρχής «o ρυπαίνων πληρώνει» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο Παντελίτσα.
Ενημερωτική εκδήλωση ΤΕΕ για το ΕΛΟΤ ΕΝ
Οι Νέες ∆ιατάξεις για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και οι Προοπτικές Χρηµατοδότησης. Αλέξανδρος Παριανός, Γεν. ∆ιευθυντής GMCert, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Ομφάκινον Ομφάκινον.
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
7. Οικονομικές ελευθερίες
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Καταναλωτής, περιβάλλον και γεωργία στην ΕΕ Δ
Λήψη απόφασης για Ενεργειακό Σχεδιασμό
ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ECOLABEL
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επιμέλεια Εργασίας: Χαράλαμπος Ζέππος, Βασίλης Αλλοίμονος. Οικιακή Οικονομία Επιμέλεια Εργασίας: Χαράλαμπος Ζέππος, Βασίλης Αλλοίμονος.

Οικολογικός σχεδιασμός προϊόντων Με τον οικολογικό σχεδιασμό οι ανθρώπινες δραστηριότητες σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη τα οικολογικά πρότυπα, ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις για το περιβάλλον. Ο οικολογικός σχεδιασμός των προϊόντων επιβάλλει, μεταξύ άλλων: τη χρησιμοποίηση, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερου ποσοστού υλικών που προέρχονται από ανακύκλωση β) τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών (π.χ. βιοδιασπώμενων πλαστικών), γ) τη μείωση του όγκου των συσκευασιών, και δ) την ενημέρωση του καταναλωτή ώστε να μπορεί να επιλέξει τα οικολογικά προϊόντα.

Οικολογικός σχεδιασμός προϊόντων Η ετικέτα CE Το προϊόν συμμορφώνεται με όλους τους νόμους της ΕΕ περί ασφάλειας και ποιότητας (από πληκτρολόγια έως μικρές ηλεκτρικές συσκευές και από παιχνίδια έως φιλμ)

Το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τους νόμους της ΕΕ περί ασφάλειας και ποιότητας , αφορά τα αντίστοιχα εξαγωγικά προϊόντα της Κίνας

Τι σημαίνει η σήμανση CE για τους καταναλωτές; (για τα οποία έχει εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετική νομοθεσία, οδηγίες «νέας προσέγγισης») και βεβαιώνει ότι το προϊόν είναι ασφαλές και σύμφωνο με τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας. Έτσι η σήμανση CE αποτελεί το διαβατήριο για την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων στην Εσωτερική Αγορά

Η ΕΤΙΚΕΤΑ ECO Με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα διακρίνονται προϊόντα που πληρούν υψηλά κριτήρια τόσο επίδοσης όσο και περιβαλλοντικής ποιότητας. Για να απονεμηθεί το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα σε ένα προϊόν, αυτό πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές περιβαλλοντικής καταλληλότητας, με επαλήθευση των αποτελεσμάτων από έναν ανεξάρτητο φορέα. Άλλα περιβαλλοντικά σήματα καλύπτουν ειδικά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η δυνατότητα ανακύκλωσης ή η ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ το Λουλούδι του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος διασφαλίζει ελάχιστες επιπτώσεις του προϊόντος στο περιβάλλον καθόλη την διάρκεια του κύκλου ζωής του — από τη διαδικασία παραγωγής έως την απόρριψή του. Οι καταναλωτές μπορούν να το βρουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία. Έχουν καθοριστεί κριτήρια για περισσότερους από 23 τύπους προϊόντων και υπηρεσιών και συνεχώς υιοθετούνται νέες κατηγορίες. Το Λουλούδι διακοσμεί, μεταξύ άλλων, συσκευές φιλικές προς το περιβάλλον, είδη ένδυσης, προϊόντα κηπουρικής και τουριστικές εγκαταστάσεις. Η ΕΤΙΚΕΤΑ ECO

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται μια οικολογική ετικέτα; Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης πιστεύουμε ότι αποτελεί στόχο μας να βοηθήσουμε όλους εμάς τους ανθρώπους που: Έχουμε συνειδητοποιήσει τα προβλήματα και επιθυμούμε να κάνουμε κάτι για τον πλανήτη μας. Είμαστε πολυάσχολοι και έχουμε μόλις 2 δευτερόλεπτα, για να εντοπίσουμε τα οικολογικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ - μάρκετ. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζουμε είναι πραγματικά οικολογικό. Αμφισβητούμε και θέλουμε ένα αξιόλογο οργανισμό να ελέγξει τα οικολογικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος. Απαιτούμε τα οικολογικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε να είναι εξίσου καλά με τα μη οικολογικά. Θέλουμε αφενός να χρησιμοποιούμε οικολογικά προϊόντα, αλλά αφετέρου να μην ξοδεύουμε περισσότερο για αυτά.

Τι μπορώ να κάνω για να καταναλώνω "έξυπνα" και "οικολογικά"; Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Οικολογικής Ετικέτας βρίσκεται στα χέρια μας. Προτιμούμε προϊόντα που φέρουν την ecolabel. Όταν αγοράζουμε ένα προϊόν, που δε φέρει την ecolabel, επικοινωνούμε με τον κατασκευαστή για να μάθουμε γιατί. Εκτός από εμάς, γύρω μας υπάρχουν και άλλοι Καταναλωτές, που δεν γνωρίζουν ακόμα για την ecolabel. Ας τους ενημερώσουμε όλους.

6 καλοί λόγοι για να προτιμήσουμε προϊόντα με την οικολογική ετικέτα της Ε.Ε. Είναι πιστοποιημένα από έναν ανεξάρτητο Οργανισμό. Μπορούμε εύκολα να τα ξεχωρίσουμε. Είναι προϊόντα εξίσου καλά και αποτελεσματικά με εκείνα που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Έχουν πιστοποιηθεί ως οικολογικά, με βάση επιστημονικά δεδομένα. Η οικολογική ετικέτα απονέμεται από δημόσιες αρχές. Η μελέτη κατασκευής των οικολογικών προϊόντων γίνεται σε στενή συνεργασία με περιβαλλοντολόγους και Καταναλωτικές Οργανώσεις.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