Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς Τάξη: Β Λυκείου Τετράμηνο: Α’

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1.
Advertisements

H EΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ.
Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η βασιλεία του Όθωνα.
ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Τρίτη Εθνική Συνέλευση Μπαλάσης Γιάννης Παπαγεωργίου Άλκης Γ1 γυμνασίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΚΑΣ ΣΤ’2 ΤΑΞΗ. ΔΙΚΑΣΤ ΙΚΗ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΑΦΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕ ΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕ ΣΤΚΗ.
Συντάγματα της Ελλάδος
Αναλύοντας τη Δημοκρατία
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Πού βρισκόμαστε;.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
1. Το κόμμα των Φιλελευθέρων. Πριν τις εκλογές της 8 ης Αυγούστου 1910 Κανένα νέο μεγάλο κόμμα Ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούσαν τις ψήφους των δυσαρεστημένων.
Μάθημα Πολιτική & Δίκαιο Β΄ Γενικού Λυκείου
Είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΛΑΣ Θέμα Ερευνητικής Εργασίας Α τετραμήνου: “Ελληνική συνταγματική ιστορία: το πέρασμα από την επιβολή της βούλησης του.
Πολιτική και Δίκαιο Β’ Γενικού Λυκείου.
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
6.1. Δικαιώματα και υποχρεώσεις
Κίνημα στο Γουδί 1909 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910
Β. ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ (1844 – 1880) ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844
ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )
1 Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου Πέτσα Ελένη – φιλόλογος Απρίλιος 2005.
Η Γαλλική Επανάσταση σε πίνακα της εποχής (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μπάρτζης Ε 2 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ / νικης
Παρουσίαση του Κοινοβουλευτικού Έργου του βουλευτή Γιώργου Περδίκη Σεπτέμβριος 2011 – Απρίλιος 2016.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 η Η έκρηξη και η εξέλιξη της γαλλικής επανάστασης ( )
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
Οι εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
Οι νέες πολιτικές έννοιες
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
Κόμματα Στελεχών Χρονική περίοδος: απαρχές δημοκρατίας, 19ος αιώνας. Περιορισμένο δικαίωμα ψήφου, ή καθιέρωση καθολικής ψηφοφορίας Πολιτική έκφραση:
Τα Συντάγματα της επαναστατικής περιόδου
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
H δομή της Διοίκησης
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
Το Ελληνικό συνταγματικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των παιδιών με ΕΕΑ
8η συνάντηση 23/11/2016 Καποδίστριας – Όθωνας -
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
H δομή της Διοίκησης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων
Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
4.1. Νομοθετική λειτουργία
E. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1
Χαλούλος Παναγιώτης, Απρ. 2005
ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
Η διαμόρφωση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρωθυπουργός
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς Τάξη: Β Λυκείου Τετράμηνο: Α’ Τίτλος Ερευνητικής Εργασίας: «Ελληνική συνταγματική ιστορία: το πέρασμα από την επιβολή της βούλησης του μονάρχη στην επικράτηση της λαϊκής κυριαρχίας». Υπό την καθοδήγηση των: Σεργίου Θεανώς (ΠΕ02) Καλύβα Ελένης (ΠΕ 01-ΠΕ02) ΒΕΛΛΑ, 2012-2013

2. Βασικές αρχές Συντάγματος 1. Αρχή της λαϊκής κυριαρχίας 2. Αρχή του κράτους δικαίου 3. Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου 4. Αρχή της διάκρισης των εξουσιών Εθνοσυνελεύσεις: ονομάζονταν τα σώματα αντιπροσώπων στην αρχή του Ελληνικού κράτους , ενώ αργότερα, τα περισσότερα σώματα των εκλεγμένων αντιπροσώπων αναφέρονταν με το όνομα «Βουλή», με τη λέξη εθνοσυνέλευση ή «εθνική συνέλευση» να χαρακτηρίζει ορισμένα μόνο σώματα με ειδικό και σημαντικό ρόλο όπως την ψήφιση Συντάγματος. Συντακτική βουλή: συγκροτείται συνήθως σε περίπτωση εμφάνισης συνταγματικού κενού, όταν δηλαδή κάποιο απότομο πολιτικό γεγονός οδηγεί στην κατάλυση του προηγούμενου συνταγματικού και πολιτειακού καθεστώτος. Το σύνταγμα και οι πολιτειακοί θεσμοί που ίσχυαν μέχρι τότε παύουν να υφίστανται, και καλείται η συντακτική βουλή να αναπληρώσει το κενό αυτό θεσπίζοντας ένα νέο σύνταγμα.

ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Το Ελληνικό κράτος έχει αποκτήσει αρκετά συντάγματα από την αρχή της ύπαρξής του, το 1821, μέχρι σήμερα: Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, 1 Ιανουαρίου 1822, ψηφίστηκε από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου Νόμος της Επιδαύρου, 1823, αναθεώρηση από την Β' Εθνοσυνέλευση του Άστρους Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος 1827, από την Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (ανεστάλη το 1829 από την Δ' Εθνοσυνέλευση του Άργους) Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος 1832, το αποκαλούμενο «Ηγεμονικόν Σύνταγμα», από την Ε' Εθνοσυνέλευση Ναυπλίου, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε και ο Όθων βασίλευσε χωρίς σύνταγμα μέχρι το Μάρτιο του 1844. Σύνταγμα της Ελλάδος 1844 από την της Γ’ Σεπτεμβρίου εν Αθήναις Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση (ΦΕΚ A 5/1844) Σύνταγμα της Ελλάδος 1864 από την εν Αθήναις Β' Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση (ΦΕΚ A 48/1864) Σύνταγμα της Ελλάδος 1911 από τη Β' Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων (ΦΕΚ A 127/1911) Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας 1926 (αποκαλούμενο και Σύνταγμα της τριακονταμελούς επιτροπής του 1925) από τη Δ' εν Αθήναις Συντακτική Συνέλευση (ΦΕΚ A 334/1926) (δεν ίσχυσε) Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας 1927 (ΦΕΚ A 107/1927) 1935: Κατάργηση του συντάγματος του 1927 και επαναφορά του συντάγματος του 1864/1911 Σύνταγμα της Ελλάδος 1952 από τη Δ' Αναθεωρητική Βουλή (ΦΕΚ A 1/1952) Σύνταγμα της Ελλάδος 1968, από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, επικυρώθηκε με το νόθο Δημοψήφισμα του 1968 (ΦΕΚ A 267/1968) Σύνταγμα της Ελλάδος 1973, από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, επικυρώθηκε με το νόθο Δημοψήφισμα του 1973 (ΦΕΚ A 266/1973) Σύνταγμα της Ελλάδος 1975 από την Ε' Αναθεωρητική Βουλή (ΦΕΚ A 111/1975) Σύνταγμα της Ελλάδος 1986 από την ΣΤ' Αναθεωρητική Βουλή (ΦΕΚ A 23/1986 ) Σύνταγμα της Ελλάδας 2001 από την Ζ' Αναθεωρητική Βουλή στη δημοτική γλώσσα (ΦΕΚ A 85/2001) Σύνταγμα της Ελλάδας 2008 από την Η' Αναθεωρητική Βουλή (ΦΕΚ A 120/2008)

Σφραγiδα του Βουλευτικοy ΣωματοΣ του 1822

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ Α΄ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ «Aπόγονοι του σοφού και φιλανθρώπου Έθνους των Eλλήνων, σύγχρονοι των νυν πεφωτισμένων και ευνομουμένων λαών της Eυρώπης και θεαταί των καλών, τα οποία ούτοι υπό την αδιάρρηκτον των νόμων αιγίδα απολαμβάνουσιν»

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ Α΄ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Α) Επίσκοπος Αθηνών Νεόφυτος Β) Δημήτριος Υψηλάντης Γ) Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Δ) Παλαιών Πατρών Γερμανός

Tο πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» ψηφίστηκε στην Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου Το Σύνταγμα της Επιδαύρου εγκαθίδρυσε τη δημοκρατική αρχή και παρουσίαζε τα εξής γνωρίσματα: • διάκριση των εξουσιών • αντιπροσωπευτικό σύστημα με μία Βουλή • συλλογική μορφή του επικεφαλής οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας (πενταμελές εκτελεστικό σώμα κατά το πρότυπο του γαλλικού Διευθυντηρίου) • ενιαύσια θητεία για το βουλευτικό και το εκτελεστικό σώμα, τα οποία όμως είχαν μη επακριβώς καθορισμένες και μη αυστηρά διαχωρισμένες αρμοδιότητες. το δικαστικό σώμα ήταν ενδεκαμελές και ανεξάρτητο από τις άλλες δύο δυνάμεις καθιέρωση της αρχής της ισότητας • διασφάλιση ατομικών δικαιωμάτων ιδιοκτησία, τιμή, ασφάλεια, ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης και λατρείας, απαγόρευση βασανιστηρίων και δήμευσης περιουσίας • καθιέρωση κυανού και λευκού ως χρωμάτων της εθνικής μας σημαίας.

