Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6. Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6. Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6. Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη
6. Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη

2 Ο Κωνσταντίνος μονοκράτορας
Όταν έγινε μονοκράτορας ο Κωνσταντίνος 324 μ.Χ., η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συνέχισε να έχει προβλήματα. Το απέραντο ρωμαϊκό κράτος ήταν δύσκολο να κυβερνηθεί από τη Ρώμη.

3 Ο Κωνσταντίνος έκανε τότε αλλαγές στη διοίκηση και στη θρησκεία
Μετέφερε την πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους από τη Ρώμη στο Βυζάντιο

4 Εφάρμοσε το διάταγμα της ανεξιθρησκίας.
Εμείς ο Αύγουστος Κωνσταντίνος και ο Αύγουστος Λικίνιος συναντηθήκαμε στο Μεδιόλανο και αφού σκεφτήκαμε καθαρά και σωστά αποφασίσαμε: Να δώσουμε στους χριστιανούς και σε όλους τους άλλους την ελευθερία ν’ ακολουθήσουν τη θρησκεία που θέλουν. Να μην εμποδίζεται κανείς να αφιερώνεται στη θρησκεία που νομίζει ότι του ταιριάζει καλύτερα.

5 Το όνομα της νέας πρωτεύουσας ήταν Νέα Ρώμη
Το όνομα της νέας πρωτεύουσας ήταν Νέα Ρώμη. Όλοι όμως την έλεγαν Κωνσταντινούπολη. Ο Κωνσταντίνος επέλεξε το Βυζάντιο γιατί: Η θέση του ήταν εξαιρετική. Στο Βυζάντιο συναντιόνταν οι δρόμοι που ένωναν την Ευρώπη με την Ασία αλλά και τον Εύξεινο Πόντο με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα. Εδώ κατέληγε και η Εγνατία οδός.

6 Γιατί οι κάτοικοι ένιωθαν ενωμένοι;
Οι κάτοικοι του Βυζαντίου ήταν ενωμένοι. Τους ένωνε ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα.

7 Το 330 μ.Χ. η Κωνσταντινούπολη εγκαινιάστηκε ως η νέα πρωτεύουσα.
Η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε σε εφτά οχυρωμένους από τη στεριά λόφους οι οποίοι κατέβαιναν ομαλά ως τη θάλασσα της Προποντίδας, του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου.

8 Από το Βυζάντιο ξεκινούσαν οι εμπορικοί δρόμοι προς τη Μικρά Ασία και τις επαρχίες της Ανατολής.
Οι επαρχίες αυτές τροφοδοτού-σαν την αυτοκρατορία με είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και με αρώματα, μπαχαρικά, μετάξι και κοσμήματα.

9 Έτσι μεγάλωσε το Βυζάντιο
«Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Βυζάντιο, τον αυτοκράτορα ακολούθησαν κι εγκαταστάθηκαν εδώ χιλιάδες Ρωμαίοι πολίτες, κυβερνητικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, νομικοί, επαγγελματίες, έμποροι και τεχνίτες που είχαν έρθει να βοηθήσουν στο χτίσιμο της πόλης. Όλοι αυτοί μιλούσαν και συνέχισαν να μιλούν τη γλώσσα τους, τη λατινική. Μάθαιναν όμως και την ελληνική, γιατί αυτή τη γλώσσα γνώριζαν και μιλούσαν όλοι στην Ανατολή και στο Βυζάντιο. Οι Ρωμαίοι δεν επέβαλαν τη λατινική γλώσσα στους Έλληνες. Αντίθετα βοήθησαν και οι ίδιοι στην εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας, γιατί αυτή έφερνε μαζί της τον ελληνικό πολιτισμό και την εξημέρωση των κατοίκων. Έτσι αυτή η ενίσχυση του ελληνισμού αποδείχθηκε ευεργετική για όλους τους Ρωμαίους υπηκόους».

10 Αθήνα Κωνσταντίνος Αλεξάνδρεια Φίλιππος Κωνσταντινούπολη Ρωμύλος
Αντιστοιχίστε τις πόλεις που, όπως και η Κωνσταντινούπολη, φέρουν τα ονόματα των ιδρυτών τους ή των θεών που τις προστάτευαν. Αθήνα Κωνσταντίνος Αλεξάνδρεια Φίλιππος Κωνσταντινούπολη Ρωμύλος Φιλιππούπολη Μέγας Αλέξανδρος Βυζάντιο Αδριανός Ρώμη Βύζαντας Αδριανούπολη Αθηνά


Κατέβασμα ppt "6. Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google