Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναλύοντας τη Δημοκρατία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναλύοντας τη Δημοκρατία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναλύοντας τη Δημοκρατία
Αναλύοντας τη Δημοκρατία Ένα Project από τη Β’ Λυκείου.

2 ΓΙΑΝΝΛΑΡΗ ΠΕΤΡΙΚΑ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΜΚΑ ΕΣΤΙΝ ΝΤΙΝΕ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
special εκλεκτοί ΓΙΑΝΝΛΑΡΗ ΠΕΤΡΙΚΑ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΜΚΑ ΕΣΤΙΝ ΝΤΙΝΕ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα ήταν η Εκκλησία του Δήμου που στην αρχή αποτελείτο από στρατηγούς και αργότερα από όλους τους πολίτες. Ελευθερία στην πόλης-κράτους ήταν η ελευθερία της πόλης και όχι, όπως σήμερα, του ατόμου. Αυτονομία ήταν όταν όλοι οι πολίτες ψήφιζαν για τους νόμους του κράτους. Η δημοκρατία στην εποχή του Περικλή βρισκόταν στο απόγειό της.

3 πεφωτισμένοι ΒΑΒΛΑ ΧΡΥΣΑ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΙΛΙΝΚΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ «Η γυναίκα έχει δικαίωμα να ανεβαίνει στο ικρίωμα, πρέπει λοιπόν να έχει και το δικαίωμα να ανεβαίνει στο βήμα.» Ολυμπία ντε Γκουζ.

4 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ
John Locke: Απ’ τους σημαντικότερους προδρόμους του διαφωτισμού. Montesquieu: Στο βιβλίο του «Το πνεύμα των νόμων» διατυπώνει τη θεωρία της διάκρισης των εξουσιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Rousseau: Στο έργο του «κοινωνικό συμβόλαιο» υπερασπίζεται την ελευθερία του ανθρώπου. Δέχεται ως κυρίαρχη μόνο τη γενική βούληση. Αμερικάνικη επανάσταση: θεσπίστηκε το σύνταγμα. Ισχύει μέχρι και σήμερα. Στηρίζεται στην αρχή διάκρισης των εξουσιών. Γαλλική επανάσταση: Καταργήθηκε η μοναρχία. Εγκαθιδρύθηκε η δημοκρατία. Διαμορφώθηκαν τρεις ιδεολογικές τάσεις: η δεξιά, η αριστερά και το κέντρο.

5 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου:
ελεύθεροι πολιορκημένοι ΑΚΤΣΟΓΛΟΥ ΑΛΚΗΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΤΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου: Η εξουσία πηγάζει από τον λαό, Ασκείται από το λαό και Υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Τα συστατικά στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ελευθερία και η ισότητα.

6 ΕΙΔΗ: Άμεση ή συμμετοχική Δημοκρατία Αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική Δημοκρατία Αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι και το πολίτευμα της Ελλάδας Η αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική Δημοκρατία έχει τρεις μορφές: Βασιλευόμενη κοινοβουλευτική Δημοκρατία Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική Δημοκρατία Προεδρική κοινοβουλευτική Δημοκρατία

7 ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Είναι έμφυτα και χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε ως ανθρώπινα όντα. Μας επιτρέπουν να αναπτυχθούμε πλήρως και να ικανοποιήσουμε τις πνευματικές και άλλες ανάγκες μας. Η αποστέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τραγωδία και δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής.

8 Προστατεύουν όσους βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.
ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  Αποχή του κράτους. Προστατεύουν την ιδιωτική ζωή από την κρατική εξουσία. Προστατεύουν όσους βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Περιορισμοί τριών ειδών: από το σύνταγμα, από το νομοθέτη, από πραγματικές καταστάσεις. Δικαίωμα στη: ζωή, τιμή, ελευθερία, προσωπικότητα, συνάθροιση, γνώμη –τύπος, εργασία, απεργία, ισότητα.

9 Είναι: ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Εκλέγειν, Εκλέγεσθαι,
Ίδρυση/συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα, Δικαίωμα διορισμού, Ένορκος στα δικαστήρια. Τον 19ο αιώνα τα πολιτικά δικαιώματα είχαν όσοι είχαν μεγάλη ιδιοκτησία. Στην Ελλάδα το δικαίωμα ψήφου το έχουν όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή θρησκείας.

10 Κοινωνικά Δικαιώματα Αναπτύχθηκαν κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον 20ο αιώνα. Είναι παροχές του κράτους και είναι κυρίως οικονομικής μορφής. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην: Παιδεία Εργασία Οικογένεια Μητρότητα Παιδική ηλικία Είναι τα τελευταία που αναπτύχθηκαν και τα πρώτα που περικόπτονται. Με βάση αυτά, το Κράτος είναι κράτος πρόνοιας ή κοινωνικό.

11 της προσωπικής ασφάλειας, της αξιοπρέπειας.
Το Κύμα Τα δικαιώματα που καταλύθηκαν στην ταινία είναι: Το δικαίωμα: της ισότητας, της ελευθερίας, της ιδιωτικής ζωής, της προσωπικής ασφάλειας, της αξιοπρέπειας.

12 Όπως επίσης και τα άρθρα 9, 12, 19, 20 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσα από τα οποία: Άρθρο 9. Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα. Άρθρο 12. Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψής του. Καθένας έχει το δικαίωμα να προστατευτεί από τον νόμο από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.

13 Άρθρο 19. Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης που σημαίνει το δικαίωμα να µην υφίστανται δυσµενείς συνέπειες για τις γνώµες του και το δικαίωµα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, µε οποιοδήποτε µέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσµο. Άρθρο 20. Καθένας έχει το δικαίωμα να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα και για ειρηνικούς σκοπούς. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συμμετέχει σε ορισμένο σωματείο


Κατέβασμα ppt "Αναλύοντας τη Δημοκρατία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google