Η πρώτη σελίδα του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος που εκδόθηκε στην Πιάδα το 1822.  Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Χριστόπουλος, Γ. 

Β΄ Εθνική Συνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας: «Νόμος της Επιδαύρου» Το Σύνταγμα αυτό ήταν: νομοτεχνικώς αρτιότερο καθιέρωνε ελαφρά υπεροχή της νομοθετικής εξουσίας έναντι της εκτελεστικής. μεταρρύθμιζε τα δικαιώματα της εκτελεστικής εξουσίας τα σχετικά με την κατάρτιση των νόμων. βελτίωνε τις διατάξεις περί ατομικών δικαιωμάτων. μετέβαλλε επί το δημοκρατικότερο τον εκλογικό νόμο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Β΄ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Α) Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Β) Γρηγόριος Δικαίος Γ) Γεώργιος Κουντουριώτης

Πολιτικό Σύνταγμα της Eλλάδος Γ Εθνική Συνέλευση: «Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος» Ιωάννης Καποδίστριας: Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Πολιτικό Σύνταγμα της Eλλάδος διακήρυττε για πρώτη φορά την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας: «η κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού». καθιέρωνε ρητά τη διάκριση των εξουσιών. ανέθετε στον Κυβερνήτη την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική στο σώμα των αντιπροσώπων του λαού, τη Βουλή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Γ΄ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1827 Α) Γεώργιος Σισίνης Β) Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Γ) Γεώργιος Γεννάδιος

«Πιστεύω» του Ιωάννη Καποδίστρια «Ας λέγουν και ας γράφουν ό,τι θέλουν. Θά έλθη όμως κάποτε καιρός, ότε οι άνθρωποι κρίνονται όχι σύμφωνα με όσα είπον ή έγραψαν περί των πράξεών των, αλλά κατ' αυτήν την μαρτυρίαν των πράξεών των. Υπ' αυτής της πίστεως, ως αξιώματος, δυναμούμενος έζησα μέσα εις τον κόσμον μέχρι τώρα, οπότε ευρίσκομαι εις την δύσιν της ζωής μου, καί υπήρξα πάντοτε ευχαριστημένος δια τούτο. Μου είναι αδύνατον πλέον να αλλάξω τώρα. Θα συνεχίσω εκπληρών πάντοτε το χρέος μου, ουδόλως φροντίζων περί του εαυτού μου, καί ας γίνη ό,τι γίνη».

Δ' Εθνοσυνέλευση Άργους Η Δ' Εθνοσυνέλευση του Άργους ανέστειλε τη λειτουργία του Συντάγματος της Τροιζήνας (11 Ιουλίου-6 Αυγούστου 1829), επικυρώθηκαν οι εξουσίες που συγκεντρώθηκαν στο πρόσωπο του Κυβερνήτη, τέθηκαν οι βασικές αρχές για μια μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση.

Λιθογραφία που απεικονίζει την πόλη του Άργους, όπου συνήλθε τον Ιούλιο του 1829 η Δ' Εθνοσυνέλευση. 

Απόλυτη Μοναρχία Όθωνα (1833-1843) Ε’ Εθνοσυνέλευση: «Ηγεμονικό» Σύνταγμα Προέβλεπε κληρονομικό αρχηγό κράτους, τον Ηγεμόνα Ωστόσο, το Σύνταγμα αυτό δεν εφαρμόστηκε και ο Όθων βασίλευσε χωρίς σύνταγμα μέχρι το Μάρτιο του 1844 Όθων-Φρειδερίκος-Λουδοβίκος: Πρώτος Βασιλιάς του Βασιλείου της Ελλάδος, με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος».

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 1844

Οι υπογραφές των πληρεξούσιων της Εθνικής Συνέλευσης του 1843 Οι υπογραφές των πληρεξούσιων της Εθνικής Συνέλευσης του 1843. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα

Νύχτα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 Νύχτα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Στο κέντρο διακρίνεται ο Δημήτριος Καλλέργης έφιππος, ενώ από ένα παράθυρο των ανακτόρων προβάλλουν ο Όθωνας ντυμένος με ελληνική ενδυμασία και η Αμαλία. Αγνώστου ζωγράφου, συλλογή Λ. Ευταξία, Αθήνα

Ο Γεώργιος Α' κατά το πρώτο έτος της βασιλείας του Ο Γεώργιος Α' κατά το πρώτο έτος της βασιλείας του.  Γερμανική λιθογραφία 0,60x0,44 μ.  Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη. 

