Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1832-1862)

2 ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΜΑΙΟΣ 1832 •Ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια. •Επέμβαση των Μ. Δυνάμεων και ορισμός του 17χρονου γιού του βασιλιά της Βαυαρίας •Λουδοβίκου Α΄, του Όθωνα, ως βασιλιά της Ελλάδας. •Καθιέρωση του πολιτεύματος της Απόλυτης Μοναρχίας. •Ανάθεση της εξουσίας μέχρι την ενηλικίωση του Όθωνα στην Αντιβασιλεία.

3 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1832-1862) Α
ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ( ) Α . Περίοδος Αντιβασιλείας (ι ) Β . Περίοδος Απόλυτης Μοναρχίας ( ) Γ . Περίοδος Συνταγματικής Μοναρχίας ( )

4 Α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843

5 Περίοδος Αντιβασιλείας ( ) •Άρμανσμπεργκ : πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών. •Μάουρερ : αρμόδιος για α) εκπαίδευση , β)δικαιοσύνη και γ)εκκλησία •Χάιντεκ : υπεύθυνος για ένοπλες δυνάμεις

6 Το έργο της Αντιβασιλείας ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ (Συγκεντρωτική) Διαίρεση του κράτους σε 10 νομούς και 42 επαρχίες Μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα (1834) ΣΤΡΑΤΟΣ Βαυαροί Αποκλεισμός Αγωνιστών Δυσαρέσκεια Στροφή στη ληστεία

7 Αλληλοδιδακτικά Δημοτικά
Εκπαιδευςη ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Αλληλοδιδακτικά Δημοτικά Επταετούς διάρκειας Τριτάξια Ελληνικά Τετρατάξια Γυμνάσια 1837 στην Αθήνα 1837 Πολυτεχνικό Σχολείο

8 ΚΛΕΙΣΙΜΟ των μικρών μοναστηριών.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ίδρυση δικαστηρίων Σύνταξη νέων νόμων οικονομια Διατήρηση του φόρου της δεκάτης Νέοι φόροι Ενοικίαση κοινόχρηστων αγροτικών εκτάσεων Μονοπωλιακή εκμετάλλευση από το κράτος των αλυκών Kοπή νέου νομίσματος Εκκληςια ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ (Χωρισμός της από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως που βρισκόταν σε οθωμανικό έδαφος) ΚΛΕΙΣΙΜΟ των μικρών μοναστηριών.

9 Περίοδος Απόλυτης Μοναρχίας του Όθωνα (1835-1843)
Η πολιτική της Αντιβασιλείας και η συνέχισή της από τον Όθωνα προκάλεσε αντιδράσεις αρχικά τοπικού χαρακτήρα (Ύδρα, Μεσσηνία) κι αργότερα οδήγησε στο κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.

10 Η 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΧΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΗΣΤΕΙΑ
ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

11 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ Μαυροκορδάτος, Κωλέττης, Μεταξάς και Λόντος απαιτούν παραχώρηση Συντάγματος Ο συνταγματάρχης Καλλέργης με τον Μακρυγιάννη συγκεντρώθηκαν έξω από τα ανάκτορα απαιτώντας Σύνταγμα. Ο βασιλιάς τελικά παραχώρησε Σύνταγμα.

12

13 Β. ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 έως ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΌΘΩΝΑ (1862)
Το Σύνταγμα του 1844 Καθιέρωσε το Πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας Τη νομοθετική εξουσία ασκούσαν από κοινού βασιλιάς, Γερουσία (τα μέλη της διορίζονταν από τον βασιλιά και ήταν ισόβια) και Βουλή. Τη δικαστική εξουσία άσκουσαν οι δικαστές οι οποίοι διορίζονταν και παύονταν από τον βασιλιά. Την εκτελεστική εξουσία ασκούσε ο βασιλιάς μέσω υπουργών τους οποίους διόριζε και έπαυε ο ίδιος χωρίς την έγκριση της Βουλής.

