Μεταμορφώσεις του ρόλου του μαθητή και του εκπαιδευτικού σε μια διαφοροποιημένη παιδαγωγική Ανδρέας Δ. Καρατζάς, Phd Επιστημών αγωγής Εισήγηση σε νεοδιόριστους.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δημοτικό Σχολείο Διαβατού – Μέσης Ε’ Τάξη Μάθημα Γαλλικά
Advertisements

Κόλλιας Αναστάσιος – Μπελίτσου Νατάσσα
Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Partners •Belgium –Inforef, Liège –Association Européenne des Enseignants – Enseignement Libre –Laboratoire de phonétique. Service de linguistique expérimentale.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – α ) υποχρεωτική.
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008 E - learning.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
34ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
Το διδακτικό συμβόλαιο
Έρρικα και Χριστίνα Sites importants de France Errika et Christine.
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ : ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ
Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική
Ίδρυμα Ευγενίδη, Καφενείο της επιστήμης, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών Παιδαγωγική αξιοποίηση Τ. Α. Μικρόπουλος.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Αυτορυθμιζόμενη μάθηση
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
Τρία χρόνια ΠΕΑΠ: Η συνέχεια….
Στέλλα Καραολιά Βαλεντίνα Θεοδοσίου 20 Απριλίου 2013
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Dr. ΜΗΤΣΙΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Δρ. ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Σχολική Ψυχολόγος Αν. Προϊσταμένη.
Les expressions idiomatiques Sujet: Parties du corps.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 9 Ο (19/04/2013): ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
Παραδειγματα σε σ χέ ση με την κοινωνιο-γνωστικη συγκρουση & την αλληλεπίδραση Σύγκρουση ανάμεσα σε άτομα των οποίων οι απόψεις διαφοροποιούνται Επομένως:
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
Κουλτούρες, κοινωνικοποίηση και ταυτότητα
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Η αξιοποίηση των tablets στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Παιδαγωγικό ζεύγος: μαθητής – δάσκαλος Σχολείο: γενικεύτηκε με τη σημερινή του μορφή κατά τους τελευταίους δύο με τρεις αιώνες. Μαθητής: παιδικό επάγγελμα.
Φάκελος Αξιολόγησης για Νηπιαγωγείο
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
En moins de 5’ Les examens de langues auxquels nous préparons nos élèves évaluent souvent « autre chose » Fani KARAGIANNI (Université Aristote de Thessaloniki,
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Επιμορφωτικός κύκλος ΕΑΕ
ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΑΝΕΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
Exo 3 :Résoudre cos x < - (√3)/2 dans [ 12π ; 15π ].
Ο Βυθός του Μίλτου Σαχτούρη
Δομή Παρουσίασης Γνωριμία με το βιβλίο Γεωγραφίας Α’ Γυμνασίου
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μάθημα επιλογής (1025) Oι ιδιωτισμοί στη διδασκαλία της γαλλικής ως ξένης γλώσσας και στη μετάφραση Enseignante: Moustaki Argyro Étudiante : Takorou Panagiota.
Partageons nos valeurs dans l'effort
“Το μέλλον φτιάχτηκε για να αλλάξει”
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μεταμορφώσεις του ρόλου του μαθητή και του εκπαιδευτικού σε μια διαφοροποιημένη παιδαγωγική Ανδρέας Δ. Καρατζάς, Phd Επιστημών αγωγής Εισήγηση σε νεοδιόριστους δασκάλους Πύργος, 31 Οκτωβρίου 2010

Για την καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας πρέπει να στραφούμε προς μια Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική. Αυτό προϋποθέτει:Για την καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας πρέπει να στραφούμε προς μια Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική. Αυτό προϋποθέτει: –Διαφορετική διαχείριση της τάξης. –Χρήση εξατομικευμένων μέσων εκπαίδευσης. –Διαφορετικό διδακτικό συμβόλαιο. –Μεγαλύτερη σημασία στο νόημα των δραστηριοτήτων και των γνώσεων.

Μεταμορφώσεις του ρόλου του εκπαιδευτικού σε μια διαφοροποιημένη παιδαγωγική Κατάργηση της απομόνωσης της τάξης με πολλαπλές ομάδες εργασίας και αναφοράς.Κατάργηση της απομόνωσης της τάξης με πολλαπλές ομάδες εργασίας και αναφοράς. Εργασία ανοιχτή στους συναδέλφους και τους γονείς.Εργασία ανοιχτή στους συναδέλφους και τους γονείς. ΄Εντατική επαγγελματική συνεργασία με διαρκή διαπραγμάτευση.΄Εντατική επαγγελματική συνεργασία με διαρκή διαπραγμάτευση. Άμεση αντιμετώπιση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες με μεγαλύτερη υποστήριξη των διυποκειμενικών και διαπολιτιστικών τάσεων.Άμεση αντιμετώπιση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες με μεγαλύτερη υποστήριξη των διυποκειμενικών και διαπολιτιστικών τάσεων.