Σύνταγμα της Ελλάδας – της 17ης Νοεμβρίου 1864 – ΦΕΚ 48/A/17.11.1864. αρχή λαϊκής κυριαρχίας, μόνον αρμόδιο αναθεωρητικό όργανο η Βουλή. όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Έθνος και ενεργούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ του λαού, Βασιλιάς έχει μόνον τις εξουσίες που του απονέμει το Σύνταγμα ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι σύστημα της μιας Βουλής (μονήρους Βουλής) τετραετούς θητείας, και κατάργηση Γερουσίας αρχή της άμεσης, καθολικής και μυστικής ψηφοφορίας (για τον ανδρικό πληθυσμό) και ψήφος με σφαιρίδια, η οποία διεξάγεται και ενεργείται ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια. ασυμβίβαστο του βουλευτού με τα καθήκοντα του έμμισθου δημοσίου υπαλλήλου και του δημάρχου δυνατότητα σύστασης από τη Βουλή "εξεταστικών των πραγμάτων επιτροπών". βασιλιάς διατηρούσε το δικαίωμα να συγκαλεί τακτικά και έκτατα τη Βουλή όπως και να τη διαλύει κατά την κρίση του, αλλά το περί διαλύσεως Διάταγμα έπρεπε να είναι προσυπογραμμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύνταγμα της Ελλάδας – της 23ης Μαΐου 1911– ΦΕΚ 127/Α/1. 6 Σύνταγμα της Ελλάδας – της 23ης Μαΐου 1911– ΦΕΚ 127/Α/1.6.1911 – Β’ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων Ενίσχυση ατομικών ελευθεριών (προστασία της προσωπικής ασφάλειας, μείωση από το 30ό στο 25ο του ορίου της ηλικίας των εκλόγιμων βουλευτών, φορολογική ισότητα, δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και του απαραβίαστου της κατοικίας). Αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών προς αποκατάσταση των ακτημόνων γεωργών με ταυτόχρονη δικαστική προστασία της ιδιοκτησίας και κατάργησης του μεσαιωνικού αγροτικού συστήματος των Ιονίων νήσων και σχηματισμός αγροτικών συνεταιρισμών. Αναδιοργάνωση δημοσιονομικού συστήματος και εισαγωγή φόρου επί του συνολικού εισοδήματος. Αναβάθμιση ρόλου Βουλής (μείωση του ορίου απαρτίας της βουλής, κατάργηση της συζήτησης τρις κατ' άρθρον, δυνατότητα κύρωσης δικαστικών κωδίκων στο σύνολό τους). Επέκταση ασυμβίβαστων. Οργάνωση και βελτίωση αμυντικών δυνάμεων με πρόσληψη ξένων ειδικών. Ενίσχυση των εγγυήσεων της δικαστικής ανεξαρτησίας. Επανίδρυση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ανάθεση ελέγχου του κύρους των βουλευτικών εκλογών σε ειδικό δικαστήριο, το Εκλογοδικείο. Εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που ανακούφιζαν τους ασθενείς οικονομικά πολίτες, όπως η απαγόρευση της δήμευσης περιουσίας για χρέη ατόμων με χαμηλό ημερομίσθιο. Θεσμοθέτηση εργατικής πολιτικής από την κυβέρνηση του Βενιζέλου (1910-15), Καθιέρωση για πρώτη φορά της υποχρεωτικής και δωρεάν στοιχειώδους εκπαίδευσης, της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και της καθαρεύουσα ως "επίσημης γλώσσα ς του Κράτους". Πρόβλεψη για απλούστερη διαδικασία στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύνταγμα της Ελλάδας – της 11ης Σεπτεμβρίου 1926 – ΦΕΚ 334/Α/25. 9 Σύνταγμα της Ελλάδας – της 11ης Σεπτεμβρίου 1926 – ΦΕΚ 334/Α/25.9.1926. Βελτίωνε την προστασία ορισμένων ατομικών δικαιωμάτων (πχ. ελευθερία του τύπου) και καθιέρωνε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάποια κοινωνικά δικαιώματα (προστασία της εργασίας, της οικογένειας κλπ.). Κύριο όμως χαρακτηριστικό του ήταν η πρόβλεψη του θεσμού του αιρετού ανώτατου άρχοντα, ο οποίος εκλέγεται από τη Βουλή και τη Γερουσία για πενταετή θητεία. Σημαντικό νέο στοιχείο υπήρξε, επίσης, η ρητή καθιέρωση του κοινοβουλευτικού συστήματος. Αναγνώριση της αρμοδιότητας των δικαστηρίων για τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Αγόρευση Βενιζέλου