14 •Καθιέρωσε επίσημη θρησκεία του κράτους την Ορθοδοξία
•Καθιέρωσε επίσημη θρησκεία του κράτους την Ορθοδοξία. •Καθιέρωσε την ισότητα των πολιτών απέναντι στο νόμο, την ελευθερία του τύπου, την κατάργηση της δουλείας και των βασανιστηρίων. •Ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε την ίδια μέρα έδωσε δικαίωμα ψήφου μόνο σε όσους άντρες είχαν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και είχαν κάποια ιδιοκτησία ή ασκούσαν κάποιο επάγγελμα

15 Περίοδος Συνταγματικής Μοναρχίας του Όθωνα (1844-1862)
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ Οι υπερεξουσίες του βασιλιά νόθευαν το δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος. Αθέμιτες παρεμβάσεις του Όθωνα στα πολιτικά πράγματα και παραβίαση του συντάγματος. Μη αναγνώριση των κομμάτων

16 Ο Ιωάννης Κωλέττης, νικητής των εκλογών του 1844, συνεργάστηκε με τον Όθωνα, παραβίασε κατ’ επανάληψη το σύνταγμα, αγνόησε τη Βουλή και χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων του.

17 «Αλύτρωτοι Έλληνες»: οι Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία
ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ Χρησιμοποίηση του όρου για πρώτη φορά από τον Ιωάννη Κωλέττη σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση του 1844. Με τον όρο αυτό εκφράζεται η ιδέα ότι: «για να αναπτυχθεί η Ελλάδα έπρεπε να ενσωματωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη από την Οθωμανική αυτοκρατορία , στα οποία ζούσαν ελληνικοί πληθυσμοί». «Αλύτρωτοι Έλληνες»: οι Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία «Αλυτρωτισμός»: η πολιτική που αποσκοπούσε στην ένταξη των «Αλύτρωτων Ελλήνων» και των εδαφών που κατοικούσαν στο ελληνικό κράτος.

18 ΚΡΙΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ (1854-1856)
Σύγκρουση Τούρκων με Ρώσους στην Κριμαία Οργάνωση εξεγέρσεων στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Μακεδονία Αποβίβαση Αγγλογαλλικών στρατευμάτων στον Πειραιά και εξαναγκασμός της ελληνικής κυβέρνησης να καταδικάσει την επανάσταση. Παραχώρηση μεταρρυθμίσεων από το Σουλτάνο με τη λήξη του πολέμου το 1856, γνωστών ως «Χάττι-Χουμαγιούν», με τις οποίες εξασφαλίζεται η ισότητα όλων των κατοίκων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Διάλυση των παλιών κομμάτων στην Ελλάδα (Αγγλικού, Γαλλικού, Ρωσικού) λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης των Ελλήνων στις Μεγάλες Δυνάμεις.

19 ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ OΘΩΝΑ Εμφάνιση νέας γενιάς πολιτικών με φιλελεύθερες ιδέες που εκτιμούσαν ότι o Όθωνας δεν είχε τίποτε πλέον να προσφέρει στη χώρα. Ενίσχυση του κοινωνικού ρεύματος εναντίον του Όθωνα ( ) Ξέσπασμα επανάστασης εναντίον του στο Ναύπλιο (Φεβρουάριος 1862) Εξέγερση της φρουράς της Αθήνας (Οκτώβρης 1862) και έξωση του Όθωνα. Αναχώρηση του Όθωνα για Μόναχο και θάνατος του το 1867.

20 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1832-1862
•Φεβρ : η δραχμή ορίζεται επίσημο νόμισμα. •Δεκ : μεταφορά πρωτεύουσας από Ναύπλιο σε Αθήνα. •Μάης 1837 : ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνικού Σχολείου.

21 •Μάρτ. 1838 : καθιέρωση της 25ηςΜαρτίου ως ημέρας. εθνικής επετείου
•Μάρτ : καθιέρωση της 25ηςΜαρτίου ως ημέρας εθνικής επετείου. •Μαρτ : ψήφιση Συντάγματος και εκλογικού νόμου •Αρχές : επαναστατικά κινήματα στη Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία(Κριμαϊκός πόλεμος). •Οκτ : έξωση του Όθωνα


Κατέβασμα ppt "ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google