Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας ου τετραμήνου Αναστασία Ασημομύτη Β΄1.

2 Ένδοξη Επανάσταση (Αγγλία 1688 )
Ένδοξη Επανάσταση (Αγγλία 1688 ) Κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα η Αγγλία μετατρέπεται στην μεγαλύτερη ναυτική και εμπορική δύναμη στον κόσμο. Παράλληλα, γνωρίζει την αφετηρία της έννοιας του Διαφωτισμού.

3 ΤΟ 1688 Ως κύρια αίτια της επανάστασης παρουσιάστηκαν οι διαταραχές που προκλήθηκαν στον θρόνο έπειτα από τον αιφνίδιο ερχομό ενός διαδόχου και γιου του μέχρι τότε βασιλιά Ιακώβου Β΄, καθώς έθετε σε κίνδυνο την θέση του αντιπολιτευόμενου Γουλιέλμου της Οράγγης μετά της συζύγου του και κόρης του βασιλιά. Έτσι η αστική τάξη βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση μετά την κρίση που διακατέχει τον Ιάκωβο Β΄ και επιβάλει την συνταγματική μοναρχία και τον κοινοβουλευτισμό.

4 Συνέπειες της Επανάστασης
Έκτοτε η Αγγλία γίνεται πόλος έλξης ανθρώπων που απεχθάνονται την απολυταρχία και επιθυμούν να ζήσουν σε συνθήκες φιλελευθερισμού.

5 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (Αμερική 1773-1783 )
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (Αμερική ) Με τον όρο Αμερικανική επανάσταση ή Πόλεμος της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ορίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των δεκατριών αποικιών της στην αμερικάνικη ήπειρο.

6 Τα Αίτια της Επανάστασης
Επιβολή εμπορικών σχέσεων μόνο με τη μητρόπολη Απαγόρευση εκμετάλλευσης νέων περιοχών Επιβολή για πολεμικές δαπάνες : πρόσθετη φορολογία ( τσάι και ζάχαρη ), ειδικό φόρο χαρτοσήμου σε εφημερίδες και εμπορικά έγγραφα

7 Ανάλυση 1773-1783 1773: ταραχές και αντιδράσεις στην Βοστόνη
1774: οριστική ρήξη μεταξύ Αμερικάνων και Άγγλων λόγος η απαίτηση για αυτοδιοίκηση 1776: ψηφίζεται στην Φιλαδέλφεια η διακήρυξη ανεξαρτησίας ( πρώτη πρακτική εφαρμογή πολιτικών ιδεών του διαφωτισμού ) : πόλεμος ανεξαρτησίας (οι Αμερικάνοι επαναστάτες ενισχύονται από Ευρωπαίους εθελοντές) 1783: η Αγγλία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των 13 αποικιών με την Συνθήκη των Βερσαλλιών

8 Συνέπειες της Επανάστασης
Δημιουργία νέου έθνους Καθιέρωση δυο μέχρι τότε άγνωστων πολιτειακών θεσμών : το ομοσπονδιακό κράτος και η αβασίλευτη δημοκρατία

9 ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (Γαλλία 1789-1815 )
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (Γαλλία ) Η Γαλλική επανάσταση του 1789 ήταν η κοινωνική επανάσταση που κατάργησε την απόλυτη μοναρχία στην Γαλλία γκρεμίζοντας το φεουδαρχικό σύστημα αντικαθιστώντας το με το καπιταλιστικό και ώθησε σε αναδιοργάνωση την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

10 Αίτια της Επανάστασης Η Γαλλική κοινωνία ήταν χωρισμένη σε τρείς τάξεις: τον κλήρο και τους ευγενείς που ήταν η πλειοψηφία και είχαν όλα τα προνόμια και την Τρίτη τάξη που είχε μόνο υποχρεώσεις. Σπατάλες της αυλής καθώς και πόλεμοι αύξησαν τα ελλείμματα και πολλαπλασίασαν τις κρατικές δαπάνες. Ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιδείνωσαν την οικονομική κρίση.

11 Ανάλυση του Χρονικού 05/05/1789: Στην Σύγκληση των Γενικών τάξεων οι αντιπρόσωποι της Τρίτης Τάξης διαπιστώνουν ότι ο στόχος ήταν η επιβολή επιπλέον νέων φόρων και ως αντίδραση αυτοανακηρύσσονται Εθνική Συνέλευση. 20/06/1789: Δίνουν τον Όρκο Σφαιριστηρίου όπου δεσμεύονται να δώσουν σύνταγμα στην Γαλλία. 04/08/1789: η συνέλευση καταργεί τα προνόμια ενώ στις 26 του ίδιου μήνα ψηφίζεται η διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη με την οποία προβάλλονται αρχές του διαφωτισμού.

12 Συνέπειες της Επανάστασης
Λαϊκή κυριαρχία Κατάργηση της βασιλείας Αστικό Δίκαιο Ελευθερία του τύπου Δωρεάν και Υποχρεωτική Παιδεια

13 ΣΥΓΚΡΙΣΗ… Πραγματοποιώντας μια σύντομη αναδρομή στα παραπάνω παρατηρούμε πλήθος κοινών καθοριστικών σημείων. Βλέπουμε πως και στις τρεις επαναστάσεις ο λαός είναι αυτός που παίρνει την εξουσία στα χέρια του, όταν νιώθει να γίνεται κατάχρηση των δικαιωμάτων του αλλά και καταπάτηση της ελευθερίας του. Συμπερασματικά, καταλήγουμε ότι δύναμη της κοινής άποψης είναι ισχυρή αλλά και έτοιμη να σταθεί ενάντια σε όποιο συμφέρον όταν ο λαός νιώσει ότι απειλείται.

14 THE END


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google