Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή ΣΤ ’2 Παυλίνα Μπάφα

2 Κράτος έδαφος εξουσία λαός

3 Εξουσία νομοθετική δικαστική εκτελεστική

4 Σύμφωνα με το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας στο κράτος υπάρχουν τρεις μορφές εξουσίας:

5 Η Νομοθετική εξουσία, έργο της οποίας είναι η διατύπωση και ψήφιση των νόμων. Την εξουσία αυτή ασκεί η Βουλή που ψηφίζει τους νόμους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υπογράφει τους νόμους.

6 Το Σύνταγμα Το Σύνταγμα είναι ο ανώτερος νόμους του κράτους, στον οποίο πρέπει να στηρίζονται όλοι οι νόμοι του κράτους. Το Ελληνικό Σύνταγμα αποτελείται από 120 άρθρα και: Καθορίζει τη μορφή του πολιτεύματος και τις πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας, όπως ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπους, η επιδίωξη ειρήνης, δικαιοσύνης και ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με άλλα κράτη και λαούς. Ρυθμίζει την οργάνωση και τις λειτουργίες της πολιτείας. Κατοχυρώνει τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών και καθορίζει τις υποχρεώσεις του. Οι νόμοι που ψηφίζονται από την Βουλή πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, ώστε να μη θεωρούνται αντισυνταγματικοί.

7 Η Εκτελεστική εξουσία, κύριο έργο της οποίας είναι η διακυβέρνηση του κράτος. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των νόμων που ψηφίζει η Βουλή. Την εκτελεστική εξουσία ασκούν: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση που αποτελείται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς.

8 Υπουργεία: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργείο Οικονομικών

9 Η δικαστική εξουσία, έργο της οποίας είναι η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών στα δικαστήρια, σύμφωνα με τους νόμους που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Τη εξουσία ασκούν τα δικαστήρια.

10 Η βουλή των Εφήβων Η «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο οργανώνεται σε ετήσια βάση με τη συνεργασία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από τη Θ΄ Σύνοδο (2004) το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στο πρόγραμμα καλούνται να συμμετάσχουν οι μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων, όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών, ειδικών, εκκλησιαστικών), οι μαθητές της Β΄ τάξης του α΄ κύκλου όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών) των ΕΠΑ.Λ. της χώρας, οι μαθητές της αντίστοιχης τάξης των Ελληνικών Λυκείων της Αλλοδαπής και, τέλος, οι μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους.

11 Αριθμός Βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια(1):
Α' ΑΘΗΝΩΝ:17 Β' ΑΘΗΝΩΝ:42 ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑ:8 ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ :3 ΑΡΚΑΔΙΑΣ:3 ΑΡΤΗΣ:3 ΑΤΤΙΚΗΣ:12 ΑΧΑΪΑΣ:9 ΒΟΙΩΤΙΑΣ:4

12 Αριθμός Βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια(2):
ΓΡΕΒΕΝΩΝ:1 ΔΡΑΜΑΣ:3 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ:5 ΕΒΡΟΥ:4 ΕΥΒΟΙΑΣ:6 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ:1 ΖΑΚΥΝΘΟΥ:1 ΗΛΕΙΑΣ:6 ΗΜΑΘΙΑΣ:4 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:8

13 Αριθμός Βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια(3):
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:1 Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:16 Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:7 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:5 ΚΑΒΑΛΑΣ:4 ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 5 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2 ΚΕΡΚΥΡΑΣ 3 ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1 ΚΙΛΚΙΣ 3

14 Αριθμός Βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια(4):
ΚΟΖΑΝΗΣ:5 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ:4 ΚΥΚΛΑΔΩΝ:3 ΛΑΚΩΝΙΑΣ:3 ΛΑΡΙΣΗΣ:8 ΛΑΣΙΘΙΟΥ:2 ΛΕΣΒΟΥ:3 ΛΕΥΚΑΔΟΣ:1 ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:5 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:5

15 Αριθμός Βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια(5):
ΞΑΝΘΗΣ 3 Α' ΠΕΙΡΑΙΩΣ 6 Β' ΠΕΙΡΑΙΩΣ 8 ΠΕΛΛΗΣ 4 ΠΙΕΡΙΑΣ 4 ΠΡΕΒΕΖΗΣ 2 ΡΕΘΥΜΝΗΣ 2 ΡΟΔΟΠΗΣ 3 ΣΑΜΟΥ 1 ΣΕΡΡΩΝ 7

16 Αριθμός Βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια(6):
ΤΡΙΚΑΛΩΝ:5 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ:5 ΦΛΩΡΙΝΗΣ:2 ΦΩΚΙΔΟΣ:1 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:3 ΧΑΝΙΩΝ:4 ΧΙΟΥ:2

17 Βιβλιογραφία Βιβλίο Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής Στ τάξης

18 Ηλεκτρονικές πηγές

19 Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή ΣΤ ’2 Παυλίνα Μπάφα

20


Κατέβασμα ppt "Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google