Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα Συντάγματα της επαναστατικής περιόδου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα Συντάγματα της επαναστατικής περιόδου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα Συντάγματα της επαναστατικής περιόδου

2 Σχηματισμός και διάλυση «Στρατιωτικού» και «Πολιτικού» Κόμματος
Δεκέμβριος 1821 – Ιανουάριος 1822: Α΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου Μάρτιος – Απρίλιος 1823: Β΄ Εθνισυνέλευση Άστρους Νοέμβριος 1823 – Ιούνιος 1824: Α΄ Εμφύλιος Πόλεμος Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1824: Β΄ Εμφύλιος Πόλεμος

3 Οι τρεις «Μηχανοραφίες»
Ρωσική Μηχανορραφία Υποψήφιος: Ιωάννης Καποδίστριας. Υποστηρικτές: Ευρωπαίοι φιλέλληνες, Έλληνες της Ευρώπης, Επτανήσιοι και Έλληνες επαναστατημένων επαρχιών. Γαλλική Μηχανορραφία Υποψήφιος: δούκας de Nemours, γιος του Λουδοβίκου Φίλιππου, δούκα της Ορλεάνης. Υποστηρικτές: κόμης Jourdain και αδελφοί Βιτάλη. Φιλελληνικό Κομιτάτο Παρισίων. Αγγλική Μηχανορραφία Υποψήφιος: Λεοπόλδος Saxe-Coburg ή δούκας του Sussex. Υποστηρικτές: λόρδος Guilford, Σπυρίδων Τρικούπης και Sir Frederick Adam (ύπατος αρμοστής Ιονίων Νήσων). Επιτροπή Ζακύνθου (Δ. Ρώμας, Κ. Δραγώνας και Μ. Στεφάνου)

4 Φατρίες → Κόμματα : ο σχηματισμός εθνικών κομμάτων από τις φατρίες εξελίχθηκε με βάση ταξικές διαστάσεις (στρατιωτικό κόμμα – πολιτικό κόμμα). 1824: οι φατρίες ευθυγραμμίστηκαν σύμφωνα με τους τοπικούς διαχωρισμούς (Πελοποννήσιοι – Ρουμελιώτες και Νησιώτες). : οι τρεις προσωπικές φατρίες χαρακτηρίστηκαν σύμφωνα με την προτίμησή τους για κάποια από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία) και μπήκαν υπό την προστασία τους (αγγλικό κόμμα – γαλλικό κόμμα – ρωσικό κόμμα).

5 Τα τοπικά πολιτεύματα Οργανισμός της Γερουσίας της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος (9 Νοεμβρίου 1821, Μεσολόγγι): 33 αντιπρόσωποι υπό την προεδρία του Αλ. Μαυροκορδάτου Νομική Διάταξις της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος (15 Νοεμβρίου 1821, Άμφισσα): 70 πρόκριτοι υπό την προεδρία του Θ. Νέγρη. Οργανισμός της Πελοποννησιακής Γερουσίας (27 Δεκεμβρίου 1821, Επίδαυρος): 24 πρόκριτοι υπό την προεδρία του Δημ. Υψηλάντη

6 Σύνταγμα της Επιδαύρου 1 Ιανουαρίου 1822
20 Δεκεμβρίου 1821: έναρξη εργασιών της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο. 60 «παραστάτες»: 10 από την Πελοπόννησο, 27 από την Αν. Στερεά, 8 από τη Δ. Στερεά, 13 από Ύδρα, Ψαρά και Σπέτσες, υπό την προεδρία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Προστασία ατομικών ελευθεριών: διασφαλίζονταν κατά τρόπο ατελή η ιδιοκτησία, η τιμή και η ασφάλεια των Ελλήνων. Καταργούνταν «διαπαντός» τα βασανιστήρια και η ποινή της δήμευσης. Καθιέρωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών: Βουλευτικό, Εκτελεστικό και Δικαστικό.

7 Σύνταγμα του Άστρους 13 Απριλίου 1823
29 Μαρτίου 1823: έναρξη εργασιών της Β΄ Εθνοσύνελευσης στο Άστρος. 230 «παραστάτες»: 150 από το πολιτικό κόμμα και 80 από το στρατιωτικό κόμμα. Εκλέκτορες → «γέροντες» Διαφορές με Σύνταγμα Επιδαύρου: (α) ενίσχυε το Βουλευτικό έναντι του Εκτελεστικού και (β) βελτίωνε την προστασία των ατομικών ελευθεριών → κατάργηση της δουλείας, καθιέρωση δικαιώματος ελευθεροτυπίας και επέκταση των διατάξεων για προστασία της τιμής, της ιδιοκτησίας και της ασφάλειας και στους αλλοδαπούς, που βρίσκονταν στην Ελλάδα. Νέος εκλογικός νόμος: έπεξέτεινε το δικαίωμα του εκλέγειν, καθορίζοντας ως προσόν του εκλέκτορα την ιδιότητα του «ανδρός»

8 Σύνταγμα της Τροιζήνας 1 Μαΐου 1827
19 Μαρτίου 1827: έναρξη εργασιών της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα με τη συμμετοχή 200 πληρεξουσίων. 3 Απριλίου 1827: εκλογή Ιωάννη Καποδίστρια ως «Κυβερνήτη της Ελλάδος» για 7 χρόνια. Προστασία ατομικών ελευθεριών: καθιερώνεται η αρχή της ισότητας και αναλογικής κατανομής των φορολογικών βαρών, το προσιτό των «δημοσίων επαγγελμάτων» σε όλους τους Έλληνες, η ελευθερία του τύπου και της εκπαίδευσης, το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας, κ.α. Καθιέρωση αρχής λαϊκής κυριαρχίας: «Η κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος. πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού»

9 Καποδιστριακή περίοδος
7 Ιανουαρίου 1828: άφιξη Καποδίστρια στην Ελλάδα. Ζητά από τη Βουλή να αναστείλει την εφαρμογή του Συντάγματος. 18 Ιανουαρίου 1828: η Βουλή υιοθετεί ψήφισμα με το οποίο ιδρύει νέο «προσωρινό» πολίτευμα. Επικαλούμενη τις δεινές περιστάσεις, που δεν «εσυγχώρησαν ούτε συγχωρούσι» την πλήρη εφαρμογή του πολιτεύματος, καθώς και την αρχή ότι «η σωτηρία του Έθνους είναι ο υπέρτατος πάντων νόμων», η Βουλή αναθέτει όλες τις εξουσίες στον Καποδίστρια. Συμβουλευτικό όργανο → «Πανελλήνιο». 11 Ιανουαρίου 1829: έναρξη εργασιών Δ΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άργος με τη συμμετοχή 236 αντιπροσώπων (81 Πελοπόννησο, 60 Στ. Ελλάδα, 41 νησιά, 16 Β. Ελλάδα, 38 Σάμο, Χίο και Κρήτη). Η Εθνοσυνέλευση δεν καταρτίζει Σύνταγμα και υιοθετεί σειρά ψηφισμάτων. Αντικατάσταση «Πανελλήνιου» από Γερουσία.


Κατέβασμα ppt "Τα Συντάγματα της επαναστατικής περιόδου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google