Εργασία μέσω καταστάσεων – προβλημάτων και επιτόπια διαδραστική ρύθμιση.Εργασία μέσω καταστάσεων – προβλημάτων και επιτόπια διαδραστική ρύθμιση. Άσκηση μιας ατομικής διαμορφωτικής αξιολόγησης βασισμένης σε μια συνεχή παρατήρηση των μαθητών κατά την εκτέλεση των εργασιών τους.Άσκηση μιας ατομικής διαμορφωτικής αξιολόγησης βασισμένης σε μια συνεχή παρατήρηση των μαθητών κατά την εκτέλεση των εργασιών τους. Σύλληψη και κατασκευή ποικίλων και εφήμερων διδακτικών μέσων.Σύλληψη και κατασκευή ποικίλων και εφήμερων διδακτικών μέσων. Πλοήγηση των δραστηριοτήτων με βάση την απόκλιση από τους στόχους παρά από το ετήσιο πρόγραμμα.Πλοήγηση των δραστηριοτήτων με βάση την απόκλιση από τους στόχους παρά από το ετήσιο πρόγραμμα.

Πολυπλοκοποίηση του διδακτικού και παιδαγωγικού συμβολαίου με πολλαπλασιασμό των συνεργόντων στη μαθησιακή διαδικασία.Πολυπλοκοποίηση του διδακτικού και παιδαγωγικού συμβολαίου με πολλαπλασιασμό των συνεργόντων στη μαθησιακή διαδικασία. Διαχείριση της προόδου των μαθήσεων σε περισσότερες σχολικές χρονιές.Διαχείριση της προόδου των μαθήσεων σε περισσότερες σχολικές χρονιές. Συμμετοχή στο σχέδιο εργασίας (project) του σχολείου.Συμμετοχή στο σχέδιο εργασίας (project) του σχολείου. Ανάλυση των πρακτικών και διαρκής επιμόρφωση.Ανάλυση των πρακτικών και διαρκής επιμόρφωση.

Μεταμορφώσεις του ρόλου του μαθητή σε μια διαφοροποιημένη παιδαγωγική Ο μαθητής δεν μπορεί πια να χάνεται στην ομάδα, αλλά είναι απέναντι στον εαυτό του και σε έναν συνομιλητή που τον καθιστά πρόσωπο.Ο μαθητής δεν μπορεί πια να χάνεται στην ομάδα, αλλά είναι απέναντι στον εαυτό του και σε έναν συνομιλητή που τον καθιστά πρόσωπο. Οι συνηθισμένες τακτικές της αποφυγής της εργασίας και των δυσκολιών δεν είναι εύκολο να εμφανίζονται.Οι συνηθισμένες τακτικές της αποφυγής της εργασίας και των δυσκολιών δεν είναι εύκολο να εμφανίζονται. Η αξιολόγηση εμπλέκει το μαθητή σε μια άσκηση αυτογνωσίας παρά στο παραδοσιακό παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού.Η αξιολόγηση εμπλέκει το μαθητή σε μια άσκηση αυτογνωσίας παρά στο παραδοσιακό παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού.

Η ελαχιστοποίηση της εργασίας και η κυνική σχέση με τη γνώση δεν είναι πια τόσο εύκολες στάσεις για το μαθητή.Η ελαχιστοποίηση της εργασίας και η κυνική σχέση με τη γνώση δεν είναι πια τόσο εύκολες στάσεις για το μαθητή. Ο μαθητής δεν μπορεί πλέον να κρατά κρυφό τον εσωτερικό του κόσμο (ιδέες, τρόπους σκέψης, στάσεις, κ.τ.λ.), αλλά εκτίθεται με το να υποβάλλεται σε ερωτήσεις, καλείται να εμπλακεί και να εκφραστεί.Ο μαθητής δεν μπορεί πλέον να κρατά κρυφό τον εσωτερικό του κόσμο (ιδέες, τρόπους σκέψης, στάσεις, κ.τ.λ.), αλλά εκτίθεται με το να υποβάλλεται σε ερωτήσεις, καλείται να εμπλακεί και να εκφραστεί. Είναι ρητά υπεύθυνος για το διδακτικό συμβόλαιο και τη λειτουργία της παιδαγωγικής σχέσης.Είναι ρητά υπεύθυνος για το διδακτικό συμβόλαιο και τη λειτουργία της παιδαγωγικής σχέσης.

