ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η Αθήνα κάποτε… η Αθήνα που δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε….. και που κάποιοι εξαφάνισαν δια παντός !
Advertisements

8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
Ρόλοι κατοίκων: ● Άντρες :γεωργοί, πολιτικοί αρχηγοί, θρησκευτικοί ηγέτες, στρατιώτες, σύζυγοι έπαιρναν μέρος σε όλες τις δημόσιες τελετές ● Γυναίκες:
Αντρέας Παναγιώτου ΣΤ΄2
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΠΟΝΤΟΣ - ΣΜΥΡΝΗ.
ΜΠΟΥΦΕ.
Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ… ΠΕΤΡΑΣ!!. ΠΡΟΛΟΓΟΣ  Η ομάδα μας, θ'ασχοληθεί με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, της Πετρούπολης. Σκοπός μας, είναι να γνωρίσουμε άγνωστες.
Η Πετρούπολη μέσα από τα μάτια των κατοίκων της
Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια
6. Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
To Ιράν!!! 1ο μέρος Νικολέτα Ιωάννα Άννα.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΚΑΙ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ανάπτυξη των γραμμάτων και η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων κεφ. 26
Η καταστροφή της Σμύρνης: ιστορικό, χρονικό, λογοτεχνία
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ.
Ποδοσφαιρικές ομάδες Έ2 Χάρης Μίγκος Παυλίνα Σουτλόγλου.
Λευτέρης Αραπάκης ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΗΣΗ
ΠΟΝΤΟΣ. επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία Στη βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας, στα παράλια της Μαύρης θάλασσας, ζούσε από αιώνες, με ζωντανές τις αναμνήσεις της.
Αρχαία Ατλαντίδα μύθος ή πραγματικότητα;
Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά της Ελένης Δικαίου
ΣΥΝΟΛΑ.
 Γεια σας είμαι η Σελίνα και είμαι 12 χρονών. Πάω έκτη τάξη.Το αγαπημένα μου μάθημα είναι η Ιστορία και η Γλώσσα.Πηγαίνω στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης.
Καλωσορίσατε στην όμορφη Βέροια
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Γ. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 1. Η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων
Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ.
Άλλα προσφυγικά ρεύματα
Η Οδύσσεια της Ν. Α. Κ. Νίκη Αβακίδου Οδυσσέας Τσίκρας Κατερίνα Χ”δημητρίου Αφροδίτη Καραγκιαούρη.
Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή.
Η ζωή σε άλλους τόπους Αιολική γη Ηλίας Βενέζης. 2 Σμύρνη-Στίχοι τραγουδιού Σμύρνη Μουσική: Α. Καλδάρας Στίχοι Πυθαγόρας Τραγούδι: Γ. Νταλάρας Η Σμύρνη.
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ Η Μικρά Ασία αποτελεί τη δυτικότερη προέκταση της Ασίας και αποτελεί στις μέρες μας το μεγαλύτερο μέρος της Δημοκρατίας.
7ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Δ2’ Αλέξανδρος, Δημήτρης, Μάρκος
Β1, Β2 Ιστορία. Ύλη διαγωνίσματος για το α΄ τρίμηνο  Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη (σελίδες 7 – 9)  Ο Ιουστινιανός και το έργο του (σελίδες 16 – 18)  Οι.
Αρχαία Ελληνικά Ευρήματα στην Ισπανία. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνωρίσει την Ιβηρική Χερσόνησο και είχαν προσεγγίσει ακόμα και σε λιμάνια της που βρέχονται.
BENETIA KAI BYZANTIO Η Βενετία των Ελλήνων.
Το χάσμα ανάμεσα στους Βυζαντινούς & τους Δυτικούς-Λατίνους
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Βασίλης Χατζηδούρος Δημήτρης Φοινίκης
Πρόσφυγες και ρεμπέτικο τραγούδι
Πρόσφυγες και ρεμπέτικο τραγούδι
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Σχολικό έτος : Τμήμα : Β2 ΜΑΘΗΤΕΣ: Κακαργιάς Βαγγέλης Θηραίος Γιάννης Γιαννακόδημος Ηλίας.
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
Αθλητισμός στην πόλη μας
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Πανιωνιος Παρά την καταστροφή και τον ξεριζωμό από τη Σμύρνη, ο Πανιώνιος ανασυγκρότησε σχετικά γρήγορα και με επιτυχία την ποδοσφαιρική ομάδα του.
Σημαντικές Προσωπικότητες Μεταμόρφωσης
Η ΑΠΟΔΗΜΙΑ – Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
Θεσσαλονiκη, η Προσφυγομανα
ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
Λέανδρος Αγιοργιωτάκης
Διαθεματική πρόταση διδασκαλίας
ΜΟΥΣΙΚΗ.
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
ΣΜΥΡΝΗ.
28. Οι Έλληνες: Ένας λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΣΕΒΝΤΑΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΚΑΗΜΟΣ ΓΛΕΝΤΖΕΣ-ΟΥ Αυτός που του αρέσει να διασκεδάζει ΑΚΑΜΑΤΗΣ-ΤΡΑ ΦΥΓΟΠΟΝΟΣ ΤΣΟΓΛΑΝΙ ΑΛΗΤΗΣ ΧΑΜΠΕΡΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΝΤΕΡΤΙ ΚΑΗΜΟΣ, ΒΑΣΑΝΟ ΑΣΛΑΝΗΣ Ο ΡΩΜΑΛΕΟΣ, ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι οι πρόσφυγες ήταν αυτοί που μας έμαθαν να τρώμε, αφού πριν την εγκατάστασή τους, η κουζίνα της χώρας μας χαρακτηριζόταν από μια σπαρτιάτικη λιτότητα.. Αντιθέτως, η κουζίνα της Σμύρνης είναι μία κοσμοπολίτικη κουζίνα που σμίγει τα αρώματα και τις γεύσεις της Ανατολής με ορισμένα στοιχεία από τη Δύση. Τα μικρασιάτικα φαγητά βασίζονται σε τοπικά προϊόντα όπως το λάδι, τα λαχανικά, το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, τα σύκα, τα ρόδια, τις σταφίδες, χωρίς βέβαια να παραλείψουμε τα απαραίτητα μπαχαρικά.