Η Χερσόνησος του Άθω περιήλθε στο ελληνικό κράτος με τις συνθήκες που τερμάτισαν τους πολέμους 1912-1922. Ήδη το 1924 πενταμελής Επιτροπή κατάρτισε σχέδιο Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους που ψηφίστηκε από Έκτακτη Διπλή Σύναξη των αντιπροσώπων των είκοσι Ι. Μονών του στις 10 Μαΐου 1924. Επί κυβερνήσεως του στρατηγού Γ. Κονδύλη, που σχηματίστηκε μετά την ανατροπή, στις 22 Αυγούστου 1926 του στρατηγού Θ. Παγκάλου, κυρώνεται και συμπληρώνεται ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους με νομοθετικό διάταγμα που υπογράφεται στις 10 Σεπτεμβρίου 1926. Το διάταγμα αυτό δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την υπογραφή του αποκατασταθέντος Προέδρου της Δημοκρατίας ναυάρχου Π. Κουντουριώτη, στις 16 Σεπτεμβρίου 1926. Σύμφωνα με το ακροτελεύτιο άρθρο του, η ισχύς του διατάγματος και του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους «άρχεται από της επομένης της ισχύος του δημοσιευθησομένου Συντάγματος». Λίγες ημέρες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου 1926, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα που είχε καταρτίσει η Επιτροπή Παπαναστασίου, η οποία είχε οριστεί από τη Δ´ Συντακτική Συνέλευση. 

1935 -1936 Γεώργιος Κονδύλης: Πρωθυπουργός της Ελλάδας (10 Οκτωβρίου 1935-30 Νοεμβρίου 1935) Κατάργηση Συντάγματος και κήρυξη δικτατορίας Ι. Μεταξά (Αύγουστος 1936) -καθεστώς που διατηρήθηκε μέχρι την κατάληψη του ελληνικού εδάφους από τις γερμανικές δυνάμεις τον Απρίλιο του 1941- Επάνοδος σε θρόνο μετά από δημοψήφισμα του βασιλιά Γεώργιος Β. Επαναφορά σε ισχύ Συντάγματος 1911 και Βασιλευομένης Δημοκρατίας.

Σύνταγμα της Ελλάδος 1952 από τη Δ' Αναθεωρητική Βουλή (ΦΕΚ A 1/1952) Το Σύνταγμα του 1952 υπήρξε συντηρητικό και προσκολλημένο στα συνταγματικά κείμενα του 1864 και του 1911. Βασικές καινοτομίες: καθιέρωση του Κοινοβουλευτισμού σε καθεστώς Βασιλευομένης Δημοκρατίας κατοχύρωση, για πρώτη φορά, στις Ελληνίδες του δικαιώματος ψήφου και υποβολής υποψηφιότητας για το βουλευτικό αξίωμα. Ταυτοχρόνως, αντιμετώπιζε συντηρητικά τα ατομικά δικαιώματα, την εκπαίδευση και τον Τύπο.

Οι Εβρίτισσες πρωτοπόρες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος Οι Εβρίτισσες πρωτοπόρες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Αναπληρωματικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου 1953

Σύνταγμα της Ελλάδας της 12ης Νοεμβρίου 1968 (ΦΕΚ 267/Α/15.11.1968) Σύνταγμα της Ελλάδας της 12ης Νοεμβρίου 1968 (ΦΕΚ 267/Α/15.11.1968) Η δικτατορία παρουσίασε νέο Σύνταγμα το 1968 το οποίο επικυρώθηκε στο δημοψήφισμα του ίδιου έτους. Ωστόσο, τα περισσότερα κύρια άρθρα αυτού του συντάγματος έμειναν ανεφάρμοστα. Η αναθεώρησή του έγινε με το Σύνταγμα του 1973.  

Σύνταγμα της Ελλάδας – της 4ης Οκτωβρίου 1973 – Προεδρικό Διάταγμα 370 – ΦΕΚ 266/Α/4.10.1973 Το Σύνταγμα του 1973 προέβλεπε: αβασίλευτη μορφή του πολιτεύματος, υπερεξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκλογή του από τον λαό, την ύπαρξη  διά ανάπτυξιν κομματικής ζωής Συνταγματικού δικαστηρίου και 200 βουλευτές.

