Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων
Διακήρυξη Δικαιωμάτων Ανθρώπου & Πολίτη Σύνταγμα του 1791, που κατοχύρωνε ατομικά δικαιώματα καθιέρωνε τη συνταγματική μοναρχία και τη διάκριση των 3 εξουσιών (ο βασιλιάς είχε πια μόνο την εκτελεστική) όριζε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικαστές θα εκλέγονταν, δε θα διορίζονταν από το βασιλιά, καθιέρωνε τη συμμετοχή στα κοινά μόνο των «ενεργών» πολιτών, δηλ. όσων είχαν περιουσία και πλήρωναν φόρους, καθιέρωνε την προσφυγή στους εκλογείς, εάν ο βασιλιάς αρνιόταν να επικυρώσει ένα νόμο που είχε ψηφίσει η Συνέλευση, μετέβαλε τους κληρικούς σε κρατικούς υπαλλήλους, υποχρεωμένους να ορκιστούν πίστη στο Σύνταγμα, όριζε ως εθνική την περιουσία της Εκκλησίας (δηλ.τη δήμευσε) καταργούσε τις συντεχνίες, με στόχο να επιβάλει τη φιλελεύθερη οικονομία που αποτελούσε αίτημα των αστών.

2 Νομοθετική Συνέλευση Έθεσε σε αργία το βασιλιά και ανέθεσε την εκτελεστική εξουσία σε προσωρινό επαναστατικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Νταντόν. Κατάργησε τα τελευταία προνόμια των φεουδαρχών (εξαγορά “φεουδαρχικών δικαιωμάτων” από τους εξαρτημένους έως τότε καλλιεργητές) και τη δουλεία των μαύρων στις αποικίες. Έδωσε δικαίωμα ψήφου σε όλους τους ενήλικους άνδρες της χώρας (καθολική ψηφοφορία). Δήμευσε τις περιουσίες των γάλλων αριστοκρατών που είχαν προσφύγει στις βασιλικές αυλές των γειτονικών χωρών μετά την Επανάσταση. Χώρισε τη Εκκλησία από το κράτος και καταδίωξε τους κληρικούς που δε δέχονταν να ορκιστούν πίστη στο Σύνταγμα. Αποφάσισε τη δωρεάν παροχή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κράτος σε όλα τα παιδιά.

3 Συμβατική Συνέλευση Α΄φάση
Κύριοι της Συμβατικής συνέλευσης τώρα οι ριζοσπαστικοί (Ορεινοί). Κατάργησε τη μοναρχία, φυλάκισε τη βασιλική οικογένεια και τελικά εκτέλεσε το βασιλικό ζεύγος (Ιανουάριος 1793). Ίδρυσε επαναστατικά δικαστήρια για τους αντεπαναστάτες. (Οι κατηγορούμενοι δικάζονταν με συνοπτικές διαδικασίες και οδηγούνταν στην «γκιλοτίνα».) Καθόρισε ανώτατη τιμή για τα σιτηρά για να ανακουφιστούν οι φτωχοί (οι ονομαζόμενοι «ξεβράκωτοι») και ένα ανώτατο όριο στους μισθούς για να καταπολεμηθεί η ανισότητα. Καθιέρωσε τη λατρεία του Ανώτατου Όντος, δηλαδή μια «θρησκεία» αποδεσμευμένη από την Εκκλησία.

4 Συμβατική Συνέλευση Β΄ φάση
Κύριοι της Συμβατικής συνέλευσης έγιναν τώρα οι μετριοπαθείς, που προχώρησαν στην καταδίωξη των Ορεινών, νομοθέτησαν με στόχο να εξασφαλιστεί πλήρης ελευθερία στην οικονομική δράση της αστικής τάξης (δηλαδή κατάργησαν μέτρα που είχαν παρθεί υπέρ των λαϊκών στρωμάτων : χαμηλή ανώτατη τιμή στα βασικά είδη διατροφής και ανώτατο όριο μισθού), αναίρεσαν την κοσμική λατρεία του Ανώτατου Όντος και ψήφισαν νέο Σύνταγμα που επικύρωνε μεν την αβασίλευτη δημοκρατία αλλά που έδινε δικαίωμα ψήφου μόνο σε όσους (σύμφωνα με τους φόρους που πλήρωναν) ανήκαν στην κατηγορία των ευκατάστατων, δηλαδή στην ουσία στην αστική τάξη και που ανέθετε την εκτελεστική εξουσία σε μια πενταμελή επιτροπή, το Διευθυντήριο.

5 Χαρακτήρας της Γαλλικής Επανάστασης Ποιους κυρίως ωφέλησε η Γαλλική Επανάσταση;
Ας σκεφτούμε ποια κοινωνική τάξη είναι εκείνη: που θα ξεκινήσει τη ρήξη στη συνέλευση των Γενικών Τάξεων, που θα ηγηθεί της Επανάστασης και που κατεξοχήν θα επωφεληθεί αφενός αποκτώντας και διατηρώντας ως το τέλος το δικαίωμα στη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη χώρα, αφετέρου εξασφαλίζοντας τα οικονομικά της συμφέροντα με την κατάργηση των φορολογικής απαλλαγής ευγενών και Εκκλησίας, την κατάργηση των συντεχνιών που λειτουργούσαν περιοριστικά στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την καθιέρωση της πλήρους ελευθερίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, (δηλαδή της φιλελεύθερης αστικής οικονομίας).

6 Σημασία της Γαλλικής Επανάστασης
Η κατάργηση της απολυταρχίας. Η απομυθοποίηση του βασιλιά. Η αναγνώριση ότι η εξουσία πηγάζει από το λαό, ο οποίος την παραχωρεί στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του και ιδίως η καθολική ψηφοφορία (η περιορισμένη στους άντρες) που ίσχυσε από το 1792 έως το 1794. Η επανειλημμένη και καθοριστική συμβολή των λαϊκών στρωμάτων στη διάσωση και το προχώρημα της επανάστασης, που ανέδειξε για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία τον απλό λαό σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Η δήμευση ακίνητης περιουσίας πολλών ευγενών και Εκκλησίας και το αίτημα για την παραχώρησή τους σε ακτήμονες αγρότες, που αν και δεν ικανοποιήθηκε, άνοιξε το δρόμο για αντίστοιχες διεκδικήσεις αλλού. Ο καθορισμός ανώτατων τιμών, για να κτυπηθεί η αισχροκέρδεια και να ανακουφιστούν οι φτωχοί και ο καθορισμός ανώτατων μισθών, για να κτυπηθεί η ανισότητα. Η διατύπωση από το κίνημα των οπαδών της ισότητας του οράματος για μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η πραγματική ισότητα, όπου όλοι μοιράζονται ισότιμα τα αγαθά της γης.


Κατέβασμα ppt "Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google