Ενδεικτική βιβλιογραφία Astolfi, J.-P. (1992) L’école pour apprendre, Paris, ESF.Astolfi, J.-P. (1992) L’école pour apprendre, Paris, ESF. Astolfi, J.-P. (1996) Mettre l’élève au centre, oui, mais au centre de quoi ?, in Sens du travail scolaire et construction des savoirs : quelle place pour les enseignants ? quelle place pour les élèves ? Actes du Forum 1995 de l’enseignement pri­maire, Genève, Département de l’instruction publique, pp Astolfi, J.-P. (1996) Mettre l’élève au centre, oui, mais au centre de quoi ?, in Sens du travail scolaire et construction des savoirs : quelle place pour les enseignants ? quelle place pour les élèves ? Actes du Forum 1995 de l’enseignement pri­maire, Genève, Département de l’instruction publique, pp Astolfi, J.-P. (1997) L’erreur, un outil pour enseigner, Paris, ESF.Astolfi, J.-P. (1997) L’erreur, un outil pour enseigner, Paris, ESF. Baeriswyl, E. et Vellas, E. (1994) Le métier de l’élève dans les pédagogies actives, Journal de l’en­seignement primaire, n° 48, pp Baeriswyl, E. et Vellas, E. (1994) Le métier de l’élève dans les pédagogies actives, Journal de l’en­seignement primaire, n° 48, pp Charnay, R. et. al. (1995), Chacun, tous… différemment !, Paris, INRP, Rencontres pédagogiques n° 34.Charnay, R. et. al. (1995), Chacun, tous… différemment !, Paris, INRP, Rencontres pédagogiques n° 34. Charlot, B., Bautier, E. & Rochex, J.-Y. (1992). Ecole et savoir dans les banlieues… et ail­leurs, Paris, Armand Colin.Charlot, B., Bautier, E. & Rochex, J.-Y. (1992). Ecole et savoir dans les banlieues… et ail­leurs, Paris, Armand Colin. Dubet, F. et Martucelli, D. (1996) À l’école. Sociologie de l’expérience scolaire, Paris, Seuil.Dubet, F. et Martucelli, D. (1996) À l’école. Sociologie de l’expérience scolaire, Paris, Seuil. Meirieu, Ph. (1989) Apprendre… oui, mais comment ?, Paris, Ed. ESF, 4e éd.Meirieu, Ph. (1989) Apprendre… oui, mais comment ?, Paris, Ed. ESF, 4e éd. Meirieu, Ph. (1989) Itinéraires des pédagogies de groupe, Lyon, Chronique sociale, 3ème éd, 2 volumes.Meirieu, Ph. (1989) Itinéraires des pédagogies de groupe, Lyon, Chronique sociale, 3ème éd, 2 volumes. Meirieu, Ph. (1990) L’école, mode d’emploi. Des’“ méthodes actives ” à la pédagogie diffé­renciée, Paris, Ed. ESF, 5e éd.Meirieu, Ph. (1990) L’école, mode d’emploi. Des’“ méthodes actives ” à la pédagogie diffé­renciée, Paris, Ed. ESF, 5e éd. Meirieu, Ph. (1995) Différencier, c’est possible et ça peut rapporter gros, in Vers le changement… espoirs et craintes. Actes du premier Forum sur la rénovation de l’enseignement primaire, Genève, Département de l’instruction publique, pp Meirieu, Ph. (1995) Différencier, c’est possible et ça peut rapporter gros, in Vers le changement… espoirs et craintes. Actes du premier Forum sur la rénovation de l’enseignement primaire, Genève, Département de l’instruction publique, pp Meirieu, Ph. (1996) La pédagogie différenciée : enfermement ou ouverture, in Bentolila, A. (dir.) L’école : diversités et cohérence, Paris, Nathan, pp Meirieu, Ph. (1996) La pédagogie différenciée : enfermement ou ouverture, in Bentolila, A. (dir.) L’école : diversités et cohérence, Paris, Nathan, pp Perrenoud, Ph. (1996) Métier d’élève et sens du travail scolaire, Paris, ESF, 3ème édition.Perrenoud, Ph. (1996) Métier d’élève et sens du travail scolaire, Paris, ESF, 3ème édition. Perrenoud, Ph. (1996) La pédagogie à l’école des différences. Fragments d’une sociologie de l’échec, Paris, ESF, 2ème édition.Perrenoud, Ph. (1996) La pédagogie à l’école des différences. Fragments d’une sociologie de l’échec, Paris, ESF, 2ème édition. Perrenoud, Ph. (1997) Construire des compétences dès l’école, Paris, ESF.Perrenoud, Ph. (1997) Construire des compétences dès l’école, Paris, ESF. Perrenoud, Ph. (1997) Pédagogie différenciée : des intentions à l’action, Paris, ESF.Perrenoud, Ph. (1997) Pédagogie différenciée : des intentions à l’action, Paris, ESF. Sirota, R. (1988) L’école primaire au quotidien, Paris, Presses universitaires de France.Sirota, R. (1988) L’école primaire au quotidien, Paris, Presses universitaires de France. Vellas, E. (1996) Donner du sens aux savoirs à l’école : pas si simple !, in Groupe français d’é­du­cation nouvelle, Construire ses savoirs, Construire sa citoyenneté. De l’école à la cité, Lyon, Chronique sociale, pp Vellas, E. (1996) Donner du sens aux savoirs à l’école : pas si simple !, in Groupe français d’é­du­cation nouvelle, Construire ses savoirs, Construire sa citoyenneté. De l’école à la cité, Lyon, Chronique sociale, pp