Σύνταγμα της Ελλάδος 1975 από την Ε' Αναθεωρητική Βουλή (ΦΕΚ A 111/1975) Με το Σύνταγμα του 1975 καταργήθηκε η Βασιλευομένη Δημοκρατία και ανακηρύχθηκε η προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το Σύνταγμα αυτό αναθεωρήθηκε το 1986, το 2001 και το 2008. . Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει το Σύνταγμα της Ελλάδος του 1975. Φωτογραφικό Αρχείο Αφών Μεγαλοκονόμου

Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1981 Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1981 Σύνταγμα της Ελλάδος 1986 από την ΣΤ' Αναθεωρητική Βουλή (ΦΕΚ A 23/1986) Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1981 Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1981 21 Οκτωβρίου 1981 – 5 Ιουνίου 1985 5 Ιουνίου 1985 – 2 Ιουλίου1989 Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος ως Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και μερικές άλλες διατάξεις, έντεκα άρθρα αναθεωρήθηκαν και ψηφίστηκε η μεταφορά του κειμένου του Συντάγματος στη δημοτική γλώσσα.

Σύνταγμα της Ελλάδας 2001 από την Ζ' Αναθεωρητική Βουλή  (ΦΕΚ A 85/2001) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Βασικές διατάξεις ΤΜΗΜΑ Α’ Μορφή του πολιτεύματος Άρθρο 1 1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. 2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. 3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Το αναθεωρημένο σύνταγμα εισάγει νέα ατομικά δικαιώματα (όπως πχ. την προστασία της γενετικής ταυτότητας ή την προστασία από την ηλεκτρονική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων), εισάγει νέους κανόνες διαφάνειας στην πολιτική ζωή (χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, προεκλογικές δαπάνες, σχέσεις των ιδιοκτητών μέσων μαζικής επικοινωνίας με το Κράτος κ.ά.), αναδιοργανώνει τη λειτουργία της Βουλής και ενισχύει το αποκεντρωτικό σύστημα της χώρας.

Σύνταγμα της Ελλάδας 2008 από την Η' Αναθεωρητική Βουλή (ΦΕΚ A 120/2008) Το Σύνταγμα του 1975 αναθεωρήθηκε για τρίτη φορά το 2008 σε περιορισμένο αριθμό διατάξεών του. κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου (αναθεώρηση 2001), προσθήκη νησιωτικών και ορεινών περιοχών στη μέριμνα του κοινού νομοθέτη και της Διοίκησης όταν πρόκειται για τη θέσπιση αναπτυξιακών μέτρων, πρόβλεψη της δυνατότητας της Βουλής να υποβάλλει, υπό προϋποθέσεις, προτάσεις τροποποίησης επί μέρους κονδυλίων του προϋπολογισμού, πρόβλεψη ειδικότερης διαδικασίας ως προς την παρακολούθηση από τη Βουλή της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σύνταγμα της Ελλάδας 2008 από την Η' Αναθεωρητική Βουλή Σύνταγμα της Ελλάδας 2008 από την Η' Αναθεωρητική Βουλή «ΣYNTAΓMA THΣ EΛΛAΔAΣ» Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς TMHMA Β΄ Σχέσεις Eκκλησίας και Πoλιτείας Άρθρo 3 1. Eπικρατoύσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατoλικής Oρθόδoξης Eκκλησίας τoυ Xριστoύ. H Oρθόδoξη Eκκλησία της Eλλάδας, πoυ γνωρίζει κεφαλή της τoν Kύριo ημών Iησoύ Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δoγματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινoύπoλης και με κάθε άλλη oμόδoξη Eκκλησία τoυ Xριστoύ· ……………………………….................... 3. To κείμενo της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλoίωτo. H επίσημη μετάφρασή τoυ σε άλλo γλωσσικό τύπo απαγoρεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτoκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης τoυ Xριστoύ Eκκλησίας στην Kωνσταντινoύπoλη.

Συμπερασματικά, σήμερα η Ελλάδα έχει ένα Σύνταγμα που διαθέτει και πολιτική και ιστορική νομιμοποίηση. Ωστόσο, είναι προσαρμοσμένο στις διεθνείς εξελίξεις; Παρέχει ένα ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα; Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η Βουλή των Ελλήνων το 2013, οπότε και θα έχει τη δυνατότητα της αναθεώρησής του.

«Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων.» Αριστοτέλης