Σουτζουκάκια Ντολμάδες Σουτζουκάκια Ντολμάδες Τυρόπιτα Σπανακόπιτα

Κεφτέδες Ρεβανί Μουσακάς Γλυκό του κουταλιού Κεφτέδες Ρεβανί Μουσακάς Γλυκό του κουταλιού

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χάρη στους πρόσφυγες, οι Έλληνες θα γνωρίσουν δύο καινούρια αθλήματα: το βόλεϊ και το μπάσκετ. Πέρα όμως από τα καινούρια σπορ που θα μας φέρουν, οι πρόσφυγες θα ιδρύσουν ομάδες, πολλές από τις οποίες συνεχίζουν και στις μέρες μας να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι κυρίως η περίπτωση της Α.Ε.Κ. και του Π.Α.Ο.Κ που υιοθετούν το δικέφαλο αετό, σύμβολο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Άλλωστε τα αρκτικόλεξά τους περιέχουν το όνομα της βυζαντινής πρωτεύουσας: Κωνσταντινούπολη. Γεγονός απολύτως εύλογο στην περίπτωση του Π.Α.Ο.Κ που αποτελεί τον «διάδοχο» του «Ερμή» (σωματείο που ιδρύθηκε από τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης το 1875). Άλλωστε τα χρώματα της ομάδας δεν είναι τυχαία. Το μαύρο υπενθυμίζει το πένθος για τις πατρίδες που χάθηκαν, ενώ το άσπρο εκφράζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Τα προσφυγικά σωματεία δεν είναι σαν όλα τα άλλα. Διέπονται από τη νοσταλγία και τις περισσότερες φορές τα χρώματα και τα εμβλήματα που επιλέγουν παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημειολογία.

Σ’αυτό το σημείο, θα πρέπει επίσης να διακρίνουμε τις ομάδες που ιδρύθηκαν μετά την καταστροφή από εκείνες που προϋπήρχαν. Π.χ. η Α.Ε.Κ. και ο Π.Α.Ο.Κ που αποτελούν ακόμη και στις μέρες μας μεγάλα σωματεία, ιδρύθηκαν το 1924 και το 1926 αντιστοίχως. Αντιθέτως ο Απόλλωνας Σμύρνης και ο Πανιώνιος υπήρχαν ήδη από το τέλος του 19ου αιώνα. Ο Πανιώνιος και ο Απόλλωνας θα έχουν παράλληλους βίους. Καταρχήν ιδρύονται περίπου την ίδια περίοδο (1890 και 1891 αντιστοίχως). Προτού ασχοληθούν με τον αθλητισμό, παρουσιάζονται και οι δύο ως φιλαρμονικοί σύλλογοι, ενώ τους πρώτους τους αγώνες θα τους δώσουν με τα πληρώματα των ξένων πολεμικών πλοίων που αγκυροβολούν στη Σμύρνη. Μετά την καταστροφή, εγκαθίστανται στην Αθήνα. Στις μέρες μας, τόσο η Α.Ε.Κ όσο και Ο Π.Α.Ο.Κ και ο Πανιώνιος αποτελούν μεγάλες ομάδες με πολλές διακρίσεις όπως τα δύο κύπελλα Ευρώπης που κέρδισαν Α.Ε.Κ και Π.Α.Ο.Κ στο μπάσκετ.